Hiekkasotaa

Kun kysytään, mitkä ovat maailman käytetyimpiä luonnonvaroja, mieleen nousee luontevasti vesi, ehkäpä öljy. Harva tulee ajatelleeksi hiekkaa. Hiekkaa, tai tarkemmin ilmaistuna piidioksidia eli silicaa, käytetään muun muassa kosmetiikassa ja se on myös mikrosirujen raaka-aine. Mutta ennen kaikkea hiekkaa on kaupungeissa. Voidaan sanoa, että kaupungit on rakennettu hiekasta, sillä se on raaka-aineena betonirakenteissa, lasi-ikkunoissa ja asfalttiteissä.

On vaikea uskoa, että hiekasta on pula ja että se aiheuttaa konflikteja. Eikö aavikoita ja hiekkadyynejä ole riittämiin? Ikävä kyllä, aavikoiden hiekka ei sovellu rakennusteollisuuden käyttöön. Käyttökelpoinen hiekka on katoava luonnonvara. Arvokas kauppatavara on löytänyt tiensä myös mustaan pörssiin.

Rakentaminen käy kuumana eri puolilla maailmaa, jonka suurimpia haasteita tällä hetkellä ovat väestönkasvu ja kaupungistuminen. Muun muassa Intiassa ja Kambodžassa ns. hiekka-mafia hallitsee rakennusbisnestä. Hiekan saamiseksi ei kaihdeta keinoja ja kärsijöinä ovat luonto sekä hiekkakaivantojen alueella elävät asukkaat.

Teksti: Tuula Lukic / TIDmedia 2022

hiekka-aavikko

Comments are closed.