Malmgårdin kartano elää luomuaikaa

Kreivi Henrik Creutz on kartanon nykyinen isäntä.

kreivi Henrik Creutz, malmgård

Loviisan alueella, entisessä Pernajan pitäjässä, sijaitsee yksi Suomen kauneimmista kartanoista. Päärakennuksen ympärillä on useita muitakin viehättäviä vanhoja rakennuksia. Osassa niistä asutaan, sesonkiaikoina yhdessä toimii kahvila. Vanha navetta on kunnostettu panimoksi, puodiksi ja tilausravintolaksi. Paikan omistavat kreivi Henrik Creutz, 42, ja hänen Lontoossa asuva veljensä Fredrik Creutz, 44.

– Yritystoimintamme koostuu kolmesta osasta yhteisen Malmgård-brändin alla. Panimo vastaa oluttuotannosta, Viljamakasiini viljojen ja marjojen jatkojalostuksesta, puodista, matkailusta sekä jälleenmyynnistä. Maataloutta johdan yhdessä veljeni kanssa, Henrik Creutz kertoo.

Komean linnan edestä avautuvat laajat peltoaukeat. Yli 500 hehtaarin alalla kasvatetaan luonnonmukaisesti viljaa, myös alkuviljoja spelttiä ja emmeriä. Näiden lisäksi tila tuottaa omenoita ja marjoja. Tuotteita saa ostaa mm. jauhoina, mehuina ja hilloina kartanon puodista sekä jälleenmyyjiltä eri puolilla Suomea.

– Vähän harmittaa, ettei myymälässämme saa kaupata 4,7 % vahvempia oluita. Monesti asiakkaat ihmettelevät, miksi meillä ei ole tarjolla kaikkia 15:ttä olutmerkkiämme. Syynä on alkoholilaki. Tähän toivon muutosta, Henrik Creutz huokaisee.

Vähitellen kauppa on saatu käyntiin myös ulkomaille.

– Olutta ostetaan Pohjoismaiden lisäksi Saksaan, USA:han, Kanadaan, Viroon ja Puolaan. Ilokseni kuulin äsken äidiltäni, että osallistumisemme Pariisin ruokamessuihin on tuottanut tulosta. Tuotteitamme aletaan viedä myös Ranskaan.

Viljatuotteiden kohdalla viennin onnistumisen edellytyksenä on erikoistuminen. Suomalaisten elintarvikkeiden valtteina ovat puhtaus ja pitkien valoisien kesien synnyttämät hienostuneet aromit.

Kesät ovat matkailun kulta-aikaa. Turisteja saapuu bussilasteittain kokemaan kartanoromantiikkaa ja maistelemaan oluita. Yksittäinen kävijäkin pääsee ihastelemaan menneen ajan eleganssia lunastamalla pääsylipun ja ilmoittautumalla ns. keräysryhmään. Katseltavaa riittää, eikä niskakaan pääse helpolla, sillä jokaisen huoneen kattoa värittävät upeat kattomaalaukset.

– Niitä on jopa komeroissa, Creutz naurahtaa.

Koko perhe osallistuu työntekoon

Kartanon pyörittäminen on sitoutumista ja tarmokkuutta vaativa tehtävä.

– Töihin osallistuu koko perhe, vaimoni, vanhempani ja veljeni, Creutz kertoo.

Palkattua työvoimaa Malmgårdissa ahkeroi vakituisesti toistakymmentä henkilöä. Kesäksi väkeä pestataan muutama lisää. Creutz mainitsee työllistävänsä mielellään lähiseudun asukkaita.

Vuonna 2013 tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Isä kreivi Johan Creutz jäi eläkkeelle, ja poika Henrik Creutz sai tilan hoidettavakseen.

– Siirtymä oli pehmeä, sillä olen kasvanut tehtävään pikkuhiljaa. Ensimmäisen kerran ajoin täällä traktoria vuonna 1991 ja varsinaisen työskentelyn aloitin kymmenkunta vuotta sitten. Eläköitymisestään huolimatta isäni auttaa edelleen paljon tilanhoidossa.

Koulutukseltaan Henrik Creutz on valtiotieteiden maisteri, ja hän puhuu äidinkielensä ruotsin lisäksi sujuvasti suomea, englantia ja saksaa. Tutkinto auttaa hänen mukaansa tilanpidossa avartamalla ajattelua, ja kielitaito on aina hyödyksi. Maataloutta ja luomutuotantoa hän on opiskellut kursseilla.

– Tärkein anti niistä on saada vaihtaa ajatuksia muiden maanviljelijöiden ja yrittäjien kanssa.

Haasteellisimmaksi työssään Creutz kokee toiminnan kehittämisen ajan vaatimusten mukaisesti ja perinteitä kunnioittaen, ilman että paikasta muodostuu museo.

Uusia ideoita tilan parantamiseksi hän kertoo miettivänsä kaiken aikaa. Nyt kypsymässä on ajatus, joka koskee luomua ja paikallisuutta, mutta sitä ei voi vielä paljastaa. Sen sijaan oman humalan kasvattamisesta haaveilu ei ole salaisuus.

– Olisi hienoa löytää lajike, jonka viljely onnistuisi täällä.

Mieluisinta puuhaa kreiville ovat kevättyöt traktorilla.

– Traktorin pukilta voin seurata luonnon heräämistä ja kasvien kasvuun lähtöä. Se on minulle tärkeää, hän juttelee.

– Maaseutu on minulle paikka, jossa voin olla rauhassa ja nauttia puhtaasta ilmasta. Joskus tuntuu yksinäiseltä, mutta kunnioitan perintöäni. Koen, että tila on minulla lainassa, ja velvollisuutenani on siirtää se hyvin hoidettuna seuraavalle sukupolvelle.

Seuraava sukupolvi, jo neljästoista, on kasvamassa. Ehkäpä Henrik Creutzin ja hänen vaimonsa Katjan lapset, kuusivuotias tytär ja kolmevuotias poika, ottavat tilan hoidon jonain päivänä elämäntehtäväkseen.

malmgard2

Creutzin suvun kartanotila Malmgård on kokenut 400-vuotisen historiansa aikana monia vaiheita. Paikan omistavat kreivi Henrik Creutz (kuvassa) ja hänen Lontoossa asuva veljensä Fredrik Creutz.

Historia

Malmgårdin kartanon ensimmäinen omistaja oli virolainen sotaleski Catharina Hess von Wichdorff. Hän sai tilan lohdutuslahjaksi kuningas Kaarle IX:ltä, kun hänen miehesä oli kuollut taistelussa isänmaan puolesta. Paikkaan tutustuessan hän tapasi naapurikartanon isännän Ernst Creutzin. He avioituivat vuonna 1614. Siitä lähtien tila on ollut Creutz-suvun omistuksessa. Suku aateloitiin vuonna 1569.

Malmgårdin päärakennus, renessanssityylinen tiililinna, on valmistunut 1885 arkkitehti F.A. Sjöströmin piirustusten mukaan.

1990-luvulla kartanon yritystoiminta uudistettiin. Kartanossa keskityttiin metsätalouteen ja lihakarjan kasvatukseen, joista jälkimmäisestä on nykyään kokonaan luovuttu. Samalla siirryttiin vähitellen luomuviljelyyn.

Kesällä 2003 aloitettiin matkailutoiminta ja linnanovet avattiin matkailijaryhmille.

Nykyisin Malmgård on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn, luomutuotteiden jalostamiseen, matkailuun sekä oluen tuottamiseen.

Teksti: Leila Toffer-Kares

 

Kartanopuodin aukioloajat:

tiistai-torstai klo 10-16
perjantai klo 10-18
lauantai-sunnuntai klo 11-16
maanantaisin suljettu

Lisätietoja www.malmgard.fi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.Vaaditut kentät on merkitty *-merkillä

Voit käyttää näitä HTML -avainsanoja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>