Fimet-kaupat tehtiin pitkällä kaavalla

Itäisellä Uudellamaalla Askolassa tehtiin merkittävä yrityskauppa viime vuonna, kun hammaslääkäreiden hoitoyksiköitä valmistavan Fimet Oy:n omistajat myivät koko osakekannan sijoittajaryhmälle. Yhtiön vuonna 1981 perustanut Timo Janhunen jäi kaupan myötä eläkkeelle.

Samassa yhteydessä, kun Fimet Oy:n omistus vaihtui, yritys kasvatti omistajuuttaan 50 prosenttiin kiinalaisessa tytäryhtiössään Shangai Fimet Medical Instrument Co. Ltd:ssä lunastamalla Finnfundin ja Sitran osakkeet.

  • Prosessi oli pitkä niin myyjän kuin ostajan kannalta, enkä tarkoita nyt vain konkreettisia toimia, vaan myös henkistä valmistautumista. Näitä asioita ei kannata tehdä kiireellä, miettii Fimet Oy:n hallituksen puheenjohtaja Turo Levänen.

Hän toimi käytännössä kaupan promoottorina ja on myös yksi uusista omistajista. Kymmenen miljoonan liikevaihtoa pyörittävä Fimet on Leväselle tuttu jo pitkältä ajalta ja hän oli muutamia vuosia yrityksen toimitusjohtajana 1990-luvulla.

  • Kun Timon eläkeikä lähestyi, kävimme mielenkiintoisia keskusteluja hänen elämäntyönsä jatkosta. Ehdotin, että hän myisi yhtiön toimivalle johdolle. Henkilökunta sekä joukko yrittäjiä, jotka olivat olleet hallituksessa, lähti ajatukseen mukaan.

Jatkuvuus

Rahoitusalalla ja yrityskehitystehtävissä työskennellyt Turo Levänen kuvailee yrityskauppoihin sisäänrakennettuja tulokulmia.

  • Ensinnäkin on ymmärrettävä koko substanssi, mitä on ostamassa, ettei tule yllätyksiä. Tämä on niin sanottu due diligence eli kartoitetaan yrityskauppaan liittyvät riskit ja vastuut. Toinen näkökulma on yhtiön arvo ja taloudellinen tuottokyky.

Fimet Oy:n kohdalla ostajat näkivät selkeitä kasvumahdollisuuksia eritoten Kiinan markkinoilla. Uusilla omistajilla on myös alan asiantuntemusta, joten heille sijoituskohde oli tässäkin suhteessa mielekäs.

  • Oikeanlainen sitoutuminen on tärkeää. Raha tietysti sitoo, mutta pk-yrityksessä on omistajan vaihtumisenkin jälkeen taattava jatkumo. Nyt se hoitui siten, että yritys oli uusille omistajille tuttu, Levänen toteaa.

Asiantuntemuksen jatkuvuus tulee yrityskaupan jälkeen taata kaikissa toiminnoissa. Fimetin kohdalla oleellista oli ylläpitää ja vahvistaa kansainvälistä bisnestä – suuntaa, johon kasvuodotuksetkin tähtäävät. Toimitusjohtaja, DI KBM Jan Tollet on toiminut kansainvälisissä tehtävissä monialaisesti jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Aasia on hänelle tuttu pelikenttä.

Asiantuntemuksen jatkuvuus tulee yrityskaupan jälkeen taata kaikissa toiminnoissa, sanovat Jan Tollet (vas.) ja Turo Levänen.
  • Yhtiön kasvun elementit ovat tiimihenkisyydessä ja systemaattisessa bisnesprosessissa. Näihin Fimetin vahva yrittäjätausta on luonut hyvän pohjan, Jan Tollet toteaa.

Luottamus

Yrityskauppojen yksityiskohdat ovat aina luottamuksellisia, eikä esimerkiksi Fimetin kauppasummaa ole tuotu julkisuuteen. Päärahoittajia ovat Itä-Uudenmaan Osuuspankki sekä Finnvera. Mukana on henkilökohtaista riskirahaa useita miljoonia euroja.

  • Jotta kauppa syntyy, tarvitaan koko prosessin aikana äärimmäistä luottamusta. Tämä myös siksi, että kauppa koskettaa monia kolmansia osapuolia, kuten työntekijöitä ja asiakkaita. Kilpailijat käyttävät markkinoilla erilaisia huhuja säälimättä hyödykseen.

Turo Levänen suosittelee, että niin ostaja kuin myyjä hyödyntävät prosessin aikana ulkopuolista osaamista. Sopimukset ovat pitkiä ja edellyttävät juristia. Henkinen valmistautuminen puolin ja toisin on tärkeää, mutta samalla on syytä hankkia myös luotettava, tunnetasosta riippumaton taloudellinen neuvonantaja.

Teksti ja kuva: Tuula Lukic 18.10.2016

Lue lisää yrityskaupoista: Uudenmaan Yrittäjät

Vastaa