Anna luonnon olla läsnä
Luontoon tukeutuvien menetelmien hyödyntäminen sosiaali-, terveys- ja kasvatuspalveluissa, niin sanottu green care, on kansainvälinen ilmiö, jonka asemaa on viime vuosien aikana tietoisesti pyritty vahvistamaan myös Suomessa.
Luonnon merkitys hyvinvoinnille ei ole suomalaisille uusi asia, mutta green care on jotain muuta kuin yleinen luontoelämyksellisyys. Green care on toimintaa, jolla ammattimaisesti edistetään terveyttä ja hyvinvointia.
Alan yrittäjyys kehittyy Suomessa nyt laajalla rintamalla. Kesällä 2016 käynnistynyt Luo hyvää –yritysryhmähanke on tästä hieno esimerkki itäisellä Uudellamaalla. Euroopan unionin maaseuturahaston tukemassa hankkeessa on mukana kuusi yrittäjää, jotka tarjoavat luonto- ja eläinavusteisia palveluita. Yksi heistä on Katriina Mähönen. Hänen tilallaan Villitarhassa, Loviisan Paavalinkylässä, luodaan hyvää muun muassa alpakoiden ja kanojen seurassa.
Uteliaat alpakat
Alpakkalauma hölköttelee aitauksessa vierailijoiden ympärillä kiinnittämättä ihmisiin juurikaan huomiota. Alpakat eivät lähesty ihmistä rapsuttelun toivossa eivätkä ne liioin ole millään tavalla hyökkääviä. Alpakat ovat kyllä uteliaita, mutta kiinnostuvat ihmisistä lähinnä ruoka-aikana – ja ne syövät mieluiten heinää, jota Katriina Mähönen asettelee eri puolille aitausta. Toisinaan ne saavat herkutellakseen pihlajanlehdillä.
- Carlos antaa silittää itseään. Ulpukkakin on rohkea – se on syntynyt täällä. Kotiympäristössä eläimet ovat rauhallisia ja tuo rauhallisuus tarttuu myös ihmisiin.
Alpakka on etelä-amerikkalainen, villantuotantoon jalostettu kamelieläin. Se pärjää hyvin Suomessa. Katriina Mähöselle eläimet ovat ensisijaisesti osa kotipiiriä. Alpakoista hän kiinnostui, koska on perehtynyt vuosien mittaan eläinten käyttäytymiseen ja uuteen eläinlajiin tutustuminen kiehtoi häntä.
– Eläinavusteisessa toiminnassa eläimet ovat aina omasta tahdostaan. Pyrin välttämään kaikkea, mikä ei kuulu eläinten luontaiseen käyttäytymiseen, hän kertoo.
Kiehtova kanaparvi
Villitarha sijaitsee keskellä maaseutua, pienen metsikön suojissa. Tilalla on alpakoiden lisäksi kanoja, kyyhkyjä, viiriäisiä ja koiria. Vanha navetta on kunnostettu asiakaskäyttöön tapahtumille ja tapaamisille. Tontin laidalla, puutarhan perällä, on herttainen, puulämmitteinen hirsisauna.
- Eläinavusteinen toiminta perustuu vuorovaikutukselle, mutta sen enempää eläimiä kuin ihmisiäkään ei täällä pakoteta mihinkään. Kohtaamisissa on tärkeää rauhallisuus, mikä pätee kaikkiin kohtaamisiin ympäröivässä luonnossa, Mähönen kuvailee.
Kanojen seuraaminen on yllättävän hauskaa. Yksi toisensa jälkeen ne pyrähtävät ulos kopista ja alkavat puuhata omiaan. Yksi kuopii maata matojen toivossa, toinen pörhistelee, kolmas nokittelee neljättä ja viides näyttää vain huviksensa tepastelevan ympäriinsä. Kuudes ei oikein uskalla edetä kopin suulta mihinkään ja jumittaa tien muilta. Parin kuukauden ikäisenä siitä ei voi vielä olla aivan varma, onko se kukko vai kana.
- Lapsiryhmien kanssa voimme leikkiä aarteen piilotusta ja kanat saavat etsiä ruokakätköt. Kanojen toimet herättävät ajatuksia ja keskusteluavauksia myös aikuisten tyky- ja tyhy-ryhmissä, kun kanaparven sisäisiä suhteita aikansa tarkkailee, Katriina Mähönen vinkkaa.
Green care luo hyvää
Luo hyvää –yritysryhmän jäsenet tarjoavat palveluitaan yksin tai toistensa kanssa yhteistyössä. Terapiatoiminnassa alan ammattilaiset voivat käyttää Villitarhan tiloja pienille erityisryhmille, kuten mielenterveyskuntoutujille.
- En itse ole terapeutti. Olen käynyt eläinavusteisen valmentajan koulutuksen ja erityisen kiinnostunut olen aistien vaikutuksesta hyvinvointiin, mutta päätoimeni on kielenkääntäjä. Monin tavoin olen kuitenkin mukana kursseilla, joita Villitarhassa järjestetään, vaikka vetäjä olisi joku toinen, Mähönen kertoo.
Syksyn aikana on järjestetty muun muassa kehräys- ja värjäyskursseja sekä antigymnastic-kursseja. Loka-marraskuussa Katriina Mähönen toteuttaa psykoterapeutti Päivi Puroveden kanssa Mielipaikka-kurssin, jossa herätellään aisteja, kehoa ja mieltä tilan lähipiirissä.
- Monet ovat kadottaneet yhteyden omaan kehoonsa eivätkä tunnista kropan viestejä, eivät ehkä sitäkään, että on nälkä. Luonnon ja eläinten läheisyys antaa mahdollisuuden irtautua kiireestä, rauhoittua. Tarkoituksellisesti täällä ei näy missään kelloja eikä kursseilla ole minuuttiaikatauluja, Mähönen kertoo.
Eläinavusteiset palvelut ovat hänen mukaansa Suomessa vielä lapsenkengissä. Green care vahvistaa kuitenkin asemiaan. Luo hyvää –yritysryhmän jäsenet tapasivat toisensa Työtehoseuran organisoimassa GreenCareLab-hankkeessa keväällä 2016 ja päättivät yhdistää voimansa Itä-Uudellamaalla. Yrittäjät ovat jo saaneet koulutusta tuotteistamisessa ja hinnoittelussa ja he ovat kehittäneet palvelukonseptejaan. Luo hyvää –yritysryhmähankkeen tavoitteena on kartuttaa ammattiosaamista ja tehdä toimintaa laajemminkin tunnetuksi.
Teksti: Tuula Lukic 18.10.2016
Kuvat: Sara Lukic
Lue lisää: Villitarha (Facebookissa)