Vuoden tyttöpelaaja 2018

Porvoon Salibandyseuran Annina Levälampi on menestynyt pelaajana kotiseuransa lisäksi myös alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa.

Annina Levälampi

– Olen harrastanut lajia 5-vuotiaasta, vaikka muita lajeja on sittemminkin ollut rinnalla. Varsinaisesti valitsin salibandyn lajikseni siirtyessäni yläasteelle, ja osaltaan tämä johtui futistreeneissä sattuneesta urheiluvammasta, sillä vamman vaikutuksesta jouduin jäämään jalkapalloharjoituksista useasti pois, taustoittaa pelaaja lajivalinnastaan, Annina Levälampi kertoo.

Ennen päälajin valintaa hän harrasti jalkapallon lisäksi muitakin lajeja, kuten jääkiekkoa ja uintia. Annina kannustaakin monipuolisuuden ääreen kaikkia lapsia ja nuoria ennen varsinaista lajivalintaa.

– Jos haluaa kehittää itseään lisää, niin esimerkiksi mailatekniikkaa on hyvä harjoitella itsenäisesti. Harjoittelu onnistuu helposti, sillä tarvitaan vain treeniin sopiva piha-alue, maila ja pallo.

Annina on vuoden tyttöpelaaja

Salibandyn suosio maassamme kohoaa vuosi toisensa jälkeen, ja tänä vuonna harrastajamääräksi kirjataan jo yli 60.000 lisenssipelaajaa. Pelaajista 700 kuuluu alla 19-vuotiaiden tyttöjen joukkoon, ja tästä ryhmästä Annina Levälampi valittiin keväällä vuoden tyttöpelaajaksi maassamme, josta ansiosta hänet palkitaan syksyllä uuden pelikauden käynnistyessä.

– Valinnan johdosta tuli itselle hyvä tunne siitä, että olen treenannut hyvin ja onnistunut peleissä. Lisäksi valintani osoittaa porvoolaisille pelaajille ja yleisölle, että täältä pystyy nousemaan hyviin saavutuksiin, luonnehtii Levälampi.

Suuren kiitoksen hän osoittaakin koko uransa ajan edustamalleen Porvoon Salibandyseuralle.

– Seurassa panostetaan juniorivalmennukseen ja junioreihin, että heitä saataisiin nousemaan yhä enemmän kohti salibandyn pääsarjoja Ruotsin Superliigassa pelaavan My Kippilän tavoin.

MM-kisoissa joukkueen kapteeni

Toukokuussa pelattiin Sveitsissä U19-tyttöjen MM-turnaus Suomen sijoittuessa toiseksi Ruotsin jälkeen.

– Kokonaisuudessaan turnaus sujui joukkueelta hyvin, sillä pelien aikana joukkue hitsautui yhteen aina vain paremmin. MM-kisoissa huomasin, että peleissä vauhti on naisten liigaa nopeampaa. Syötöt ovat nopeampia, ja pelitilanteissa toiminnan on oltava välitöntä, analysoi Levälampi.

Turnauksessa hänen arvostettavana roolinaan oli toimia maajoukkueen kapteenina.

– Kapteenin tehtävänä on pitää joukkue yhtenäisenä. Tsempata muita tilanteen mukaan niin treeneissä kuin peleissä, vaikka pelaajat ovatkin ikänsä puolesta jo riittävän osaavia tsempatakseen itse itseään.

Pelaajana Annina itse kokee olevansa parhaimmillaan hyökkääjänä.

– Olen pelannut myös puolustajana, mutta hyökkääjänä koen olevani omalla paikallani. Hyökkäyspäässä pystyn pelaajana ottamaan enemmän pelillistä roolia, kuten riistämään vastustajalta pallon pois ja käynnistämään uuden hyökkäyksen.

Hyödyllinen Urheiluakatemia

Annina käynnisti vuosi sitten opintonsa Itä-Uudenmaan Urheiluakatemiassa.

– Ensimmäisen vuoden kokemukset ovat hyvät, sillä Urheiluakatemiassa saa tehdä omia harjoituksia joukkueharjoittelun lisäksi. Kauden aikana meillä oli salibandyssä omia treenejä, mutta pelikauden päätyttyä harjoittelimme myös yleisryhmässä, sanoo Annina.

Lukuvuoden aikana nuoria urheilijoita ohjattiin kohti luennoilla henkistä valmennusta.

– Niillä käsiteltiin asioiden kohtaamista positiivisesti jännittämisen sijaan, ja oppitunneilla teimme rentoutumisharjoituksia.

Heinäkuussa Annina pääsi ensimmäistä kertaa mukaan naisten maajoukkueleiritykseen.

– Tulevalla kaudella päätavoitteet ovat ehdottomasti kotijoukkueen menestymisessä, sillä maajoukkueessa minulla on mahdollisuus saada enemmän vastuuta vielä vuosien ajan.

Kotiseuransa kantaviin voimiin kuuluva Annina Levälampi on myös päässyt mukaan naisten maajoukkueleiritykseen.

Teksti ja kuva: Jari Hemmilä 20.8.2018

Vastaa