Eläketurma

Suomen eläkejärjestelmä kaipaa muutosta. Keskustelua tulee varmaankin herättämään Vastapainon pian julkaisema kirja ”Eläketurma – Miksi Suomeen tarvitaan uusi sukupolvisopimus”. Kirjoittajina ovat olleet Teemu Muhonen ja Jari Hanska.

Artikkeli 13.10.2016

Lasku siirretty tuleville sukupolville

Syksyn aikana Suomessa tullaan keskustelemaan eläkkeistä SDP:n entisen kansanedustaja Kimmo Kiljusen vetämän indeksialoitteen vuoksi. Teemu Muhosen ja Jari Hanskan tietokirja tarjoaa keskusteluun varsin toisenlaisen näkökulman eläkejärjestelmästä, sen roolista julkisen sektorin leikkauspolitiikassa ja sukupolvien välisestä taakanjaosta.

Kirjassa kuvataan, kuinka yli 50 vuotta sitten lasku tulevista eläkkeistä päätettiin siirtää tuleville sukupolville. Suuret ikäluokat rakensivat hyvinvointiyhteiskunnan ja saivat palkinnoksi eläkelupauksen, jonka heidän vauraat jälkeläisensä kustantaisivat. Eläkejärjestelmästä muodostui suurille ikäluokille automaatti, joka sylkee jokaista syötettyä euroa vastaan neljä ulos.

Järjestelmä rakennettiin talouskasvun varaan, mutta se ei jatkunutkaan ikuisesti. Nyt eläkemenojen paisumisen synnyttämän ”kestävyysvajeen” vuoksi leikataan kaikkialta paitsi työeläkkeistä, ja lähihoitaja tienaa vähemmän kuin eläkeläinen. Tulonjako on kovaa vauhtia vääristymässä paitsi sukupolvien välillä myös niiden sisällä. Kuinka kauan nuoret suostuvat maksajiksi?

”Teos tuo mielenkiintoisen ja tuoreen näkökulman keskusteluun Suomen eläkejärjestelmästä. Sen parasta antia on eläkejärjestelmän, kansantalouden ja harjoitetun talouspolitiikan välisten kytkentöjen avaaminen ja tarkastelu sukupolvien välisen, mutta myös sukupolvien sisäisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.”
Sanna Marin (sd), kansanedustaja

Teemu Muhonen on Taloussanomien toimittaja.

Jari Hanska on vapaa toimittaja ja käsikirjoittaja.

Kirjanjulkistamistilaisuus on keskiviikkona 26.10.2016 klo 10 Helsingin Lavaklubilla, Kansallisteatterin alakerrassa. Paikalla puhumassa kirjailijoiden lisäksi Lasse Laatunen, Kaija Kallinen, Nikolas Elomaa ja Eero Rämö.

Vastapaino

151 sivua

Lasse Laatunen
Vuonna 2014 eläkkeelle jäänyt Laatunen on Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pitkäaikainen voimahahmo, joka on ollut mukana muovaamassa Suomen eläkejärjestelmää vuosikymmenten ajan.

Kaija Kallinen
Hiljattain eläköitynyt Kallinen on entinen SAK:n eläkeasioiden päällikkö ja ollut työntekijäpuolen keskeinen neuvottelija kaikissa 2000-luvun eläkeuudistuksissa.

Nikolas Elomaa
Elomaa on työeläkevakuuttajien etujärjestön TELAn edunvalvontajohtaja. Elomaa on seurannut läheltä eläkejärjestelmää myös aikaisemmin urallaan SAK:n edunvalvontajohtajana.

Eero Rämö
Rämö on nuorisojärjestöjen katto-organisaation Allianssin puheenjohtaja. Rämö on ollut mukana linjaamassa nuorisojärjestöjen eläkekantoja ja muun muassa vetämässä nuorten eläkeneuvotteluja keväällä 2014.

Vastaa