TID Business Forumissa Porvoon Taidetehtaalla 8.3.2018 puhunut East Officen toimitusjohtaja Ilkka Salonen on tehnyt pitkän uran pankkimaailmassa ja asunut Venäjällä parikymmentä vuotta.
Ensimmäisen kerran Salonen suuntasi itään vuonna 1985. KOP haki työntekijöitä Moskovaan ja Salosesta tuli yksi heistä. Moskova oli vielä Neuvostoliiton pääkaupunki.
– Silloin en oikein puhunut Venäjää, mutta kyllä minusta on aina ollut aika helppoa toimia siellä sekä työ- että yksityiselämässä. Vielä 80-luvulla ei ollut mahdollista integroitua yhteiskuntaan, mutta kyllä sitten myöhemmin monessa kohtaa näin kävi. Saimme esimerkiksi hyviä venäläisiä ystäviä, joiden kanssa pidämme yhtä edelleen, hän kertoo.
80-luvulla Salosen mukaan Moskovaan lähti myös perhe. Alku ei ollut ihan helppo, mutta pian kulmakiviksi perheen sopeutumisessa muodostuivat vaimon työpaikka ja lasten koulu.
– Suurin haaste liittyi alussa siihen, että vaimoni Anne löysi työtä, joka antoi hänelle ikään kuin oman elämän. Ensimmäisellä ”keikallamme” hänellä oli aluksi hankalaa. Kun Annen työ järjestyi, viihdyimme perheenä erinomaisesti ja asiat sujuivat hyvin. Myös lapset viihtyivät erinomaisesti. Moskovassa keskeinen asia oli suomalainen koulu, joka oli pieni ja erinomaisen mukavalla hengellä varustettu. Molemmilla, nyt jo aikuisilla, lapsillani on säilynyt ystävyyssuhteita, jotka rakennettiin Moskovassa 80- ja 90-luvulla, Salonen kertoo.
Haastetta tuoneiden pikkuasioiden kanssa Salosta auttoi aina työnantaja.
Kun perheen elämä pääsi Moskovassa vauhtiin, oli arki hyvää.
Leijonanosan Salosen ajasta vei työ, päivät venyivät helposti 14-16 -tuntisiksi. Juuri työkeskeisyys onkin hänestä suurin ero Suomeen verrattuna. Vapaa-ajalla perhe tapasi ystäviä, kävi konserteissa ja opetteli pelaamaan tennistä.
– Minulta tennis ei oikein onnistunut, mutta pojastani tuli ihan kelpo pelaaja. Kaikkiaan perheeni viihtyi Moskovassa jopa niin hyvin, että he suuttuivat minulle varsin syvästi, kun kerroin 1997, että muutamme takaisin Suomeen, hän kertoo.
Työelämässä välit paikallisiin olivat mutkattomat
– Yllättävän usein olin ihmisille vain Ilkka. Jostain syystä suurin osa ihmisistä kutsui minua etunimellä. Ollessani Sberbankissa kollegat lisäsivät kurillaan nimeeni patronyymin ja minusta tuli Ilkka Seppovitsh. Kaiken kaikkiaan sain kyllä aina sen kohtelun, minkä ansaitsinkin.
– Se täytyy kyllä myöntää, että kesti jonkin aikaa tottua siihen, että venäläiset tulevat sekä henkisesti että fyysisesti paljon lähemmäksi ihoa kuin suomalaiset.
Kaiken kaikkiaan Venäjällä vietetyt vuodet olivat kuin matka venäläisyyteen ja nyky-Venäjän syntymiseen.
– Siinä tuli lähietäisyydeltä seurattua uuden Venäjän muodostumista. Koen olevani etuoikeutettu siinä, että minulle tällainen mahdollisuus suotiin, Salonen sanoo.
Teksti: Leena-Kaisa Laakso 12.3.2018
Artikkelikuva (Sara Lukic) TID Business Forum -seminaarista 8.3.2018. East meets West -keskustelussa East Officen ja Nordic West Officen toimitusjohtajat Ilkka Salonen (vas) ja Risto EJ Penttilä.
KATSO keskustelu TID BusinessForum -kanavalta: