Pelti taipuu taitavissa käsissä

Katto on kodin viides julkisivu, ja suomalaisessa rakennusmaisemassa se on useimmiten peltiä. Tyylikäs ja kestävä peltikatto syntyy ammattilaisen käsityönä. Kyselimme toimitusjohtaja Joel Rantaselta Pläkkärit Oy:stä peltisepän työn saloista.

Joel Rantanen Pläkkärit Oy
Työn jälki puhuu puolestaan, toteaa peltiseppä Joel Rantanen.

Miten peltisepäksi valmistutaan?

Peltiseppiä ei suoraan valmistu mistään koulusta, mutta jonkin toisen alan koulutuksen kautta voi kyllä oppia käsittelemään peltiä. Rakennuspeltisepän koulutus on lähinnä meidän alaa. Varsinainen peltisepän ammattitaito hankitaan käytännön työssä ja usein perinteisesti isältä pojalle tai mestari-kisälli –periaatteella.

Mikä sinua on vetänyt peltisepän töihin katolle?

Olen aina ollut käsillä tekevä ja kesätöissä aikanaan kattoalalla. Olin välillä muissakin hommissa, mutta palasin takaisin peltisepän liikkeeseen ja ilo käsityöstä todenteolla syttyi. Myöhemmin alkoi myös kehkeytyä ajatus yrittäjyydestä.

Kattoremontit ovat usein isotöisiä. Mitä vaiheita työhön katolla kuuluu?

Pääpiirteissään kattoremontin työvaiheisiin kuuluvat vanhan katteen purku, mahdollisten vaurioiden korjaaminen, uusien pohjien rakentaminen ja aluskatteen asentaminen, peltirivien levitys ja saumakatoissa tietysti saumaustyöt. Viimeisenä kokonaisuutena on yleensä piippu.

Mikä on mieluisin vaihe?

Kun levitysvaiheesta päästään yksityiskohtien kimppuun. Piippu on katon kruunu, ja toisaalta myös jalkaränneissä pääsee toteuttamaan käsityötä parhaimmillaan. Yleisesti ottaen iloa tuovat konkreettinen työnjälki, onnistunut lopputulos ja myös erikoiset työympäristöt, kuten Pornaisten kirkko, jonka kuparikattoa olimme tekemässä. Kupari on peltisepän manna. Se on pehmeää ja taipuisaa ja siitä saadaan upeita yksityiskohtia.

Entäpä hankalat hetket?

Sää tuottaa välillä haasteita, se onko kylmä tai sataako vettä. Ja kattokulma, jos se on kuin Iisakin kirkossa.

Peltikattoja tehdään erilaisilla tekniikoilla. Minkälaisilla?

Peltikatteet voivat olla profiilipeltikattoja, lukkosaumakattoja tai konesaumakattoja. Profiilipeltikatto tehdään valmiiksi muotoilluista eli profiloiduista levyistä. Lukkosaumakatossa rinnalle asetettu pelti lukkiutuu edellisen päälle yksinkertaisella hakasaumalla.  Konesaumattu peltirivi kiinnitetään kattoon joko ruuvaamalla tai naulaamalla klammeri, joka kiinnittyy rivin englasaumaan. Rinnalle astetut rivit saumataan toisiinsa kiinni, niin että ensiksi tehdään yksinkertainen sauma (englasauma, pelti on kaksinkerroin), tämän jälkeen sauma taitetaan vielä kertaalleen. Loppututloksena saumassa on neljä peltiä päällekkäin.

Mistä tunnistaa hyvän peltisepän?

Käsityö on sillä tavoin armotonta, että jäljet ovat kaikkien nähtävillä. Kattoa kun katsoo, niin heti kyllä näkee, jos se muistuttaa peltikolaria. Eli työn jälki puhuu puolestaan.

Lue lisää:
Suomen Pläkkärit (kotisivut)
https://fi-fi.facebook.com/Plakkarit

Raksa Porvoo Uusimaa Areenalla 2.-3.4.2022

Raksa Porvoo 2.-3.4.2022 banneri
Raksa Porvoo Uusimaa Areenalla 2.-3.4.2022

Teksti: Tuula Lukic / TIDmedia

Comments are closed.