Mansikat kypsyvät Ilolassa

Mansikat ovat kypsyneet tänä vuonna hyvissä ajoin. Ilolassa Ilby Gårdin mansikkaviljelmillä on jo innokkaita kerääjiä ja nämä maukkaat kesän kruunut sujahtavat ketterästi itsepoimintana astioihin – osa suoraan suihin.

  • Se kuuluu asiaan, naurahtaa Ilby Gårdin isäntä Peter Boije, joka on jatkanut tilanpitoa isänsä jalanjäljissä.

Tilalla on viljelty mansikkaa ainakin 20 vuotta. Tänä vuonna viljelmillä kokeillaan haketta mansikoiden suojana muovin sijaan. Näin tavoitellaan ekologisempaa viljelytapaa.

  • Tänä ja ensi vuonna vasta näemme,  mitä tuloksia hake tuo. Kysymysmerkki on esimerkiksi, pysyvätkö rikkaruohot maassa vai tulevatko ne hakkeen läpi. Tulevat vuodet näyttävät, onko tämä hyvä vai huono idea, lähteekö kasvu ensi keväänä hyvin vai joudummeko ehkä panostamaan enemmän rikkakasvien mekaaniseen tai kemialliseen torjuntaa, Peter Boije miettii.

Ilbyn tilalla lajikkeena on Bounty, joka kypsyy yleensä vasta heinäkuun toisella viikolla. Nyt ollaan kaksi ja puoli viikkoa etuajassa.

  • Mansikka on kukkinut hyvin ja pitkään. Luulen, että kausi kestää kolmisen viikkoa, mutta se riippuu totta kai säästä. Jos tulee kovin aurinkoista, kausi lyhenee.

Varoituksen sanoja lyhyestä mansikkakaudesta on kuultu valtamedioissakin. Myös Peter Boije muistuttaa, että mansikat kannattaa tänä vuonna kerätä ajoissa. Mattimyöhäiset saattavat jäädä kokonaan ilman mansikkaa.

  • Monet ovat tottuneet tulemaan heinäkuun puolivälissä, sekin voi olla myöhäistä. Usein satoa riittää jopa elokuun alkuun, mutta tänä vuonna en luottaisi siihen.

Vuosittaista mansikkamäärää on Peter Boijen vaikea tarkalleen sanoa.

  • Meillä on pääosin itsepoimintaa. Hehtaaria kohden pidämme kirjaa ja eritysesti nyt, kun on hakekokeilu. Määrä liikkuu kuitenkin useissa tuhansissa kiloissa hehtaaria kohden.

Kuten sanottu, osa mansikoista menee suoraan suuhun punnituksen ja laskennan ohi, etenkin lapsiperheissä, joita Ilolan mansikkamailla oli tänään runsaasti. Peter Boije ohjeistaakin lapsia reilusti syömään niin, että yksi mansikka kippoon, yksi suuhun.

  • Mansikoissa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa, emmekä me käytä maassa myrkkyjä, hän kertoo.

Poiminta on hauskaa

Viljelmillä Silja Kaasinen ohjasi tänään mansikanpoimijoita oikeille urille, kun porvoolaiset Marjatta ja Risto Selin saapuivat paikalle omien ämpäreidensä kanssa.

  • Tämä on meille jo perinne, olemme käyneet täällä jo monta kesää ja meistä mansikanpoiminta on hauskaa, Marjatta Selin hymyili.

Osa mansikoista päätyy pakkaseen syksyn ja talven varalle.

  • Laitan normaalisti pienet mansikat kokonaisina ja isot halkaisen. Sokeria en käytä, Marjatta vinkkasi pakastusohjeita.

Hinta itsepoimituille mansikoille oli tänään (30.6.2016) 4,50 euroa/kg.
Ilolan kartanon mansikanpoimintaa osoitteessa Sannaistentie 3, Porvoo (noin 9 km Porvoosta koilliseen, vanhaa Loviisantietä). Tiedustelut ja tilaukset 0400 999 321, www.ilbygard.com.

Mansikanpoiminnan lisäksi kannattaa käydä tutustumassa viljelmien vieressä olevaan Ilolan Postimäkeen, joka on kiinnostava, idyllinen museo- ja kulttuurialue vanhoine käsityöläistupineen. Tarkista aukioloajat: Postimäki

Teksti: Tuula Lukic 30.6.2016, Kuvat: Srba Lukic

Vastaa