Biofiliaa

Biofilia tarkoittaa ihmisten tuntemaa luontorakkautta ja halua kokea yhteyttä luonnon kanssa. Suomalaisille ajatus on luonteva, monelle itsestään selvä, mutta kaupungistumisen myötä biofilinen suunnittelu ja sisustus ovat vahvistamassa jalansijaa myös maailmanlaajuisesti.

Biofilinen suunnittelu pyrkii tuomaan niin suoria kuin epäsuoria luontoviitteitä osaksi rakennuksia ja rakennettua ympäristöä sekä yhdistämään luonnollisia materiaaleja ja luonnon elementtejä sisätiloihin. Tavoitteena on rauhoittavien tilojen aikaansaama hyvinvointi. Tämä toteutetaan esimerkiksi maksimoimalla luonnonvalon pääsy tiloihin tai häivyttämällä sisä- ja ulkotilan välinen raja suurilla ikkunoilla.

vihersisustusta

Biofilisen sisustamisen keinoihin kuuluu luonnon tuominen sisälle kasveilla ja luontokuvilla. Muodoilla ja kuvioillakin on merkitystä: luonnosta tutut pyöreät ja kaarevat muodot miellyttävät ihmisaivoja.

Kaupungistuminen ja entistä tiiviimpi asuminen haastavat arkkitehtejä suunnittelemaan tiloja, joissa ihmisen luontainen kaipuu luontoyhteyteen täyttyy.

Teksti: Tuula Lukić / TID media&events

Lähteitä: www.aaltodoc.fi /Niina Rissasen kandidaattityö 2019, www.meillakotona.fi

Raksa Porvoo 2.-3.4.2022 banneri2
Raksa Porvoo – asumisen ja rakentamisen messut la-su 2.-3.4.2022 klo 10-16 Uusimaa Areenalla Kokonniemessä. Ilmainen sisäänpääsy.

Comments are closed.