Kasvu Open – ikkuna maailmaan

Globaalisti skaalautuva tuote toi DataPartnerille voiton.

Kasvu Open Itä-Uusimaan voittaja DataPartner

Itä-Uudenmaan Kasvu Open voittaja 2016 on porvoolainen DataPartner Oy. Voittaja julkistettiin Itä-Uudenmaan Kasvupolun finaalissa 16.6. Point Collegen tiloissa WSOY:n talolla.

Vuonna 1987 perustettu DataPartner Oy kehittää ja myy taloussuunnittelun ohjelmistoja, kuten investointilaskenta-, talousmallinnus- ja arvonmääritysohjelmia. Se myös tarjoaa koulutus- ja konsultointipalveluita ohjelmiin liittyen. Päätuote Invest for Excel® on käytössä yli 1500 organisaatiossa noin 50 maassa. DataPartnerista on artikkeli TID-verkkolehdessä: Rohkeasti maailmalle.

Tuomariston mukaan DataPartnerilla on globaalisti skaalautuva tuote, jonka uskotaan tuovan ratkaisuja yritysten entistä ajankohtaisempiin globaalin kilpailun tuomiin kilpailukykyhaasteisiin. Tuotteet ovat helposti monistettavissa ja muokattavissa toimialasta riippumatta.

Kunniamaininnan sai Pace1 Tools Ltd, joka kehittää ja valmistaa koneita ja työkaluja hydrauliikkasektorille. Tuomariston mukaan yrityksellä on vahva tuote ja selkeää kansainvälistymispotentiaalia.

Itä-Uudenmaan Kasvu Openiin valittiin huhtikuussa 15 kasvupotentiaalisinta yritystä 36 hakijan joukosta. Itä-Uudenmaan Kasvupolku järjestettiin nyt toista kertaa osana Suomen suurinta yritysten kasvun sparrauskilpailua, Kasvu Openia. Finaalin juontajana toimi Teemu Kankainen Aava & Bang Oy:stä.

Teemu Kankainen

Teemu Kankainen juonsi Itä-Uudenmaan Kasvu Open finaalin.

Valtakunnallinen finaali ”Kasvun Karnevaali” on Jyväskylässä 26.-27.10.2016. Vastuullisena tahona Itä-Uudellamaalla on ollut Kehitysyhtiö Posintra.

Mikä on kehitysyhtiön rooli?

Posintran toiminnan tarkoitus on Itä-Uudenmaan elinkeinoelämän ja alueen kilpailukyvyn tukeminen ja vahvistaminen. Kehityspäällikkö Peter Backman kuvaili tilaisuudessa Posintraa hanketaloksi. Vuosien varrella yritysneuvonnan osuus toiminnassa on vahvistunut. Tulevaisuuden roolia on kuitenkin syytä miettiä, kun rahoituskanavatkin saattavat muuttua.

 • Posintrassa tehdään parhaillaan strategiatyötä, jonka yhteydessä mietimme, mitä sidosryhmät meiltä odottavat. Pitäisi ehkä kuitenkin kysyä, mitä omistajat eivät tahdo meidän tekevän. Mitä tapahtuu, jos me emme ole olemassa? Backman kysyi.
Peter Backman Posintra

Me annamme kipinän, mutta te pidätte huolen tulesta, Posintran kehityspäällikkö Peter Backman totesi.

Vuonna 2013 Posintra teetti Itä-Uudenmaan elinvoimatutkimuksen, joka jatkui seuraavana vuonna Raivaajahankkeella. Siinä kasvun esteitä rajattiin. Tutkimuksen mukaan itäuusmaalaiset yritykset olivat tyytyväisiä ainakin toimitila- ja tonttitarjontaan. Myös kansainväliset yhteydet Itä-Uudellamaalla koettiin mahdollisuuksina.

 • Eniten kehitettävää oli työvoiman osaamisen ja saatavuuden suhteen. Parannettavaa oli yritysten mielestä myös julkishallinnon palveluissa. Omassa liiketoiminnassa haasteiksi koettiin markkinointi, rahoitus sekä omien tuotteiden ja palveluiden erottuminen joukosta, Backman listasi.
 • Tuote ja palvelu yhdessä luovat kysyntää mailmalla, ja tässä Suomi on erittäin huonossa jamassa. Pelkkä kaunis punainen tomaatti ei riitä. Tomaattihan tuo mieleen terveyden, mutta me puhumme liikaa vain tomaatista, emmekä kehitä tuotteesta laajempaa palvelua vaikkapa tomaattijuoman ympärille, Backman jatkoi vertauskuvallisesti.
Kasvu Open finaali Itä-Uusimaa

Tuomariston mukaan Kasvu Openin voittajat ja kunniamaininnan saaneet ovat luoneet trendejä, innostaneet ja aktivoineet verkostoja ja siten luoneet kasvuedellytyksiä myös muille yrityksille. Voittaja DataPartner (yrittäjät oikealla Jens Westerbladh ja Stefan Westerbladh sekä Yhdysvaltain myynnistä vastaava Vitaly Stockman). Kunniamaininta Pace1 Tools (Jukka Jokinen ja Niklas Löflund).

Maltillista kasvua

Yksi Itä-Uudenmaan Kasvupolulla mukana olleista yrityksistä oli Mecanil Oy Ab. Vuonna 1990 perustettu perheyritys toimii Liljendalissa. Mecanil työllistää täysipäiväisesti yhdeksän henkilöä ja jopa 94 prosenttia tuotannosta menee vientiin, pääosin Eurooppaan ja USA:han.

 • Päätuotteemme mahdollistaa puiden kaatamisen ja pilkkomisen hankalissa ja vaarallisissa paikoissa, kuten sähkölinjoilta tai esimerkiksi hautausmailta, joissa puuta ei voi suoraan kaataa mihinkään suuntaan, kertoi myyntipäällikkö Roland Nordström.

Nordström osallistui Kasvupolulle toimitusjohtaja Pamela Nilsson-Nordströmin kanssa. Pariskunta on Pamelan vanhempien alun perin perustamassa yrityksessä osaomistajina. He kokivat Kasvupolulla haasteellisimmaksi ajan riittävyyden, kun yrityksessäkin työt painoivat päälle.

 • Saimme Kasvupolulla hyviä vinkkejä markkinointiin ja siihen, miten pitää yhteyksiä yllä jälleenmyyjien kanssa. Yritykselle toivomme maltillista kasvua. Ensimmäistä kertaa ryhdyimme ajattelemaan myös, että yrityksemme voisi kiinnostaa investoijia, yrittäjät kertoivat.
Nordean Porvoon yrityskonttorin johtaja Lena Forsström keskusteli Mecanil Oy:n

Nordean Porvoon yrityskonttorin johtaja Lena Forsström (oik) oli yksi Itä-Uudenmaan Kasvupolun tuomareista. Mecanil Oy:n Pamela Nilsson-Nordström ja Roland Nordström olivat tyytyväisiä Kasvupolulla saatuun sparraukseen.

Kehitysideoita kasvuun

Kasvu Open Itä-Uusimaa -finaalissa osallistettiin yleisökin mukaan, kun pienryhmissä mietittiin keinoja kasvuyrittäjyyteen itä-Uudellamaalla. Seuraavia keinoja nousi esiin:

 • rahoituskanavien kehittäminen, saatavuus
 • asenteiden muutos, kateuden ilmapiiristä ulos
 • työllistämisen esteiden poistaminen
 • mediajulkisuutta enemmän pienille ja keskisuurille yrityksille, median on myös tuotava yhä enemmän onnistumisia esiin, ei vain negatiivista
 • startup-yrityksille kokoontumispaikka
 • verkostojen tehostaminen (olemmeko aidosti verkostoissa vai puhummeko vain)
 • tiimityö (hyvä tiimi kantaa perille)
 • yritysten, yhdistysten ja kaupungin yhteistyön parantaminen (tuntuu että vedämme eri naruista)
 • koulutus kohdennetusti, oppilaitosten on kuunneltava yritysten tarpeita
 • senioreiden ja junioreiden kohtaaminen, yrityskummintoiminnan kehittäminen
 • yrityksessä on oltava halukkuutta kasvuun ja tehtävä strategia sen mukaisesti
 • rohkeutta, luovuutta, uusia ideoita, avoimuutta yhteistyölle
 • sparraaminen ja hiljaisen tiedon siirtäminen
 • yrityksien osaamispohjan uudistaminen

Teksti: Tuula Lukić

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.Vaaditut kentät on merkitty *-merkillä

Voit käyttää näitä HTML -avainsanoja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>