Kahvinkeitin tulessa

Alkusammutusvälineissä suuria eroja

Itä-Uudenmaan Rakennusmessuilla 30.-31.3.2019 Uusimaa Areenalla Porvoossa voit tutustua myös alkusammutusvälineisiin

Tulipalo syttyy keskimäärin kahdeksassa suomalaiskodissa joka päivä. Yleisin syttymissyy liittyy ruuanlaittoon, mutta myös sähkölaitteista johtuvia tulipaloja syttyy vuosittain lähes tuhat. Toimiva palovaroitin ja alkusammutustaidot ovat kodin paloturvallisuudessa oleellisia tekijöitä.

Alkusammutusvälineissä on isoja eroja. Vaahtosammutin osoittautui parhaimmaksi, kun Tukes vertaili seitsemän alkusammutusvälineen sammutustehoa sammuttamalla niillä kolmea eri testipaloa.

Testipaloiksi Tukes oli valinnut kolme eri palotyyppiä edustaen tyypillisiä pieniä kotitalouksien paloja: sähkölaitepalo (kahvinkeitin), rasvapalo (1 litra ruokaöljyä) sekä puukasa.

Vaahtosammutin PaloSafe 2 l

Vaahtosammutin sammutti helposti kaikki kolme testipaloa, vaikka vaahtosammuttimen sammutustehosta käytettiin vain hyvin pieni osa.

Jauhesammutin DunWore 2 kg

Jauhesammutin sammutti kahvinkeittimen ja puutapulin palot helposti. Rasvapaloon sitä ei käytetty. Jauhesammutin ei heikon jäähdytysominaisuutensa vuoksi sovellu ruokaöljypalojen sammuttamiseen. Lisäksi hankaluutena kotitalouksissa on, että jauhe aiheuttaa jälkisiivouskulut. Jauhe leviää ympäristöön ja voi johtaa erityisesti sähkölaitteiden vikaantumiseen.

Spray-sammuttimet

NordSafe (500ml) -spraysammuttimen teho ei riittänyt sammuttamaan puukalikkakasaa. Sen sijaan toinen pienistä sammuttimista, Jalo Phoenix -spray, sammutti myös puukasan, mutta koko sammutusaine piti tehokkaasti levittää palaville pinnoille.

Sammutuspeite

Sammutuspeite kykeni rajoittamaan tehokkaasti kaikkia paloja. Sammutuspeite tukahduttaa palon, joten peite tulisi saada sammutettavan kohteen ympärille mahdollisimman tiiviisti. Sammutuspeitteen tulee olla riittävän iso, mielellään 120 x 180 cm.

Vesi

Vesikattila, jossa oli noin litra vettä, oli tehokas alkusammutusväline kahvinkeittimen ja puutapulin paloihin. Pientä määrää vettä ei pidä käyttää rasvapalon sammuttamiseen, joten niin ei tehty myöskään tässä testissä. Vesi saa palavan ruokaöljyn roiskumaan.

MAUS Xtin Klein -sammutin

MAUS oli kokeilluista sammutusvälineistä heikoin. Avoimessa tilassa aine leviää tilaan eikä sammuteaineella tuntunut olevan vaikutusta sammuttamiseen.

”Vertailun perusteella suosittelisin lämpimiin sisätiloihin ja koteihin vaahtosammutinta. Niitä löytyy nykyään markkinoilta useita merkkejä eikä hintakaan ole enää este” toteaa Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman.

Jauhesammutin soveltuu tiloihin, joissa on riski jäätymiselle tai joissa palotila on sokkeloinen.

Koonnut: toimittaja Tuula Lukić 28.2.2019

Lähteet: STT, Tukes – Turvallisuus- ja kemikaalivirasto www.tukes.fi sekä Suomen Pelastusalan keskusjärjestö www.spek.fi.

Itä-Uudenmaan Rakennusmessuilla 30.-31.3.2019 voit tutustua myös alkusammutusvälineisiin. Rakentamisen ja asumisen suurtapahtuma Porvoon Uusimaa Areenalla avaa tietä kohti kevättä ja kesää. Yleisölle avoin tapahtuma, ei sisäänpääsymaksua. La 30.3.2019 klo 10-17, su 31.3.2019 klo 12-17.

Vastaa