Ammattilainen kertoo

Pekka Väänänen työstää puuta Vakkolankoskella Askolassa yrityksessään TunnePuu. Höylärinä ja sahurina hän jatkaa puunjalostusosaamisen perinteitä jo kolmannessa sukupolvessa.

Mitä höyläri tekee ja mikä on höyläyksen tarkoitus?

Höyläri jalostaa raakapuusta erilaisiin kohteisiin sopivia tuotteita, kuten listoja, paneeleita ja lattialankkuja. Höylätessä puuta muovataan suurella nopeudella pyörivillä terillä, jotta pinta saadaan sileäksi.

Meillä on käytössä kaksi höylää, toisessa on viidet terät, toisessa seitsemät. Jopa 14 eri teräpintaa saattaa pyöriä yhtä aikaa. Se on erittäin tarkkaa työtä. Meillä on myös oma terien valmistus eli pystymme tekemään täsmälleen halutun tuotteen vaikkapa korjausrakentajalle jonkin vanhan mallin mukaisesti.

TunnePuu

Mistä tunnistaa hyvän höylärin?

Varmaan samalla tavoin kuin hyvän kokin: on osattava valita tarkoitukseen sopiva raaka-aine ja ymmärrettävä sen käyttäytyminen. On ymmärrettävä, että puu on elävä materiaali vielä silloinkin, kun se on kaadettu tukkimetsästä. Se elää koko käyttöikänsä.

Myös puun laatuluokkien ja lujuuksien ymmärtäminen on tärkeää. Eri puut soveltuvat eri kohteisiin, samoin eri kohdista sahattu puu. Näistä erilaisista mahdollisuuksista on osattava käydä vuoropuhelua asiakkaan kanssa eikä vain ottaa tilausta vastaan.

Miten sinä päädyit alalle?

Olen kolmannen polven sahuri ja höyläri eli puun tuoksu on jäänyt minuun jo lapsuuden ja nuoruuden kesistä sahalla. Kuusi vuotta sitten jäin tarkoituksella pois työstäni sijoitus- ja pankinjohtajana ja palasin juurilleni toteuttamaan ikiaikaista haavetta touhuta puun parissa. Tässä työssä näkee aidosti kädenjäljen, paremmin kuin palaveripöytien äärellä.

Pekka Väänänen TunnePuu

Mikä puussa on parasta?

Puun tuoma tunnelma, tuoksu ja lämpö, ja toisaalta elementtinä työstettävyys ja moninaisuus. Jokainen puu on omanlaisensa. Puu on ekologinen ja energiatehokas luonnonmateriaali, joka sitoo hiilidioksidin pitkäksi aikaa.

Puu on Suomelle monin tavoin tärkeä. Miten sinä näet itsesi tässä kokonaisuudessa?

Toimitamme tavaraa mm. huonekaluteollisuudelle ja parhaillaan höyläämme tuotteita mm. Iraniin ja Saksaan. Puu on kansantaloudellisesti tärkeä vientikaupassa ja sillä on iso työllistävä merkitys aina alkutuotannosta logistiikkaan. Mekin työllistämme tuotannossa kahdella sahalla suoraan kuusi henkeä. Yrittäjänä haluan viedä TunnePuuta eteenpäin ja kehittää uutta.

Teksti: Tuula Lukić
Kuvat: TunnePuu/Ilona Savola

Raksa Porvoo -messuilla mukana: TunnePuu
Raksa Porvoo – Asumisen ja rakentamisen messut Uusimaa Areenalla 2.-3.4.2022 la-su klo 10-16. Ilmainen sisäänpääsy.

Vastuullinen järjestäjä: TID media&events – kustannustoiminta ja tapahtumatuotanto

Raksa Porvoo 2.-3.4.2022

Comments are closed.