Niksejä yrttiviljelyyn

Yrttien viljely on vuosi vuodelta suositumpaa. Tarkoin yrttiviljelyyn perehtynyt puutarhuri Teija Kettunen Isnäsin Kaarnarannasta neuvoo, miten yrttien viljelyssä pääsee alkuun.

­- Yrttejä on helppo viljellä, mutta lajien erityispiirteisiin kannattaa tutustua, jos haluaa monivuotisen yrttitarhan, Kettunen sanoo.

Yrttimaa kannattaa perustaa lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan, jolloin kasvien aromit kehittyvät voimakkaiksi ja täyteläisiksi.

Suomessa riittää kesällä valoa, mutta ei lämpöä samassa määrin. Yrttimaalle on hyvä asetella kiviä tai tehdä kivirakenteita, sillä ne ovat hyvä lämmönlähde.

Lannoituksessa on syytä olla maltillinen, mutta yrttimaan perustamisvaiheessa kannattaa käyttää pitkään vaikuttavia luonnonlannoitteita.

Avomaan sijasta yrtit voi kasvattaa myös ruukuissa tai viljelylaatikoissa. Helppohoitoisuutta lisää useiden kasvien istuttaminen isoon ruukkuun. Kastelun tarve vähenee, kun suuri multamäärä tasapainottaa kuivumista.

­- Viljelylaatikot ovat oivallisia, sillä niissä on runsaan mullan lisäksi myös maapohja, jolloin kastelu on entistä helpompaa. Yrttimaan voi perustaa hyvin myös parvekkeelle, jolloin yleensä saa kasvukautta jatkettua, Kettunen kertoo.

Yksi- ja monivuotisia yrttejä

Osa kasveista kestää hyvin kuivaa kasvupaikkaa, kuten timjamit, joista pehmeäarominen sitruunatimjami pärjää monivuotisena vaikka kivikkoryhmässä.

Kosteaan ja puolivarjoisaan paikkaan sopivat lipstikka, mintut, mauste- ja saksankirveli.

­- Monivuotisia hyvin talvehtivia ovat mintut, lipstikka, iisoppi, saksankirveli, venäläinen rakuuna, sitruunatimjami ja oreganot. Epävarmoja talvehtijoita ovat timjami, salvia, ranskalainen rakuuna sekä yrtti-iiso, Kettunen mainitsee.

Monivuotisia yrttejä lannoitetaan keväisin kasvun käynnistyessä muokkaamalla lannoitetta tai kompostia kasvien juurille.

yrttikimppu

Yksivuotisena viljeltäviä ovat meirami, lippia, erikoissalviat kuten ananassalvia, stevia, kähärä-ja sileälehtinen persilja. Suoraan maahan ruukkuihin tai laatikoihin kylvettäviä yksivuotisia ovat kirveli, tilli, kamomilla, kesäkynteli, korianteri ja kurkkuyrtti.

­- Kylvön voi tehdä heti maan lämmettyä toukokuussa, mutta näitä nopeakasvuisia yrttejä ehtii kylvää vielä juhannuksen jälkeen. Kamomilla suosii syyskylvöä, jolloin sen lehtiruusukkeet ja juuri kehittyvät voimakkaiksi ja kukinta alkaa jo kesäkuussa, Kettunen opastaa.

­- Helpointa ja usein myös edullisinta on ostaa valmiit laadukkaat taimet vihermyymälästä tai suoraan puutarhureilta, luonnonmukaisesti viljellyt ovat varmimpia.

Valmiilla taimilla saa näyttävän yrttitarhan jo pienellä budjetilla. Jos valitsee taimistosta muutaman hyvin talvehtivan taimen ja lisäilee niitä vuosittain, kustannukset jakautuvat usealle vuodelle. Markettien yrttiruukkuja voi myös kokeilla jatkokasvattaa, mutta niiden kasvuunlähtö on epävarmaa.

Sato talteen

­- Yrttejä kannattaa kerätä pitkin kesää leikkaamalla kokonaisia oksia ennen kukintaa, poikkeuksena yrtti-iiso, joka saa mielellään kukkia. Siis ei nypitä pelkkiä lehtiä, Kettunen painottaa.

­- Kukkiessaan kasvi vähentää lehtien kasvattamista ja keskittyy siementen muodostamiseen. Erityisesti basilikan kohdalla kannattaa satoa korjata viimeistään ennen kukkien avautumista.

Satoa voi säilöä kuivaamalla, uuttamalla viinietikkaan tai öljyyn tai pakastamalla. Basilika tummuu helposti pakastettaessa, mutta jos sen silppuaa ensin öljyyn, säilyy öljyinen yrtti rasiassa raikkaan vihreänä ja siitä on helppo käyttää pieniä määriä pitkin talvea.

Kuivatut yrtit säilyvät parhaiten valolta ja tietysti kosteudelta suojattuna esimerkiksi tummassa lasipurkissa.

­- Ylivuotisista yrteistä kannattaa tehdä vaikka jalkakylpyjä lahjoiksi ystäville ja iloksi itselle. Sekoita esimerkiksi salviaa, minttua ja kehäkukkaa karkeaan merisuolaan, Kettunen vinkkaa.

Helppo yrttisuola

Yrttiseos kuivista yrteistä:

3 osaa persiljaa, 2 osaa lipstikkaa, 1 osa timjamia ja 1 osa oreganoa.

Jauha yrtit hienoksi ja sekoita hienoon meri- tai ruususuolaan (60-­80 % kokonaispainosta)

(lisäksi 1 osa vuohenputken lehteä)

Teksti: Leila Toffer-Kares

Vastaa