Tinkivaraa vai ei?

Maaliskuun alussa julkistetun Hypon Asuntomarkkinakatsauksen keskiössä on kaupungistuminen ja sen vaikutukset hintakehitykseen koko Suomessa. Hypo julistaa suurkaupunkien aikakauden alkavan. Ennusteissa se tarkoittaa mm. sitä, että pääkaupunkiseudun hinnat jatkavat nousua, samalla kun koko maan hintakehitys kääntyy laskuun. Pk-seudun lisäksi Tampereen ja Turun vetovoima kasvaa.

Väestöennusteissa syntyvyys laskee, mikä vaikuttaa asuntokaupan takkuamiseen kasvukeskusten ulkopuolisilla alueilla. Hypon katsauksesta käy ilmi, että vuonna 2018 joka toinen asunto menetti arvoaan. Hypon ennuste asuntomarkkinoiden kääntymisestä ostajan markkinoiksi on näkynyt otsikoissa hehkutuksena tinkivarasta.

Ei yhtä yhtenäistä asuntomarkkinaa

Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen kommentoi viime päivien vilkasta keskustelua asuntomarkkinan suunnasta todeten, että ”Näissä oloissa aluekohtainen ymmärrys ja näkemys on yhä tärkeämpää, asuntotyypeittäin. Ei ole yhtä yhtenäistä asuntomarkkina-Suomea, jossa olisi joko ostajan tai myyjän markkina”.

Kiinteistömaailma on julkaissut verkkopalvelussaan www.kiinteistomaailma.fi/asuntojen-hinnat vuoden 2018 tilastotietoja asuntokauppamääristä, -hinnoista ja -ajoista postinumeroittain. Tarkastelua voi tehdä postinumeroaluetta tarkemmalla tasolla ja ottaa erikseen katseluun esimerkiksi halutun postinumeroalueen yksiöt, kaksiot tai kolmiot.

”Jo useiden vuosien ajan Suomen asuntomarkkina on ollut aikaisempaa selvästi pirstaleisempi. Missään nimessä ei voi puhua koko Suomea kattavasti ostajan markkinasta tai myyjän markkinasta, vaan hyvinkin erilaisista tilanteista eri paikoissa. Meillä on edelleen paikkoja, joissa jokainen myyntiin tullut asunto käy kuumasti kaupaksi, eikä takuulla ole ostajan markkinaa. Ja sitten on alueita, joissa ostajan asema on erinomaisen hyvä”, kuvaa Heikkinen.

Itseä kiinnostavia postinumeroalueita ja asuntotyyppejä voi tarkastella Kiinteistömaailman verkkopalvelussa. Palvelussa on mukana asunto-osakkeista tehdyt kaupat koko maassa vuosina 2007-2018.

Lähteet: Hypon Asuntomarkkinakatsaus maaliskuu 2019 ja STT 4.3.2019/Kiinteistömaailma

Tekstin koonnut: Tuula Lukić

Rakennusmessut Porvoo

Keskustelua asuntojen hinnoista Rakennusmessuilla Porvoossa 30.-31.3.2019 Uusimaa Areenalla. Tervetuloa, vapaa sisäänpääsy la klo 10-17 ja su klo 12-17.

Paneelikeskustelu la 30.3.2019 klo 11: ”Miten valitset kotisi myyjän”

Raisa Harju, VT, lakimies, Keskuskauppakamari
Karri Ollila, LKV, MMM, AKA, Asuntoverkko/ISitOk Oy
Ulla-Maija Honkanen, DV, LKV, INS, Kiinteistömaailma/Asuntoporvoo Oy
Anna-Maija Kuosmanen, toimitusjohtaja, LKV, Sp-Koti Oy

Lisätietoja messuista:
Facebook @raksaporvoo

Vastaa