Kun kevätaurinko on sulattanut lumet, alkaa mökkipoluilla vipinä ja kauppa pääsee kunnolla vauhtiin. Kyse ei ole pelkästään siitä, että ihmisten kesähaaveet äkisti heräävät.
– Mökkiä ostettaessa piha on yleensä tärkeä ja se halutaan nähdä ilman lumipeitettä, samoin ranta ja missä kunnossa vesistö on. Kauppa alkaa kiihtyä huhti-toukokuusta alkaen ja kestää parhaimmillaan jopa marraskuulle asti, kertoo Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä Petri Kuismanen.
Hän kuvailee Itä-Uudenmaan mökkimaastoa poikkeukselliseksi pitkän merenrannan ansiosta.
– Sipoo-Porvoo-Loviisa –sektorilla on paljon kauniita mökkipaikkoja. Lisäksi Pellinki on aivan omanlaisensa alue, jonka erikoisuutta lisää saariston pysyvä paikallisasutus. Se on niin suosittua mökkiseutua, että kaupantekoon ei aina edes ehditä välittäjän kautta, kun myyjä ja ostaja ovat jo löytäneet toisensa.
Järvet Itä-Uudenmaan alueella aina Askolasta Myrskylään ovat pieniä mutta viehättäviä, ja niin sanotuille kuivan maan mökeille ilman omaa rantaa löytyy niillekin ottajansa.
Varustelutasossa on isoja eroja ja niin on ostajakunnassakin. Kuismanen arvioi yleisluonteisesti, että vanhempi ikäpolvi viihtyy yleensä myös perinteisissä mökeissä, kun taas kiireisimmässä perhe- ja työelämän vaiheessa oleva ikäpolvi toivoo usein mökille samankaltaisia mukavuuksia kuin mitä varsinaisessa kodissakin on.
Kaikenlaiset mökit vietiin käsistä kaksi vuotta sitten, kun koronapandemia muutti ihmisten liikkumista – tehtiin etätöitä eikä ulkomailla voinut lomailla.
– Sellaista buumia ei ollut kukaan vanhemmista kollegoistanikaan kokenut. Kaikki myynnissä olleet mökit myytiin nopeasti. Viime vuosi ei ollut enää niin raju, Kuismanen sanoo.
Kultakimpaleita
Tulevan mökkikauden myyntejä on vaikea arvioida, kun maailmantilanne on haastatteluhetkellä maaliskuun alussa epävakaa. Lähtökohtaisestihan hinnat mielletään tällä alueella korkeiksi, ja toisinaan kuulee, että hulppean omakotitalonkin voi saada täältä edullisemmin kuin mökin. Kyseessä on yksi Suomen halutuimmista ja kalleimmista mökkialueista.
Muutaman viime vuoden myyntitilastot kuitenkin paljastavat, että hintahaitari on valtava.
– Jokaisesta hintaluokasta löytyy paljon kauppoja, aina 40 000 eurosta miljoonaluokkaan, sanoo OP Koti Helsingin ja OP Koti Itä-Uusimaan toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen.
Hän luonnehtii itäisen Uudenmaan aluetta tässä mielessä poikkeukselliseksi. Jos alue olisi yhdenmukaisempi, hintojakin olisi helpompi haarukoida. Mökkikaupassa hinnoittelu ei ole muutenkaan samalla lailla ennustettava ja tilastoitava kuin asuntokaupassa. Vuosi 2020 vaikutti jonkin verran hintoihin, mutta nousu on ollut maltillista.
– Täällä on todella upeita ja uniikkeja paikkoja, ja myös sijainti pääkaupunkiseudun lähellä merkitsee paljon. Mutta hintaan vaikuttavat lisäksi monet muut seikat, kuten tontin koko, mökin varustelutaso, rakennusvuosi ja tehdyt peruskorjaukset. Jokainen mökki on yksilöllinen, oma kultakimpaleensa, Tenhunen pohtii.
Mökkikaupoissa pätevät samat ohjeet kuin muissakin kiinteistökaupoissa. Omistajan kannattaa kirjata vuosien varrella tehtyjä huoltoja ja korjauksia huoltokirjaan. Ennen kauppoja on syytä tehdä kuntotarkastus, jossa käydään läpi kaikki rakenteet. Kuntotarkastus turvaa sekä myyjää että ostajaa.
Mökkikulttuuri on kahtiajakautunut. Ääripäissä ovat perinteisen mökin vaalijat, joille korkea varustelutaso ei ole merkityksellinen, ja toisaalta mökkeilyn helppoutta arvostavat, joille hyvin varusteltu mökki on kakkoskoti.
Teksti: Tuula Lukić
TID media&events – kustannustoiminta ja tapahtumatuotanto
Kuvat: Shutterstock
Lue myös: Kesäkoti Suomessa
Leena ja Jari Tervonen viihtyvät asunnossaan Porvoon Länsirannalla aina Suomessa käydessään, mutta kaipaavat vapautta, jota kerrostalo ei pysty tarjoamaan. Mökkipaikan etsintä on alkanut.
Messuilla mukana: Sp-koti ja OP Koti
Raksa Porvoo – Asumisen ja rakentamisen messut Uusimaa Areenalla 2.-3.4.2022 la-su klo 10-16. Ilmainen sisäänpääsy.