Lihapullien lumoissa

Luulenpa, että Suomesta on vaikea löytää ihmistä, joka ei olisi koskaan edes maistanut lihapullaa. Miksi ihmeessä kotitekoiset lihapyörykät pitävät niin sitkeästi pintansa ja pysyvät suosikkeina ruokapöydissämme?

Lihapöyryköitä lounasravintola Wernerissä.
  • Kai se niin vaan on, että kun lapsena on herkullisia lihapullia mummolassa syöty, niin sitten niitä syödään läpi elämän, naurahtaa yrittäjä Jani Henriksson muhkeasti tuoksuvien pyöryköiden äärellä Lounas-Wernerissä Porvoossa.

Tätä herkkua Jani on ehtinyt 30 vuoden kokkikokemuksellaan pyöritellä jo lukemattomia kertoja, ja Wernerissäkin sitä on tarjolla säännöllisin välein – ja cateringissäkin etenkin silloin, kun tarjoilua ajatellaan lasten näkökulmasta.

  • Mutta kyllä ne vaan maistuvat aikuisillekin, Jani sanoo ja paljastaa, että omassa reseptiikassaan hän luottaa perinteisiin.
  • Mustapippuria pieni sipaus, tietysti suolaa ja pikkuripaus maustepippuria. Tykkään myös laittaa maustemassaan vähän sinappia ja ketsuppia.

Maustamisessa piileekin Janin mielestä herkullisten lihapullien salaisuus. Siinä piilevät myös vaaran paikat.

  • Lihapullien teko on muutoin aika simppeliä, hän kertoo ja kertaa perusproseduuria. Jauhelihaan sekoitetaan kermaviiliä ja pussillinen sipulikeittoa, lisätään kananmunaa ja sitten mausteet.
  • Näinhän se kotioloissa yksinkertaistettuna menee, mutta sanoisin, että jos suolaa ja pippuria lipsahtaa liikaa, niin pullat ovat pilalla.
  • Tietysti täytyy muistaa, ettei pullia paisteta liian kauan, että eivät kuivahda, Jani lisää.

Valurautapannulla paistaminen antaa ihan omanlaisensa silauksen lopputulokseen, eli uunipaistoa Jani ei suosittele.

Lihapullia lounasravintola Wernerissä.
Kermaperunoita lounasravintola Wernerissä.

Raksa Porvoo -messuravintolassa on tarjolla Henriksson Cateringin lihapullia ja kermaperunoita ja muitakin herkkuja la-su 13.-14.4.2024. Lounas klo 11-14, kahvila klo 10-16.

Perinteiset kotitekoiset lihapullat maistuvat monelle, mutta makumaailmaamme rikastuttavat nykyään monenlaiset muutkin pullerot ja pallerot. On chorizoa, falafelia ja vegeä. Variaatioita on niin paljon kuin vain haluaa keksiä. Ihan samoin kuin lihapulla voi olla naudasta, possusta, karitsasta tai mistä vain lihasta, voi kasvispyörykän pohjana käyttää vaikkapa papuja, herneitä, juuresraasteita tai nyhtökauraa.

Jani tekee mieluusti lihapullia, mutta muutoin hänen suosikkinsa on grilliruoka ja sekin voi olla melkein mitä vaan – kesällä grillissä valmistuvat niin lihat kuin kasvikset.

Asumisen ja Rakentamisen messut – Raksa Porvoo
ILMAINEN SISÄÄNPÄÄSY
13.-14.4.2024 la-su klo 10-16
Uusimaa Areena, Lapinniementie 27, Kokonniemi Porvoo

Lue lisää: Asumisen ja Rakentamisen messut

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić

Raksa Porvoo 13.-14.4.2024

Comments are closed.