Touko-kesäkuun vaihteessa luonto on vielä hyvässä kasvuvaiheessa ja lintujen pesintä täydessä käynnissä. Arboristi voi sen sijaan vähän hengähtää – pitkin alkuvuotta onkin jo tullut kiipeiltyä yhdessä jos toisessa puussa.
- Puita leikataan aina siihen asti, kunnes lehdet puhkeavat. Seuraava lehtipuiden leikkuuaika on juhannuksesta elokuun loppuun, kertoo puunhoidon ammattilainen Tuomo Toura.
Hän kehottaakin ihmisiä nyt nauttimaan luonnosta. Jos kuitenkin puiden kunto omalla pihalla huolettaa, kannattaa pyytää kuntoarvio. Arboristin tehtävänä on tunnistaa muun muassa rakenteellisia vikoja tai sienitauteja.
Tuomo Toura on toiminut puunhoidon ammattilaisena reilut kymmenen vuotta. Arboristikoulutuksen lisäksi hänellä on metsäalan insinöörin paperit. Työssä kiehtoo fyysisyys.
-Käsillä tekeminen, fyysinen työ ja kiipeily tuovat omanlaisia innostavia haasteita, ja onhan se aika hienoa, että pysyy hyvässä kunnossa vain työtä tekemällä, Toura naurahtaa.
Yrittäjyys on alalle ominaista ja näin on myös Tuomo Touran kohdalla. Hän perusti yrityksensä heti valmistuttuaan. Puiden hoitoon ja pihapuiden kaatoon erikoistuneen Touran Puu-apu Oy:n kotipaikka on Pukkila, josta käsin toimintaa on koko Etelä-Suomen alueella ja kauempanakin, jos tarve vaatii.
Arboristien ilosanoma
Touralla on yksi vakituinen työntekijä ja yksi säännöllisesti tuntitöitä tekevä, mutta arboristit tukeutuvat myös vahvasti yhteistyöverkostoonsa, eli kun yritykset ovat mikroyrityksiä, ne hyödyntävät toistensa apua. Kuten Toura toteaa, yhteistyö on nykyaikaa ja joustavampi tapa kuin palkata omaa henkilöstöä.
- Alalla ei ole yhtään isoa yritystä, joten siinäkin mielessä on luontevaa ryhtyä itse yrittäjäksi. Aluksi tein sivutoimisena ja olin muiden apuna työmailla. Pikku hiljaa alkoi tulla omia asiakkaita, Toura selvittää yrityksensä kehityskaarta.
Asiakaskunnasta pääosa on taloyhtiöitä. Myös seurakunnat ja kaupungit ovat merkittäviä toimeksiantajia.
Ehkä emme tule ajatelleeksi, kuinka iso pääoma kunnilla – siis meillä kaikilla asukkailla – on kiinni puustossa. Väärillä toimenpiteillä tämän vehreän omaisuutemme elin-ikää saatetaan lyhentää monilla vuosilla.
- Minä julistan mielelläni arboristin ilosanomaa eli koulutetun puunhoitohenkilöstön merkitystä. Kunnissa on kyllä ymmärretty tämä, ja onneksi suuntaus on se, että kilpailutuksissa urakoitsijoiltakin vaaditaan ammattilaisten käyttöä. Tätä asiaa on Suomen Puunhoidon yhdistys ajanut voimakkaasti, Toura kertoo.
Tunteiden kuohahtelua
Vuosien varrella Touralle on kertynyt kokemusta monenlaisista tilanteista. Uudet haasteet ja asiatuntemuksen kertyminen ovat työn suola. Kun hän miettii mieleenpainuvimpia työkeikkojaan, ajatukset siirtyvät uran alkuaikoihin ja Helsinkiin Hietaniemen hautausmaalle.
- Puut olivat Suomen mittakaavassa ajatellen harvinaisen isoja ja viiden vaahteran kaatamiseen meni useampi päivä. Oksia ei voinut päästää vapaalla pudotuksella maahan, vaan kaikki oli laskettava alas köysillä, Toura muistelee.
Riski hautamuistomerkkien vahingoittumisesta oli koko ajan pidettävä mielessä. Lisäksi vanhojen vaahteroiden kaataminen historiallisestikin merkittävällä alueella on varmasti herättänyt tunteita myös ulkopuolisissa.
- Puut herättävät tunteita laajalla skaalalla ja sen me ammattilaiset saamme kohdata usein esimerkiksi taloyhtiöissä. On ihmisiä, jotka haluavat kaataa kaiken, kun taas toisessa ääripäässä oksaakaan ei saisi katkaista.
Toura itse nauttii luonnosta ja puut ovat aina kiehtoneet häntä. Ammattilaisena hän kuitenkin toivoisi ihmisiltä maalaisjärjen käyttöä ja että puiden hoitoon ja kaatoon pystyttäisiin suhtautumaan myös käytännön kannalta.
Teksti: Tuula Lukic 23.5.2017, kuvat: Srba Lukic