Akustiikkaa pintaturpeesta

Korkeat ja avarat huoneet ovat olleet arkkitehtien ja rakentajien suosiossa jo pidemmän aikaa. Trendi on ollut samansuuntainen niin kodeissa kuin toimistoissa. Tämä on tuonut tullessaan ongelman: ääni kulkee avoimessa tilassa vapaasti, etenkin kun usein samassa trendikkäässä rakennuksessa on suosittu suuria lasipintoja ja kalusteitakin on vain vähän – ja nekin materiaaleista, jotka eivät ime ääntä. Matot, verhot ja pehmustetut huonekalut ovat perinteisesti vaimentaneet kaikua.

Akustiikkalevy on huoneen pinnoille asetettava ääntä vaimentava huokoinen tai rei´tetty levy. Se ei ole uusi keksintö, mutta markkinoille on tullut useita mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Yksi kiinnostavimmista on Konto Oy:n pintaturpeesta valmistama akustiikkalevy. Karvialla toimivan yrityksen nimikin viittaa kiehtovasti turpeeseen: ”Karviassa on aina lähdetty konto-nevalle konnon nostoon”.

Konto acoutic Porvoon Raksa -messuilla 2022
Konto Oy:n osasto Raksa Porvoo -messuilla Uusimaa Areenalla 2.-3.4.2022.

Konto tekee pääasiassa huopa- ja levytuotteita, joiden etuna on kotimaisuus ja ekologisuus. Pintaturve on uusiutuva, kierrätettävä ja turvallinen luonnonkuitu. Konton tuotteet ja myös tuotantomenetelmä on patentoitu.

  • Asiakkaina meillä on sekä yksityishenkilöitä että yrityksiä. Suurimmaksi osaksi akustiikkatuotteemme menevät toimistoihin ja kotien olohuoneisiin, kertoo Pasi Mäkynen Konton osastolla Porvoon Raksa -messuilla.

Referenssejä on runsaasti. Upea on Neste Oy:n pääkonttorin lounasravintolaan toteutettu akustointi vuodelta 2019 (lue: ”Nesteellä nautitaan lounas sinitaivaan alla”).

  • Teemme aika paljon erilaisia kuvioituja tauluja, tälläkin hetkellä yhteen projektiin maailman karttaa seinäpinnaksi. Meillä on oma vesileikkuri eli pystymme tekemään hyvinkin yksityiskohtaista työtä, mutta rajansa silläkin on. Jos kuvio menee liian pieneksi, niin materiaali murtuu, Mäkynen kertoo.

Tuotevalikoimassa on lisäksi muun muassa kuvatulosteita sekä muotopuristeita eli Konton pintaturvenauhat, – huovat ja –levyt voidaan puristaa haluttuun muotoon eri tiheyksillä ja hyödyntää sisustus-, akustiikka- ja eristetuotteiden muotoilussa.

Lue lisää: Konto Oy

Teksti: Tuula Lukić
Kuvat: Johanna Lukić

Comments are closed.