Koti muuntuu näyttämöksi

Kun Liisa Moliis-Niininen ja Kimmo Niininen löysivät ison ja ihanan puutalon, syntyi idea muillekin avoimesta kulttuurikodista. Nyt he järjestävät kotonaan konsertteja ja teatteriesityksiä. Kun tapahtumat ovat ohi, vietetään saleissa tavallista perhearkea. 

– Halusimme kodin, jossa voisi järjestää pieniä tapahtumia, konsertteja ja vaikka turistikierroksia. Meille oli tärkeää, että talossa on hyvä henki ja tarpeeksi tilaa, Liisa Moliis-Niininen kertoo. 

Moliis-Niininen on freelance-muusikko ja näyttelijä, puoliso Kimmo Niininen on vaihtanut musiikin kansainväliseen yritysuraan. Myös lapset Lenni ja Liila soittavat. Kodista haluttiin paikka, joka taipuu moneen. 

Löytyi iso, vaaleansininen talo Kaivokadulta. Sellainen, joka huokuu historiaa, kulttuuria ja mahdollisuuksia, kuvataiteilija Hanna Frosterus-Segerstrålen entinen koti. 

Hemmet
Hemmetin kulttuurikoti – arjen ja kulttuurin kohtauspaikka

Talo inspiroi, kytki tämän hetken menneeseen. Syntyi Hemmetin kulttuurikoti, arjen, kulttuurin ja monenlaisten ideoiden kohtauspaikka. 

– Tämä on sellainen henkinen ja hengellinen perintö, jonka kautta sulaudun myös osaksi isovanhempieni perintöä. Koen että olen Hannan perinnön vaalija, hänelle tärkeät asiat ovat myös minulle tärkeitä: koti, äitiys, hengellinen tausta, Moliis-Niininen sanoo. 

Nyt talokaunottaressa vietetään arkea, tehdään töitä, pidetään kulttuuritapahtumia ja kierrätetään turisteja. Syksyllä sali-lavalle nousee muun muassa Christien dekkarinäytelmä Hiirenloukku

– Kun elämme arkea, koti on vain koti. Hengailemme saleissa ja harjoittelemme musiikkihuoneessa. Mies tekee etätöitä ruokasalissa. Kun samassa tilassa on tapahtuma, tila muuttuu esiintymispaikaksi, Liisa Moliis-Niininen kertoo. 

Huoneesta toiseen – tunnelmasta toiseen 

Salit muuttavat rooliaan tilaisuuden mukaan. Siihen, että salista tulee konserttilava tai näyttämö, ei oikeastaan tarvita suuria. 

– Konsertit eivät vaadi juuri mitään, teatteria varten roudaamme huonekaluja  eri paikkaan, jotta saadaan yleisölle tilaa ja show & dinner -tapahtumiin haimme vintiltä pöytiä. Ruokasalista löytyi jopa hauska pieni koroke, joka on kuin esiintymislava. Sitä emme ole vielä testanneet, Moliis-Niininen nauraa. 

Tunnelmaa vaihdetaan myös älyvaloilla. 

Ihan parasta on suora kulkuyhteys lastenhuoneista keittiöön ja kellariin 

– Lapset voivat elää omaa elämäänsä ilman häiriöitä, vaikka täällä olisi tapahtumia, Moliis-Niininen kertoo. 

Moliis-Niininen vierasti aluksi erillistä keittiötä, mutta se on osoittautunut huipuksi. Siellä saa kokata ja syödä rauhassa, ja sinne kotiutui myös show & dinnerien aikaan kokki. 

Kellarissa on valkokangas ja pari sohvaa, ja se vaihtaa roolia tarpeen mukaan. 

– Katsomme siellä leffoja, lapset pelaavat tai viettävät aikaa kaverien kanssa. Itse pidän kellarissa myös improkursseja, tila sopii niihin hyvin, Moliis-Niininen sanoo. 

Yläkerta on aikuisten tilaa. Siellä on Hannan ateljee ja toinen huone. 

– Yläkerta normaalisti suljettu, kun meillä on tilaisuus käynnissä. Joskus olemme sitä näyttäneet joillekin henkilöille, muun muassa Hanna Frosterus-Segerstrålen lapsenlapsenlapselle, jonka kanssa meillä oli aivan ihana tapaaminen. 

Välillä taloa katsomaan suuntaa myös matkailijaryhmä. Lastenhuoneet pysyvät yleensä silloinkin kiinni. 

– Korkeintaan sanon lapsille, että siivotkaa nyt ennen sitä, Moliis-Niininen nauraa.  

– Kun muutimme, lapset tiesivät, että kodistamme tulee tällainen avoin ja omannäköinen, He ovat paljon myös mukana, soittavat ja näyttelevät, Moliis-Niininen kertoo. 

Talo oli mukana myös Suomen kaunein koti -ohjelmassa. – Meitä jännitti se, kun ammattituomarit arvostelevat ja pisteyttävät omaa rakkaudella laitettua kotia koko Suomen katsoessa tv:stä, kokemus oli kuitenkin positiivinen. Emme koskaan kohdanneet tuomareiden kanssa, näimme ainoastaan heidän reaktionsa ja kuulimme arvostelut suoraan tv:stä. 

Teksti: Leena-Kaisa Laakso

Kuvat: Srba Lukic

Comments are closed.