99 vuotta itsenäisessä Suomessa

Thor Gustaf Wiksten on saanut juhlistaa jo useita pyöreitä syntymäpäiviä. Hän näyttää valokuva-albumista iloista 80-vuotiskuvaa. Siinä hänen rinnallaan, 19.12.1997, hymyilee nyt jo edesmennyt rakas puoliso Ansa. Tänä vuonna Thor Gustaf Wiksten täyttää 99 vuotta, vain pari viikkoa Suomen itsenäisyyden 99-vuotisjuhlien jälkeen.

Thor Gustaf ja Ansa Wiksten 19.12.1943.

Valokuva-albumissa on kuvia, joiden äärelle Thor Gustaf Wiksten pysähtyy mielellään pohdiskelemaan tapahtumia elämän varrelta. Muistot nousevat kaukaa, kuten 1920-luvun alussa ikuistetun 8-lapsisen perhepotretin kohdalla. Tästä sisaruskatraasta elossa on Thor Gustafin lisäksi vielä 103-vuotias Gretel.

  • Olen tuossa isän sylissä 5-vuotiaana. Aina olen ihmetellyt, miten lapsena niin paljon sairastellut ihminen kuin minä, voi yhä istua tässä, melkein 99-vuotiaana. Elämä on ollut hyvä. Olen yrittänyt elää hyvin ja minulle on oltu hyviä. Näkeehän sen näistä kuvistakin, Thor Gustaf Wiksten hymyilee.

Selaamme albumia hänen omassa viihtyisässä kodissaan Porvoossa. Mukana on yksi hänen lapsistaan, isän mukaan nimetty Thor-Gustaf jr, jonka monet tuntevat Porvoolaiset-Facebook-sivun perustajana ja ylläpitäjänä.

Isänmaan puolustusta tykkiasemalla

Thor Gustaf Wiksten syntyi Porvoossa 19.12.1917, heti itsenäisyytemme alkutaipaleella. Koulukuvista näkyy, kuinka alaluokilla vielä ikätovereita riittää. Porvoon lyseon ylioppilaskuvassa vuodelta 1938 kameraan katsoo arvokkain ilmein enää vain pieni joukko nuoria miehiä ja naisia.

  • Monet keskeyttivät koulun tai putosivat muuten pois. Harva opiskeli ylioppilaaksi asti. Minä pääsin ylioppilasvuoden jälkeen Tolkkisten sahan verstaalle harjoittelijaksi ja hyvin ottivat minut siellä vastaan.

Hän huomaa jälleen, kuinka paljon kuva kertoo, tällä kertaa Tolkkisten porukan keskinäisestä hyvästä hengestä. Kuvaan on kokoontunut toisiinsa nojaileva, rento miesjoukko. Kuva on vuodelta 1939.

Pian albumin sivuilla alkaa näkyä sota. Vuonna 1940 hautaan saatetaan serkkua. Arkun kantajilla on yllään suojeluskuntapuku. Surullisin muisto sodasta on kuitenkin oman ilmatorjuntayksikön tuhoutuminen Kotkassa.

Thor Gustaf Wiksten oli yksikkönsä päällikkö Palotorninvuorella sijainneella tykkiasemalla, jolla oli tärkeä merkitys Kotkan ilmapuolustukselle. Saksa oli lahjoittanut sinne 88 mm:n tykkejä (ilmatorjuntatykki RMB) ja ne olivat venäläisten pommikoneiden kohteena 19.5.1944. Tykkiasema tuhoutui täysin. Ammusvarasto räjähti ja 10 miestä kuoli.

  • Olin lomilla, palaamassa äitini hautajaisista, kun täysosuma tapahtui. Tuntuu kuin Jumala olisi pitänyt minusta huolta, mutta paluu oli minulle kova paikka, Thor Gustaf Wiksten muistelee.

Tuho oli niin murskaava, ettei ollut mahdollisuutta tunnistaa, mitä arkkuihin asetettiin. Omaiset suuntasivat tuskansa ja vihansa elossa selvinneeseen päällikköön. Muistot hautajaisista kirvelevät vieläkin. Nykyään Kotkan Palotorninvuorella on ilmapuolustuksen muistomerkki.

Koko maailma ulottuvilla

Sodan jälkeen valokuva-albumin sivuille alkaa ilmestyä kuvia elämän arjesta työpakoilla, harrastuksissa ja perheen parissa Ansan ja neljän lapsen kanssa. On myös kuva Kööpenhaminan Lasivillakongressista 1953. Lasivillan valmistuksen kehittäminen Suomessa oli pitkälti Thor Gustaf Wikstenin työn tulosta Ahlströmillä Karhulassa.

Karhulaan liittyy muitakin hienoja muistoja.

  • Rakensin työsuhdeasuntoni kylkeen radiomaston, sellaisen, ettei kellään ollut, kääntyvillä antenneilla. Suomessa ei saanut pitää vahvistimia Neuvostoliiton rajan lähellä ja oli pula-aika, joten osia piti hankkia ulkomailta, lähinnä USA:sta. Vahvistimet ostin Italiasta.

Masto jäi Karhulaan, kun perhe muutti Porvooseen, mutta radioamatöörin harrastus pysyi. Koko maailma on ollut Thor Gustaf Wikstenin ulottuvilla. Hän on voittanut ylivoimaisesti useita alan kilpailuja, tai kuten hän itse kuvailee: On tullut kuitattua kaikki maailmankolkat.

  • Laiskana en ole ollut ikinä, hän tokaisee.

Tiedonjanokin on ollut kova, ja kodin kirjahyllyillä on mappikaupalla Thor Gustaf Wikstenin itse kirjoittamia tekstejä muun muassa matematiikasta, fysiikasta ja astronomiasta.

Albumin loppupuolella on useita kuvia toisesta mieluisasta harrastuksesta, musiikista. Borgå Sångarbröder eli Lauluveljet on merkinnyt miehelle paljon. Nuoruudessa hän soitti selloa.

Thor Gustaf Wiksten jäi aikanaan eläkkeelle työsuojelupäällikön tehtävistä tehtyään pitkän uran Nesteen Porvoon jalostamolla. Lastenlapsia on yhdeksän. Suomen itsenäisyyspäivänä hänen rinnassaan on kunniamerkkejä, muun muassa 24.11.1943 sotamarsalkka Mannerheimin luutnantti Thor Gustaf Wikstenille myöntämä IV luokan vapaudenristi miekkoineen.

Teksti: Tuula Lukić 3.12.2016,  Kuvat: Sara Lukić ja Thor Gustaf Wikstenin kuva-albumi

Vastaa