Koulutusvienti kasvussa

Koulutusviennistä kaavaillaan viennin pelastajaa ja miljoonabisnestä. Suomalaisen koulutuksen brändi on vahva ja haluttu maailmalla. Siihen yhdistyvät määreet kuten tasa-arvo, laatu ja lapsi-tai nuorikeskeisyys. Porvoosta koulutusta viedään maailmalle jo nyt.

– Koko Haaga-Heliassa koulutusvientiä tehdään vajaa kahdella miljoonalla vuodessa. Eniten viedään opettajakoulutusta, Porvoon Haaga-Helian koulutusohjelmajohtaja Reija Anckar sanoo.

Opettajakoulutuksen lisäksi maailmalle lähtee myös johdon koulutusta ja pedagogista kehittämistä.- Porvoosta myytiin Kiinaan 80 opintopisteen Aviation-koulutus. Myös esimerkiksi MBA-koulutukset ovat menneet hyvin, ja kesällä Porvooseen on tulossa viisi kiinalaista opettajakoulutukseen opiskelemaan, Anckar sanoo.

Käytännössä koulutusvientiä tehdään joko niin, että ostaja tulee Suomeen tai niin, että täältä lähtee opettaja kohdemaahan.

Porvoon kampuksesta on tullut potentiaalisten ostajien suosikkivierailukohde. Siitä on tullut vähän kuin ihannemalli sille, mitä suomalainen koulutus parhaillaan on.

– Porvoon kampuksen valoisa ja avara arkkitehtuuri ja koko toimintamalli ihastuttaa ja sitä tullaan katsomaan. Täällä on käynyt lähiaikoina ihmisiä muun muassa Etelä-Koreasta, Hollannista, Perusta ja lukuisista muistakin maista. Porvoon kampus on sellainen, että usein täällä kaupat kyllä syntyvät, Anckar sanoo.

Myös saman kaupungin Point Collegesta katsotaan maailmalle.

– Ammatillisen koulutuksen lait ovat muuttuneet niin, että nyt koulutusta saa viedä millä kielellä hyvänsä, se antaa vapaammat kädet toimia, Point Collegen rehtori Sari Gustafsson sanoo.

PointCollege on mukana Business Finland-delegaatioissa sekä Omnian Educational Partner -organisaatiossa.

– Olemme pieni toimija, joten aluksi on hyvä mennä jonkun kylkeen. Koulutusviennissä on paljon tapahtumassa. Meillä on hyviä alkuja vientiprojekteissa Arabiemiraatteihin ja Afrikan maihin ja kun yhdistymme, rahkeet kasvavat, Gustafsson kertoo.

Gustafsson uskoo, että myös oppilaitoksen lukuisat kansainväliset projektit luovat hyvää pohjaa koulutusviennille. Viime kädessä kyse on kansainvälisyydestä, monikulttuurisuudesta ja siitä, miten se tuodaan osaksi arkea.

– Moni ei hahmota, miten paljon teemme jo tällä saralla. Meillä kansainvälisissä projekteissa liikkuu vuosittain noin puoli miljoonaa euroa, ja voimme auttaa myös yrityksiä kansainvälistymään.

Teksti: Leena-Kaisa Laakso 5.3.2018

Tid Business Forum 8.-10.3.2018 Porvoon Taidetehtaalla.

Tule tutustumaan koulutustarjontaan ja yritysyhteistyöhön Haaga-Helian ja Point Collegen osastoille Tehdassaliin E4B- asiantuntijatapahtumaan, vapaa pääsy to 8.3.2018 klo 15-18 ja pe 9.3. klo 11-18.

Seminaaripäivä to 8.3. klo 9-14, puhujat elinkeinoelämän huipulta Porvoossa!

Vastaa