Toteuta kotiunelmasi

Oman talon rakentaminen on yksi elämän suurimmista päätöksistä. Rakennusprojektissa on monia ratkaisevia vaiheita, joiden onnistumisessa laajan paikallisverkoston omaava talokauppias on kullan arvoinen.

Talon rakentamiseen ryhdytään yleensä vain kerran elämässä. Se on jännittävä kokemus, ja innostuksen aallonharjalla mieleen pyrkii kymmenittäin kysymyksiä, ehkä pelkojakin.

– Ensikertalainen ei välttämättä tiedä, mitä kaikkea projekti sisältää. Jokaista yksityiskohtaa ei edes pysty heti sisäistämään. Siinä tilanteessa tarvitaan kumppania, jonka kanssa asiat voi vaihe vaiheelta käydä rauhassa läpi ja jonka toimintaan voi luottaa, kertoo Porvoon Kastelli-kauppias Petri Hänninen.

Usein apua tarvitaan eniten siihen, mikä ei tule talotoimittajalta, joten kokenut ja laajan paikallisverkoston omaava ammattilainen on kullan arvoinen. Hänniselle alan tietotaitoa on kertynyt itäisellä Uudellamaalla lähes 20 vuoden ajalta. Perspektiiviä Porvoon seutuun asuinpaikkana on sitäkin enemmän, aina 1960-luvulta lähtien.

Työparina hänellä on Kastellin Etelä-Suomen myyntiä Vantaalta käsin johtava Atte Kämäräinen, joka on ollut talokauppiaana tuttu toimija Porvoon seudulla jo pitkään.

Porvoon Kastelli
Kastellin Porvoon toimipisteellä Aleksanterin- ja Rauhankadun kulmassa ollaan valmiina vastaanottamaan kevään ja kesän vilkas talonrakennuskausi. Uusia talomallistoja tutkivat Petri Hänninen (oik.) ja Atte Kämäräinen.

– Asiakkaalle tutuin osa taloa on tuote, jota me myymme, mutta kun on hahmotettava, miten hoidetaan lupaprosessit tai organisoidaan maaurakka, mitä kaikkea kustannusarvio sisältää, kuka tekee pohjatutkimuksen, mistä löytyy osaava työnjohtaja ja missä järjestyksessä hanketta viedään eteenpäin, on Petrin asiantuntemus vailla vertaa, Kämäräinen toteaa.

– Ei ole itsestään selvää, että jokaisella talokauppiaalla on tarjota vastuullista paikallista kumppaniverkostoa niin, että ketju toimii ja prosessi etenee jouhevasti, hän lisää.

Minkälainen on unelmien koti?

Trendit vaikuttavat vahvasti siihen, mitä ihmiset kodilta tänä päivänä haluavat. Moderni on korvannut perinteisen.

– Moderni näkyy julkisivuissa esimerkiksi puuverhouksen selkeinä linjoina. Ikkunat ovat avaria ja pielittömiä. Samaa kaunista yksinkertaista visuaalisuutta halutaan myös sisätiloihin, Hänninen kertoo.

Visuaalisuuden lisäksi tilojen toimivuus on tärkeää – ei niinkään suuri koko. Neliömetrit halutaan käyttää tehokkaasti ja asukkaiden todelliset tarpeet ohjaavat valintoja.

Moderni tarkoittaa myös muokkautuvuutta. Puheet talopakettien kaavamaisuudesta eivät enää päde, kun kärkenä on yksilöllisyys. Jokaista Kastellin talomallia voi muokata haluamakseen ja yhdistää erilaisia pohjaratkaisuja soveltuvin osin toisen Kastelli-talon ulkoilmeeseen.

– Ennen ei paketteihin tehty muutoksia, mutta nyt mennään aivan toiseen suuntaan. Kun minulta kysytään, mitä pakettiin kuuluu, minä kysyn, mitä sinä haluat, että siihen kuuluu. Teemme asiakkaan kanssa yhdessä työtä löytääksemme juuri hänelle sopivan optimaalisen ratkaisun, Hänninen sanoo.

Taloarkkitehtien suunnittelemat valmiit Kastelli-kodit ovat sellaisinaankin hyviä, mutta laajaa valikoimaa kannattaa tutkia avoimin mielin ja ideoita noukkien ja hyödyntää myös virtuaalista Kolmedee –suunnittelutyökalua.

Tonttitiedoista huoltokirjaan

Merkittävä vaikutin valmiin talomallin muokkaukseen on rakennuksen sijainti tontilla: mistä suunnasta aurinko paistaa, missä on piha, missä pääsisäänkäynti. Tontilla on kaiken kaikkiaan iso merkitys.

– On tiedettävä, mitä kaava määrää tontille rakennettavan talon koosta ja kerrosluvuista. Toisaalta maansiirrot ja mahdolliset paalutukset tontilla voivat lisätä talopaketin päälle tulevia kustannuksia yllättävän paljon, Hänninen selvittää.

Hänen tehtävänään on pitää huolta, että asiakaskin tietää faktat ja että suunnitelma budjetteineen on asianmukainen.

– Ei ole asiakkaalta väärin hyödyntää talokauppiasta kysymällä, kannattaako jokin tontti ostaa. Jo tontin hakuvaiheessa suosittelen soittamaan Petrille ja kysymään, onko hänellä kokemusta alueesta ja minkälaisilla kustannuksilla siellä on selvitty, Kämäräinen kannustaa.

Rakentamisen aikana syntyy runsaasti erilaista tietoa, jonka hallitsemiseksi asiakkaalle luodaan OmaKastelli-järjestelmään oma projektikansio. Siellä on muun muassa ajantasainen tehtävälista muistutuksineen. Pilvipalveluun voi tallentaa kaikki rakennusajan dokumentit, ja ajan kanssa tästä muodostuu talon sähköinen huoltokirja.

Kastelli51A4036
Kastellin mallisto on markkinoiden laajin. Löydä itsellesi sopivimmat mallistotyylit helposti kotisivuilta www.kastelli.fi.

Vastuullista rakentamista

Kastelli on ollut markkinajohtaja kohta 30 vuotta. Se on ylivoimaisesti ostetuin talomerkki Suomessa. Myös Kastelli-kauppiaiden palvelualttius on saanut omakotirakentajatutkimuksessa markkinoiden parhaan arvosanan.*

Paikallisosaamisen lisäksi katto-organisaatiossa on koko joukko asiantuntijoita takaamassa, että unelmien koti suunnittelusta rakentamiseen ja asennuksiin varmasti onnistuu. Vakavaraisena toimijana Kastellilla on taloudellista kantokykyä ja se on toiminut myös muille esimerkkinä vastuullisuudessa.

Petri Hänninen muistuttaa, että vastuullisuus kulkee sekä tuotteen mukana että konsernin sisällä. Kotimainen perheyritys työllistää, maksaa verot ja varmistaa, että talon rakentamisen koko ketjussa kannetaan yhteiskuntavastuuta.

Vuosi vuodelta saa ekologisuuskin enemmän jalansijaa. Kastellin tyylikkäät valmistalot ja huvilat tunnetaan korkeasta laadusta, jonka ytimessä on ympäristöarvoja kunnioittava puurakentaminen. Suomen suurin talotoimittaja on kehittänyt puutaloihinsa myös muovittoman Kastelli Green -rakenteen, jonka saa kaikkiin yrityksen talomalleihin. Lisäksi Kastelli-talot voi saada hirsirakenteisina.

* Rakennustutkimus RTS Oy, Omakotirakentajatutkimus 2021/22 SV

Kastelli
  • kuuluu vuonna 1920 perustettuun Harjavalta Oy -konserniin yhdessä Suomen ostetuimman keittiömerkin, Puustellin, sekä rakennusliike Lapti Oy:n kanssa.
  • on ollut talopakettien markkinajohtaja Suomessa vuodesta 1994 lähtien. Vuonna 2021 liikevaihto nousi 27 % edellisestä tilikaudesta 119,9 miljoonaan euroon.
  • tunnetaan mm. tasokkaasta arkkitehtuurista, toimivista pohjaratkaisuista ja laadukkaista materiaaleista.
  • tarjoaa myös sisustussuunnittelua sekä talotekniikkapalveluita.

www.kastelli.fi

Porvoon Kastelli

Rauhankatu 19, 06100 Porvoo
Kastelli-kauppias Petri Hänninen
puh: 010 277 6922, 0400 491 319
petri.hanninen@kastelli.fi

Kastelli mukana Raksa Porvoo -messuilla 2.-3.4.2022
Lue artikkeli pdf-muodossa: Toteuta kotiunelmasi

Teksti: Tuula Lukić
Kuvat: Kastelli ja Srba Lukić

Comments are closed.