Merkityksellisyyttä, vastuuta

I´m a reminder, Patrick Lencioni aloittaa esityksensä lavalla. Ollaan Nordic Business Forumin toisen tapahtumapäivän viimeisissä ohjelmanumeroissa. Lencionin lisäksi tulossa ovat vielä Nick Vujicic (kuva yllä), Boyan Slat ja Will Smith. Porvoossa saamme seurata suoratoistoa Helsingin Messukeskuksesta Bio Rexissä Taidetehtaalla. Tilaisuuden on mahdollistanut Kehitysyhtiö Posintra.

Äly kohdillaan, mutta kunto rappiolla

Yhdysvaltalainen liikkeenjohdon asiantuntija ja menestyskirjailija Patrick Lencioni pureutuu puheenvuorossaan organisaatioiden terveydentilaan. Hän muistuttaa, että menestys edellyttää älykkyyttä (smart) ja terveyttä (health). Jälkimmäistä, jota voisi myös organisaatiokunnoksi kutsua, on vaikea mitata. Lencionin hauska esimerkki 1950-luvun I love Lucy -tv-sarjasta valaisee, mistä kiikastaa:

Eräässä jaksossa Rickyn tullessa töistä kotiin Lucy konttaa olohuoneessa.

  • Etsin korvakorujani, Lucy kertoo.
  • Kadotitko korusi olohuoneessa? Ricky kysyy.
  • En, vaan makuuhuoneessa, mutta täällä on paljon parempi valo, Lucy vastaa.

Patrick Lencioni toteaa, että juuri näin monet yritysjohtajatkin tekevät. He etsivät vastauksia sieltä, missä niitä on helpointa tarkastella, missä ne ovat mitattavissa eli älykkyyden puolelta. Suurimmassa osassa maailman yrityksistä älykkyys-osio on kohdallaan, mutta samaa ei voi sanoa niiden terveydentilasta.

  • Olen nähnyt monia tapauksia, joissa yrityksen johto on ollut ehkä vain vähän keskivertoa älykkäämpää, mutta kun yritys on sitten menestynyt, julkisuudessa on arvioitu menestyksen johtuneen älykkyydestä. Näin ei ole ollut. Johto on kyllä tehnyt myös viisaita päätöksiä sillä älykkyydellä, joka sillä on ollut, mutta merkittävämpää on, ettei se ole antanut häiriötekijöiden, itsekkyyden ja politikoinnin tulla väliin.
Terveessä yrityksessä johtotiimi on koossapitävä voima, sanoo Patrick Lencioni.

Yritysjohdon merkitys on Lencionin mukaan keskeinen. Nordic Business Forumin yleisöstä heitettyyn kysymykseen tasa-arvoisesti, samalta tasolta johdettuun organisaatioon (flat organization) Lencioni vastaa:

  • En usko siihen, ettei ole johtajuutta. En usko konsensukseen ilman johtoa. Johdon tehtävä on luoda luottamuksen ilmapiiri.

Luottamukseen kuuluu haavoittuvuus, joka ikävä kyllä tulkitaan usein heikkoudeksi. Lencioni mainitsee, että haavoittuvuus tarkoittaa mm. oman erehtyväisyytensä myöntämistä silloin, kun kritiikki on ollut aiheellista.

Johtoryhmän on selviydyttävä myös konflikteista ja niistä selvitään vain luottamuksen ilmapiirissä. Mielistely ja ongelmien peittely ovat varma tie kohti alamäkeä. Tiimin jäsenten täytyy voida luottaa siihen, että myös eriäviä kannanottoja saa esittää. Kyse ei ole siitä, että kaikkien toiveet toteutetaan, vaan siitä, että kaikki saavat sanoa mielipiteensä.

  • Tiimin tärkein tehtävä on tavoitella yhteistä päämäärää. Jos johtajat eivät ole rehellisiä, jos oma osasto tai oma ura menee koko organisaation edun edelle ja jos johtajat eivät ole sitoutuneita, he aiheuttavat tuskaa ihmisille ympärillään ja samalla myös itselleen, Lencioni ruotii.

Parhaat yritysjohtajat ovat sellaisia, joista emme ole koskaan kuulleetkaan, sillä he eivät ole julkisuudessa.

  • Hyvä johtaja on vahva, mutta ei egoisti.

Patrck Lencionin kirja ”The Advantage: Why Organizational Health Trumps Everything Else in Business” ilmestyi vuonna 2012.

Miten kaikki kuulostaakin niin yksinkertaiselta, kun asiat esittää loistava puhuja!

Ihan niin yksinkertaiselta ei kuitenkaan kuulostanut Nick Vujicicin tie huippupuhujaksi. Ilman raajoja syntynyt Vujicic kiertää maailmaa ja puhuu jokaisen henkilökohtaisesta mahdollisuudesta vaikuttaa. On vain löydettävä omat voimavaransa. Vujicic lumosi yleisön uskomattomalla elämäntarinallaan – kuinka arvottomuuden kokemusten ja itsemurha-ajatusten läpikäymänä hän kuitenkin löysi tarkoituksen elämälle. Ratkaisevinta ovat läheiset ihmiset, heidän läsnäolonsa, rohkaisunsa ja rakkautensa.

Vujicic on live-esiintyjä. Olemus, äänenpainot, ilmeet, huumori, liikkeet, kaikki nivoutuu kokonaisuudeksi, jota on vaikea, ehkä turhakin referoida. Hän sanoo, ettei ole koskaan tarvinnut yritykselleen markkinointia, mutta juuri markkinointiahan tuo kokonaisuus oli ihan itsessään.

Nordic Business Forum järjestettiin 2.-3.10.2017. Teemoina olivat tänä vuonna vastuullisuus, merkityksellisyys ja johtajuus. Posintran järjestämä suoratoisto Porvoon Bio Rex -elokuvateatterissa oli maksuton ja se pidettiin avoimet ovet -periaatteella eli paikalle saattoi tulla ja sieltä poistua oman aikataulun mukaan. Kaikki esitykset olivat englannin kielellä.

Teksti ja kuvat: Tuula Lukic 3.10.2017

Vastaa