Tervetuloa kesä!

Kesän lähestyessä kaivetaan ikkunanpesunesteet esiin ja parveke laitetaan kesäkuntoon. Samalla aletaan totuttaa kasveja auringon säteilyyn ja parvekkeen tyhjät kukkaruukut täytetään uusilla istutuksilla

Vihermaailman trendiksi on viime aikoina noussut kukkien ja hyötykasvien kasvattaminen ja kylväminen siemenestä saakka. Sekä sisätilojen sisustuksessa että parvekkeella pyritään yhä luonnonläheisempään ilmeeseen, ja siemenestä asti kasvattamisessa on aivan oma taikansa. 

Mikäli haluaa aloittaa aikaisin ja päästä helpolla, Porvoon Kukkatalon ammattilaiset suosittelevat sipulikukkia, kuten erilaisia narsisseja ja hyasintteja. Sipulista kasvavat kukat kestävät hyvin kevään viileyttä ja muutaman asteen yöpakkasia, keltainen pieni ”tete” narsissi kestää noin viisi pakkasastetta. Hyasintti on saanut aivan uuden ajankohdan kevään suosikkikukkien joukossa, kun ennen sitä pidettiin täysin joulunajan koristeena. Kukan väriskaala on laajentunut muun muassa keltaiseen, oranssiin ja lilaan, mitkä ovat selkeitä kevään värejä ja sopivat yhteen monen muun hittikasvin kanssa.

Tea Porvoon Kukkatalosta pitelee ruukkua, jossa kukkii tetenarsisseja, perunanarsisseja ja helmihyasintteja.

Kun säät alkavat pysyä plussan puolella, voidaan parvekkeelle pikkuhiljaa istuttaa muitakin lajikkeita. Moni kukka kestää jo alle kymmenen asteen lämpötiloja, ja mitä korkeammalla parveke on, sitä suojaisampi paikka se on kasveille. Kun vesi ei enää jäädy, tulisi ruukkuja kastella tarpeeksi usein, jotta multa pysyy kosteana. Näin kukat ja kasvit kestävät paremmin viileitä kevätsäitä. 

Muita kevään suosikkeja ovat orvokit ja muratit. Pikkuhiljaa myös sisätiloissa talvehtineita viherkasveja voi siirtää parvekkeelle, mutta tämäkin tulee tehdä varoen, ettei kasvi reagoi liikaa kylmyyteen tai auringonvaloon. Mikäli säätiedotus lupaa kylmää yötä, voi kukat nostaa sisälle tai suojata hallaharsolla. Kannattaa myös tarkastaa kasvi- ja kukkakohtaiset ohjeet ammattilaiselta, mikäli prosessi mietityttää. 

Parvekelasien huoltoa

Lasitettu parveke on yhä tutumpi näky suomalaisissa asuintaloissa. Vaikka tilaa olisi talvenkin aikana käytetty, moni havahtuu lasien likaisuuteen vasta, kun kevätaurinko välkkyy pinnoilla. Onneksi parvekelasit voi pestä samoilla työvälineillä kuin ikkunat ja normaaleilla kodin pesuaineilla. Paras hetki pesulle on puolipilvinen päivä, jotta aurinko ei kuivata pintaa liian nopeasti.

ikkunanpesijä

Käytännön oppaita löytyy verkosta runsaasti. Esimerkiksi parveke- ja lasiterasseista tunnetulla Lumonilla on YouTubessa useita videoita, niin pesusta kuin muustakin huollosta.

– Parveke-elämä on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana radikaalisti, kun lasituksista on tullut enemmänkin standardi kuin lisävaruste. Uudisrakennuksissa ei nykyään ole juuri lainkaan lasittamattomia parvekkeita ja julkisivuremonttien yhteydessä taloyhtiöt yleensä viimeistään päätyvät lasituksiin, kertoo myyntipäällikkö Oskari Hailio.

Suomen vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttavat erityisesti tiivisteisiin ja muoviosiin, ja aika syö myös ympärillä olevia rakenteita. Niin parveke- kuin terassilasien asianmukainen puhdistus ja säännöllinen huolto ovat turvallisuudenkin kannalta tärkeitä.

Oma viljelmä mökkiyhteisössä

Oma viljelypalsta kaupungin laitamilla pienen mökin kera on puutarhapeukalon unelma. Näitä unelmia hautovat nyt monet suomalaiset – siirtolapuutarhat ovat entisestään kasvattaneet suosiotaan.

puutarha

Siirtolapuutarha-alueella voi olla mökkejä muutamista kymmenistä muutamiin satoihin. Maanomistajana on yleensä kaupunki. Mökeissä saa olla ympärivuotisesti, mutta varsinainen kuhina käy keväisin ja kesäisin, kun palstoja myllätään ja möyhitään, kitketään ja kastellaan.

Porvooseen on noussut juuri uusi siirtolapuutarha, Linnunradan tähtikuvioiden mukaan nimetty Porvoon Galaksit. Seitsemään kortteliin jaettu alue muodostaa 43 hirsimökin ja niitä ympäröivien puutarhojen kokonaisuuden Gammelbackan venesataman tuntumassa.

Mökin pihalle voi perustaa kasvimaan tai istuttaa marjapensaita. Lisäksi on mahdollista vuokrata viljelypalstoja yhteisviljelyalueelta. Ensimmäiset lomailijat pääsivät mökkeihinsä viime keväänä. Koko alue valmistuu tulevana kesänä.

Teksti: Johanna Lukić
Kuvat: Johanna Lukić ja Shutterstock
TID media&events – kustannustoiminta ja tapahtumatuotanto

Messuilla mukana: Porvoon Kukkatalo, Lumon ja Rakennus Laprip
Raksa Porvoo – Asumisen ja rakentamisen messut Uusimaa Areenalla 2.-3.4.2022 la-su klo 10-16. Ilmainen sisäänpääsy.

Raksa Porvoo 2.-3.4.2022

Comments are closed.