Jaa myönteistä palautetta reilusti

Olet sitten esimies tai työntekijä, oletko työpaikalla kohottaja vai latistaja?

Työhyvinvointi

Siivotessani työpöytääni pieni lappu putosi yhden kirjan välistä. Pakko oli tietysti katsoa sitä ennen poisheittämistä. Paperissa luki yhden valmennuksessani olleen esimiehen antama palaute minusta valmentajana. Se oli pari vuotta sitten kirjoitettu. Palautteen antaja kertoi siinä oman näkemyksensä ja kokemuksensa valmennuksesta. Se oli hyvin positiivinen kuva minusta ja työstäni. Vielä kahden vuoden jälkeen tuo myönteinen palaute sykähdytti. Sitä lukiessa minulle tuli hyvä mieli onnistuneesta työstä.  Tunne oli melkein sama kuin olisin saanut tuon palautteen juuri sillä hetkellä.

Myönteisellä palautteella on energisoiva voima, joka voi kantaa kauas.

Se antaa kuin siivet selkään, ja olo kevenee. Se on arvostuksen antamista ja huomion osoittamista. Positiivinen palaute sai minutkin kokemaan kyvykkyyttä ja onnistumista. Sellainen lisää itsetuntoa, ja rohkaisee yrittämään entistä enemmän työssä.  Haluaa kasvattaa osaamista. Voimaantuminen vapauttaa myös ajattelua ja luovuutta.  Vaikeuksiakin kestää paremmin, kun on hyvä mieli.

Työyhteisön myönteisyys vaikuttaa tuloksellisuuteen - TID kolumni

Älä kitsaile hyvän jakamisessa. Se levittää työyhteisöön myönteisyyden kulttuuria, joka heijastuu hyvinvointiin ja työn tulokseen.

Meidän kannattaisi voimaannuttaa toisiamme useammin ja enemmän.

Emme ole kansana kovinkaan paljon panostaneet positiiviseen, sosiaaliseen kanssakäymiseen. Meille on ihan luontevaa olla tervehtimättä vieraita ihmisiä. Voimme tavata vuodesta toiseen samoja ihmisiä bussipysäkillä kiinnittämättä heihin minkäänlaista huomiota. Eräs ulkomaalainen ystäväni ihmetteli, kun isossa työpaikassa kopiokoneella käydessään tai hissistä poistuessaan ihmiset eivät sano mitään toisilleen puhumattakaan hymyistä. Kaikki eivät edes vastaa, jos heitä tervehtii.

Ehkä kulttuurillamme on ollut vaikutusta siihen, ettei monenkaan ole helppoa osoittaa myönteisyyttään toisille. Moni esimieskin kokee vaikeana antaa positiivista palautetta työntekijöilleen.

Johtajan tavoitteena pitäisi olla työntekijöiden energisoiminen joka päivä.

Tutkimuksin on osoitettu, että menestyvät, tehokkaat tiimit ovat positiivisesti orientoituneita. Myönteisyys vaikuttaa tuloksellisuuteen. Sellaisessa yhteisössä ihmiset energisoivat toisaan.

Nuoret ovat tuoneet mukanaan myönteistä kulttuuria työpaikoille. Monet osaavat jakaa hyvää toisilleen, ja myös hymyillä. Sosiaalista mediaa syytetään usein pahan puheen lietsomisesta, mutta se on myös täynnään positiivista palautetta, kiitosta, hyvän huomaamista ja jakamista toisille. Siitä vaan ei useinkaan puhuta. Se, että huomaa toisen hyvän, ja osaa iloita ihmisten saavutuksista, ei ole ”huuhaa”-kulttuuria. Se auttaa toisia ja itseä loistamaan. Silloin jokainen voi yltää työssä parhaimpaansa.

Kohotuskeinoja arkeen
  • Havaitse arkipäivässä pieniä onnistumisia, ja kerro niistä toisille. Turhan usein ihmisillä on liian korkea kynnys postiiviseen palautteen antamisessa. Madalla kynnystä kohottaa toisia.
  • Kiinnitä huomiota omaan puhetapaasi ja olemukseesi. Kertooko se myönteisestä suhtautumisestasi ja kiinnostuksesta jokaiseen ihmiseen työpaikalla.
  • Osoita ystävällistä hyväksyntää olemuksellasi.
  • Kerro luontevasti, mitä myönteistä olet havainnut.
  • Anna positiivista palautetta joka päivä jostain asiasta.
  • Rohkaise muitakin hyvän palautteen antamiseen.
  • Tee arkipäivästä joskus kiitoksen juhlaa.

Mitä tulee paikalle, kun sinä tulet työyhteisöön? Olet sitten esimies tai työntekijä, oletko työpaikalla kohottaja vai latistaja?

Teksti: Seija Milicevic

Seija Milicevic, WorkBest Oy, työyhteisövalmentaja

Kirjoittaja on WorkBest Oy:n omistaja ja työyhteisövalmentaja, joka coachaa ja valmentaa johtajia, esimiehiä ja työyhteisöjä tuloksellisen ja innostavan työkulttuurin luomisessa. WorkBest Oy on perustettu 2007, ja se on auttanut monia erikokoisia yrityksiä ja organisaatioita parantamaan johtamista ja työhyvinvointia.

Yhteystiedot: info@workbest.fi tai seija.milicevic@workbest.fi
Puh. 040-5880943

Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0).

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.Vaaditut kentät on merkitty *-merkillä

Voit käyttää näitä HTML -avainsanoja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>