Liikunnallinen motivaatio on paras tae terveysliikunnan onnistumiselle.
Liikkujalle motiivin löytäminen, oivaltaminen ja ylläpito muodostavat onnistumisen keskeisen kolmion. Liikkeelle panevia voimia ovat sisäinen ja ulkoinen motivaatio.
- Sisäinen motivaatio lähtee omasta tahdosta. Liikuntaa täytyy itse haluta, siitä tulee elämäntapa, ja ihmisen oppiessa tuntemaan itsensä liikunnasta tulee pysyvää, aloittaa aiheesta Porvoon kaupungilla liikunnanohjaajana työskentelevä Mari Römpötti.
Nuorten kohdalla liikunnan käynnistämiseen ja ylläpitoon saattavat liittyä sosiaalisen median paineet, jolloin liikunnasta voi tulla pakonomaista.
- Alle 30-vuotiaat ovat jossain määrin sosiaalisen median vaikutuksen alaisia, se on heille arkipäivää ja luo tarpeita. Useasti muuttuvat tarpeet saattavat kuitenkin aiheuttaa lyhytjänteisyyttä liikuntamotivaation säilyttämiseksi, sanailee Römpötti.
- Motiivin löytäminen tarkoittaa oman pään sisällä tehtävää työtä, ehkä myös syvällisempää ajattelua tärkeiden liikunta-aiheiden oivaltamiseksi. Ehkä ihmisen on haastavaa kohdata liikuntaan liittyvät vaikeudet ja aloittaa niiden työstäminen.
Liikunnan aloittamisen vaikeus
Vaikeudet liikkua oman terveyden hyväksi kumpuavat osaamattomuudesta.
- Taustalla voi olla myös liikunnallisia epäonnistumisia, jolloin jo koululiikunnan kokemukset ovat huonoja. Epäonnistumiset jatkuvat sitten koko aikuisiän, ja kynnys nousee, kertoo Mari Römpötti.
Toisaalta ihmiset voivat myös asettaa itselleen liian korkeita päämääriä suhteessa riittämättömään motiiviin ja aloitushetken fyysiseen kuntoon.
- Hyvinkin paljon tapahtuu sitä, että oma lähtötilanne ei kohtaa asetettuja tavoitteita. Lisäksi osana elämäntapaamme mediassa nostetaan esiin pikadieettejä ja ”vartalo kesäkuntoon” -tyyppisiä aiheita. Liikunnan motivaation kohdalla liputan aina monipuolisuuden ja hauskuuden puolesta, mutta myös sykemittarin käyttäminen voi olla motivaattori antamaan liikkujalle tietoja kävelylenkin pituudesta, askelmäärästä ja kalorikulutuksesta.
”Liikunta on rahan laittamista pankkiin”
Mari Römpötti muistuttaa, että terveyttä edistävän liikunnan harrastamisessa kannattaisi ehdottomasti tavoitella pitkäjänteisyyttä.
- Kaikkien tulee elää tässä ajassa, mutta myös tulevaisuutta pitää miettiä. Kauaskatseinen liikunta on kuin rahan laittamista pankkiin, terveenä koko elämän ajan elämistä.
Työmaailmassakin luodaan nykyään edellytyksiä työkyvyn ylläpitoon. Tässä aiheessa Porvoon kaupunki tarjoaa työntekijöilleen laaja-alaisia mahdollisuuksia.
- Kaupungin tarjonnassa halutaan pysyä ajan hermolla. Työntekijöille on tarjolla liikuntaryhmiä, erilaisia liikuntatapahtumia ja -kursseja. Monipuolisuus on tärkeää kiinnostuksen säilyttämiseksi, Mari Römpötti toteaa.
Häneen otetaan yhteyttä myös kaikille porvoolaisille tarkoitetun liikkumislähetteen* muodossa. Näitä hän saa vuosittain 70-90.
- Ohjaan henkilöä maksimissaan kymmenen yksilöllisen tapaamiskerran avulla. Kyse ei kuitenkaan ole personal trainer toiminnasta. Liikuntatapaamisten aikajännettä ei ole määritelty, mutta ihanteellisinta olisi kohdata joka toinen viikko. Ensimmäisellä kerralla teemme suunnitelman, ja tämän jälkeen liikuntaa jatketaan esimerkiksi kuntosaliharjoittelun, vesijuoksun ja lihashuollon muodossa.
Käynnistä liikunta myönteisellä mielellä
Mari Römpötti valmistui liikunnanohjaajaksi Vierumäen urheiluopistosta vuosituhannen taitteessa. Vuonna 2001 hän astui Porvoon kaupungin palvelukseen.
– Vuonna 2003 sain liikunnanohjaajan viran. Vuodesta 2007 lähtien olen työskennellyt pääsääntöisesti liikkumislähetteen parissa. Muita työtehtäviä ovat kaupungin henkilökunnan liikunnan suunnittelu ja järjestäminen sekä liikuntaryhmien ohjaus. Tietotaitoani pidän yllä kurssittamalla itseäni, hän luonnehtii.
Kysymykseen työnkuvansa parhaista ja haasteellisimmista tekijöistä Römpötti vastaa varsin selväpiirteisellä tavalla.
– Työssäni ihmiset ovat paras asia, sillä heidän ohjaamisensa hauskan, tavoitteellisen ja rauhallisesti etenevän liikunnan pariin antaa voimaa työntekemiseen. Monialaisessa työssä haasteellisinta on ajankäyttö.
Jaksaakseen liikuttaa muita Römpötti itse harrastaa vesijuoksua, juoksua, kuntosaliharjoittelua ja käy jumpissa. Artikkelin päätteeksi hän kannustaa porvoolaisia liikkumaan vailla liiallisia paineita.
– Tulee muistaa, että liikunnan pitää olla hauskaa ja kokeilevaa. Voi esimerkiksi lähteä vaikka vain kävelemään oman kuntonsa mukaisesti ja myönteisellä mielellä.
Artikkelikuvassa liikunnanohjaaja Mari Römpötti.
Teksti ja kuva: Jari Hemmilä, julkaisu Jump In Porvoo -tapahtuma elokuu 2019. Porvoon kaupungin liikuntapalvelut on mukana tapahtuman pääyhteistyökumppanina. Jump In! Porvoo su 8.9.2019 klo 10-16 Uusimaa Areenalla Kokonniemessä. Sisäänpääsy ilmainen.
*Liikkumislähete
Liikkumislähetteellä terveydenhuollon ammattilainen voi ohjata henkilön suoraan liikuntaneuvontaan perehtyneen ammattilaisen luo. Liikkumislähetteitä tehdään henkilöille, jotka liikkuvat liian vähän. Tavoitteena on auttaa löytämään mieluinen liikuntamuoto, kannustaa elintapamuutoksen alkuun ja näin vähentää sairastumisriskiä.
Liikkumislähete on myös yksi Porvoon kaupungin liikuntapalveluiden tarjoamista palveluista työikäisille.
Liikkumisläheteasiakkaita otetaan vastaan Porvoon uimahallilla sijaitsevassa Kuntopisteessä. Liikkumislähetteen voi saada Porvoon kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista.