Mullistava kuin muovi

Ihmeaine, superaine. Maailman kestävimmällä ja yhdellä tämän hetken tutkituimmalla aineella on ylistäviä nimiä. Kyse on grafeenista. Se koostuu hiilestä ja on vain yhden atomikerroksen paksuinen muistuttaen poikkileikkaukseltaan mikroskooppista mehiläiskennostoa.

Grafeeni löydettiin vuonna 2004 ja löytäjät, Manchesterin yliopiston tutkijat Konstantin Novoselov ja Andre Geim, palkittiin fysiikan Nobelilla vuonna 2010. Grafeenilla on hyvä sähkönjohtamiskyky, se on läpinäkyvää, joustavaa, vahvaa ja kevyttä.

Grafeenin odotetaan tulevaisuudessa vaikuttavan laajasti arkielämäämme, kun kaupalliset sovellukset saadaan ensin kehitettyä. Vaikuttavuudeltaan grafeenin on ennustettu olevan samantapainen kuin mitä muovilla aikanaan oli markkinoille tullessaan, mutta edistysaskeleet ovat olleet hitaita.

Rakennusteollisuudessa materiaalien kokoa voidaan pienentää ja lujuutta parantaa grafeenin avulla. Grafeenipinnotteita voi hyödyntää vuotojen tai kosteusvaurioiden tunnistamiseen, kun pinnoitteisiin kytketään tunnistinjärjestelmiä. Sovellusmahdollisuuksia on myös aurinkopaneeleissa.

Lue lisää mielenkiintoisista materiaaleista:
Ligniini
Suurlaliitti
Nestemäinen tapetti
Itsekorjautuva saumaushiekka

Teksti:Tuula Lukić
Lähteet: tekniikanmaailma.fi, tekniikkajatalous.fi
Kuvat: Shutterstock

Comments are closed.