Kesäkoti Suomessa

Leena ja Jari Tervonen viihtyvät asunnossaan Porvoon Länsirannalla aina Suomessa käydessään, mutta kaipaavat vapautta, jota kerrostalo ei pysty tarjoamaan. Mökkipaikan etsintä on jo alkanut.

kesämökki järven rannalla

Leena ja Jari Tervonen päättivät eläkkeelle jäätyään suunnata Suomesta talvikausiksi etelän lämpöön ja valoon. Espanja oli jo kohteena tuttu ja asunto odottamassa, kun omakotitalo Lohjalla myytiin.

Suomen kesä on kuitenkin voittamaton, eivätkä Tervoset halunneet luopua jalansijasta kotimaassa. Niinpä he hankkivat kiintopisteeksi kerrostalo-osakkeen entisestä kotikaupungistaan Porvoosta.

Vaikka upouusi asunto Länsirannalla on kaunis ja käytännöllinen, se saattaa jäädä lyhytaikaiseksi.

– Olemme molemmat lapsuudesta lähtien tottuneet asumaan omakotitalossa opiskeluaikoja lukuun ottamatta. Espanjastakin harkitsimme omaa taloa, mutta päädyimme pienkerrostaloon helppohoitoisuuden tähden, Jari kertoo.

Matka Espanjan ja Suomen välillä kulkee nyt yhdestä kerrostalosta toiseen. Se ei vastaa toiveita.

Leena ja Jari Tervonen
Leena ja Jari Tervonen viihtyvät kerrostaloasunnossaan Porvoon Länsirannalla aina Suomessa käydessään, mutta hirsimökki järven rannalla olisi vielä mieluisampi.

– Olisi ihana viettää Suomen kesää sellaisessa paikassa, jossa on luonto lähellä ja omaa pihaa. Vielä ihanampaa olisi, jos vieressä on järvi, Leena huokaisee.

Nyt on kesäpaikan etsintä täydessä vauhdissa. Sitä maustavat muistot Mäntyharjun mökistä, jonka he olivat jo aiemmin ehtineet myydä.

– Silloin mietimme, ettei ollut järkevää pitää omakotitaloa ja mökkiä, kun molempien kunnossapidossa on aika paljon työtä. Mökki oli hyvin perinteinen, oli kantovesi, aurinkosähkö ja ulkovessa. Muutaman kerran käytiin talvellakin, vaikkei perille asti ollut edes aurattua tietä. Kuljimme hankia pitkin hiihtäen ja tarpoen ja sitten alkoi pitkä tuvan lämmitys, he muistelevat.

Tekemistä ja mielenrauhaa

Vanhan ajan mökissä oli oma eksotiikkansa niin kesällä kuin talvella, mutta nyt Tervoset hakevat mökkiä, jossa on lämmitys ja ympärivuotiseen asumiseen tarvittavat muut mukavuudet.

Mökkitöitä he eivät kaihda – päinvastoin, kun kuntoakin vielä riittää. Mökillä on koko ajan tekemistä, jos ei muuta niin puiden pilkkomista ja takan tai saunan lämmittämistä. Ja lisäksi paljon muuta mukavaa: sieni- ja marjametsällä käyntiä, kalastusta, soutelua ja uimista. Talvella olisi mukavaa käydä mökillä hiihtämässä.

– Pihalla voi puuhastella ja möyhiä kukkapenkkiä ja yrttimaata. Ruuanlaitto yhdessä on mukavaa, myös vieraiden kanssa, Leena toteaa.

Luonnonläheisyys ja vesielementti ovat tärkeitä. Mieli lepää.

– Lähiseutukin on tärkeä. Se, että alueella on palveluita, kyläyhteisö, tori ja paikallisia tuotteita. Mäntyharjulla käytiin myös kesäteatterissa ja konserteissa, Jari lisää.

Etäisyydellä Etelä-Suomesta katsoen ei ole merkitystä. Kun he tulevat Suomeen ja viipyvät mökillä koko kesän syksyyn asti, on melko sama, ajaako lentokentältä kaksi vai viisi tuntia.

Varustelutasosta riippumatta Leena ja Jari ovat sitä mieltä, että hirsirakenne tekee mökistä mökin. Ennen kaikkea he kuitenkin kaipaavat vapautta, jota kerrostalo ei pysty tarjoamaan. Mökillä ei tarvitse lähtemällä lähteä ulos ja valmistautua. Sen kun vain avaa oven ja on pihalla. Siitä nauttii myös uusi touhukas perheenjäsen, puolivuotias espanjalaissyntyinen toyvillakoira Maia.

Teksti: Tuula Lukić
Kuvat: Srba Lukić
TID media&events – kustannustoiminta ja tapahtumatuotanto

Lue myös: Poikkeuksellinen mökkiseutu

Raksa Porvoo – Asumisen ja rakentamisen messut Uusimaa Areenalla 2.-3.4.2022 la-su klo 10-16, ilmainen sisäänpääsy.

Raksa Porvoo 2.-3.4.2022

Comments are closed.