Kriisin vaikutuksia asuntokauppaan

“Eteenpäin katsottaessa käsillä olevalla vakavalla kriisillä on ainakin kolmenlaisia vaikutuksia asuntomarkkinoihin”, arvioi Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

kaupunkitalo

Helmikuussa käytettyjen asuntojen kauppa kävi vahvana, kun taas uudiskohdekauppa oli tavanomaista vähäisempää, kerrotaan Kiinteistömaailman tiedotteessa 2.3.2022. Toimitusjohtaja Risto Kyhälä arvioi myös Ukrainan sodan vaikutuksia asuntomarkkinoihin.

  • Ensimmäinen on shokkivaikutus, jossa ihmiset pohtivat, mitä nyt kannattaa ylipäätänsä tehdä. Toinen vaikutus kääntää ihmisten katseet takaisin omaan lähiympäristöön, eikä matkustaminen vilkastu odotetulla tavalla. Kolmas vaikutus voi olla pidempiaikainen ja liittyy Suomen talouskehitykseen osana Euroopan talous- ja rahoitusjärjestelmää. Suomalaista asuntomarkkinaa suojaa kuitenkin markkinan vahva tarveohjautuvuus. Syntymät, kuolemat, yhteen muuttamiset ja eroamiset, työpaikka-alueen vaihtumisten ja varallisuusasemassa tapahtuvien muutosten lisäksi, ovat edelleen asuntokaupan keskeisimmät ajurit, toteaa Kyhälä.

Käytettyjen asuntojen kaupassa helmikuu oli Kiinteistömaailmalla toiseksi paras viiteen viime vuoteen, mutta uudiskohdekauppa jatkui edelleen tavanomaista vähäisempänä. Kiinteistömaailman asuntomyymälät tekivät helmikuussa 937 käytettyjen ja 43 uusien asuntojen ja kiinteistöjen kauppaa. Nyt päättyneen kuun luvut jäävät viime vuoden vastaavasta eli poikkeuksellisen vilkkaasta helmikuusta 2021, jolloin tehtiin peräti 960 käytettyjen asuntojen ja 81 uusien asuntojen kauppaa.

Lähde: STT 2.3.2022/Kiinteistömaailma

Kuvat: Shutterstock

TID media &events -kustannustoiminta ja tapahtumatuotanto
Lue näiltä sivuilta: Raksa Porvoo 2.-3.4.2022
Mukana messuilla:
OP Koti Porvoo
Sp-koti
Saber

Comments are closed.