Ligniiniä pinnoitteeksi

Puiden ja muiden putkilokasvien tuottamasta ligniinistä kehitetään parhaillaan uutta biopohjaista puunsuojaa. Perinteisesti ligniini on ollut sellunkeiton sivuvirta vailla suurta taloudellista arvoa.

Ligniini on maapallon toiseksi yleisin orgaaninen yhdiste. Aalto-yliopiston kemian tekniikan tutkijat pitävät ligniinin mahdollisuuksia pinnoitemateriaalien raaka-aineena erittäin lupaavina mm. sen korroosiota ja jäätymistä estävien ominaisuuksien ansiosta.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet valmistustavan, jolla ligniinistä saadaan tasaisia, noin 400 nanometrin kokoisia pyöreitä partikkeleita. Väliaineisiin sekoittamalla niistä voidaan muokata raaka-ainetta esimerkiksi vettä kestäviin pinnoitteisiin. Kuva: Alexander Henn / Aalto-yliopisto.

Pintakäsittelyaineita tarvitaan esimerkiksi suojaamaan puuta auringonvalon ja kosteuden vaikutuksilta. Ligniinistä toivotaan puurakentamiseen synteettisiä pinnoitteita ympäristöystävällisempää ja tehokkaampaa puunsuojaa.

TIDmedia / Tuula Lukic

Lähde: www.aalto.fi (16.7.2021)

Artikkelikuvassa ligniinillä käsitelty tuoli. Kuva: Fotoni Film & Communications.

***

Raksa Porvoo 2.-3.4.2022 banneri2
Raksa Porvoo – asumisen ja rakentamisen messut la-su 2.-3.4.2022 klo 10-16 Uusimaa Areenalla Kokonniemessä. Ilmainen sisäänpääsy.

Comments are closed.