Fryysarinrannan kesämakuja

Porvoon kesään kuuluu erottamattomasti herkuttelu, johon kaupungin kukoistava ja monipuolinen ravintolamaailma tuo omat mukavat lisämausteensa.  Vaihtoehtoja on runsaasti. Yksi mielenkiintoisista ravintoloista on Fryysarinranta. Vanhan kaupungin ranta-aitoilla, historiallisessa miljöössä sijaitseva ravintola tarjoaa makuelämyksiä niin ruuan kuin juoman parissa. Ravintolassa riittää vilskettä aamusta iltaan, ja asiakasjoukossa näkyvät viihtyvän niin ulkomaalaiset kuin suomalaisetkin turistit. Myös porvoolaiset ovat löytäneet tiensä tähän uniikkiin jokirannan ravintolaan.

Fryysarinranta on auki vain kesäisin, joka vuosi erilaisella, uudella menyyllä*. Ravintolapäällikkö Susan Öhman sanoo tämän kesän menneen hyvin, vaikka sää ei olekaan aina suosinut. Kesän suosituimpia annoksia ovat alkuruoista valkosipuli roquefort etanat ja pääruoista ravintolan oma Fryysburger sekä savustettu lohi. Kävimme lounasaikaan testaamassa Fryysburgerin, savustetun lohen sekä grillatun härän entrecôteen, eikä yksikään annos pettänyt.

Asettelu on houkutteleva, ja mikä parasta, tyylillä ei hämätä, vaan ruoka-annokset ovat juuri sopivan kokoisia. Kun mautkin ovat kohdillaan, jää tunne reilusta ravintolasta, jossa asiakas saa rahalleen vastinetta. Erityismaininnan saavat Fryysburgerin ranskalaiset sekä savustetun lohen kera tarjottu kukkakaalicreemi.

Terassille paistaa päivällä aurinko ja illemmalla sijainti aittojen välissä suojaa hyvin tuulelta. Aika ajoin terassilla fiilistellään myös elävän musiikin parissa. Sisätiloissa vanhan aittarakennuksen osittain alkuperäiset rakenteet luovat ravintolasaliin kiehtovan tunnelman.

* Tarkennus 26.7. (ks artikkeliin liittyvä kommentti kasvisruuasta): Menyystä osa uusitaan.

Teksti: Johanna Lukic 21.7.2016 – Kuvat: Sara Lukic

Mikä on fryysari? Seuraavassa tietoa ravintolan kotisivuilta:

Harry ”Fryysari” Gustafsson

Muistatteko Fryysarin nakkisämpylät? Harry Gustafsson aloitti nakinmyyjänä 11-vuotiaana. Kojua pidettiin Seurahovia vastapäätä torin kulmassa, ja myöhemmin liike siirtyi vanhaan kaupunkiin Kirkkokadulle. Fryysari teki valtavan pitkää päivää ja ajan myötä hänen liiketoimintansa menestyi ja hän osti kiinteistöjä. Ravintola Fryysarinranta sijaitsee Fryysarin aikanaan omistamassa kiinteistössä.

Mistä nimi ”Fryysari”?

Nakkisämpylöiden lisäksi Fryysarin kioskissa oli kaupan jäätelöä ja Keisarin sinappia, joka oli äänestetty Suomen parhaaksi. Sinappi oli hyvin vahvaa, reseptin siihen ja jäätelöön oli Harryn isä ostanut laukkuryssältä kymmenellä kilolla karamelleja. Nakkeja myyvän kauppiaan lempinimi ”Fryysari” eli jäädyttäjä tulikin juuri jäätelöstä. Hänen piti koulun jälkeen rientää töihin isän kioskiin ja kun muut pojat pyysivät häntä leikkimään, hän vastasi ettei ehdi, koska täytyy mennä fryysaamaan jäätelöä.

fryysarinranta.fi
Jokikatu 20, sisäpiha, Vanha Porvoo

Vastaa