Nuorisopalvelut arjessa mukana

Reileillä ja rampeilla

Näsin skeittipuisto Porvoo

Scoottaus ja skeittikulttuuri pysyttelevät yhä nuorten suosiossa. Tämä kävi ilmi Porvoon liikkuvalle nuorisotyölle, joka kulki nuorten suosimissa paikoissa kesällä. LIMO-auton yksi pysähdyspaikoista oli Näsin skeittipuisto hiekkakuopan tuntumassa. Päiväsaikaan se täyttyi ala-kouluikäisistä scoottaajista, illemmalla liikkeellä oli vähän vanhempi nuoriso.

Porvoon nuorisotoimi LIMO-auto
Nuorisopalveluiden oma limusiini LIMO-auto (Liikkuva nuorisotyö – Mobilt ungdpmsarbete) on kahden kesän ajan kiertänyt Porvoossa nuorten suosimilla alueilla niin keskustassa kuin kauempana. Kokemukset ovat ollet hyviä. Kuvassa Satu Vallin, Jonna Hatakka, Lasse Yrjölä ja Otso Reijonen.

Scoottauksessa eli temppupotkulautailussa tehdään temppuja rakennetussa tilassa tai kaupunkiympäristössä. Tämän perusteella tyylitkin on eroteltu parkki-scoottaukseen ja street-scoottaukseen. Parkissa tehdään voltteja ja ilmatemppuja rakennetuilla rampeilla ja kouruilla, kun taas streetissä hyödynnetään ympäristössä jo olemassa olevia kaiteita ja rappusia.

Rico (10v) ja Eelis (11v) aloittivat scoottauksen pari vuotta sitten. Into pysyy yllä, kun oppii uusia, entistä vaikeampia temppuja. Molemmat oppivat ensin reilaamaan (reili=putki tai kaide, jota pitkin liu´utaan). Nyt kivoimmat temput ovat tailwhip ja barspin. Toisessa lauta pyörii 360 astetta, toisessa tanko.

Tässä extreme-lajissa saman tempun voi aina yrittää tehdä vielä isommin, joten suojavarusteet olisivat tarpeen. Kaatumisia sattuu aika paljon.

  • Joka päivä tulee mustelma, muttei mitään vakavaa eikä yhtään pelota, pojat toteavat mielessään jo seuraavat haasteet eli fingerwhip ja tupla bar.

Talvella monet scoottaajat siirtyvät lumilautailun pariin.

Nuorisopalvelut mukana arjessa

Kesäkauden päätyttyä ovat jälleen avautuneet myös Porvoon nuorisotilojen ovet. Kaupungilla on kolme nuorisotilaa: Zentra keskustassa, Kertsi Gammelbackassa ja Nuokka Kevätkummussa. Näissä järjestetään monipuolista ohjattua vapaa-ajan toimintaa pääsääntöisesti arki-iltapäivinä. Ilta-aukioloajat alkavat syyskuussa, jolloin esimerkiksi Zentra on avoinna yläkouluikäisille myös lauantaisin klo 17-22. Kaikkien tilojen aukioloajat voi tarkistaa kaupungin nettisivuilta www.porvoo.fi/nuorisotilat.

Sivuilla on esitelty kattavasti Porvoon nuorisopalveluiden tarjonta, johon kuuluu toimintaa ja tukea erilaisiin elämäntilanteisiin. Palveluita toteutetaan monien toimijoiden kanssa yhteistyössä. Nuorisopalvelut on mukana myös Jump In –tapahtumassa sunnuntaina 8.9.2019 klo 10-16 Uusimaa Areenalla.

Puuhakas syysloma

Tulevalla syyslomalla Porvoon kaupungin nuorisopalvelut järjestää Zentrassa, Mannerheiminkatu 20, syysloman toimintapäivät 14.-18.10.2019.

Toimintapäivien teemoina ovat liikunta ja liikkuminen, kulttuuri, pelit ja kädentaidot. Maanantaista perjantaihin klo 10-16 on kaikkien kouluikäisten mahdollisuus kokeilla erilaisia liikuntalajeja, tutustua työpisteissä kädentaitoihin sekä viettää puuhakas lomaviikko mukavassa seurassa.

Sisäänpääsymaksu on 10€/päivä ja se sisältää koko päivän vapaaehtoisen toiminnallisen ohjelman sekä lounaan. Ohjelma ja aikataulut päivittyvät Porvoon kaupungin nettisivuille www.porvoo.fi/nuoret.

Zentrassa on kahvila, josta on mahdollisuus ostaa päivän aikana pientä välipalaa. Kahvilassa on käytössä käteismaksu.

Lisäksi yläkoululaisille järjestetään avointa ja ilmaista nuorisotilan iltatoimintaa syyslomaviikon aikana.

Nuorisotila Zentra pelihuone
Nuorisotila Zentran pelihuoneessa nuoret keskittyvät tietokoneruutuihin.

Trendilistan kärjessä e-urheilu

Elokuun alussa Porvoosta suuntasi 13-17-vuotiaiden ryhmä kahden nuorisotyöntekijän kera Suomen suurimmalle peli- ja tietokonefestarille, Summer Assembly –tapahtumaan. Trendi on selkeä erityisesti nuorten poikien keskuudessa: tietokonepelien myötä e-urheilun suosio kasvaa.

Zentrassa tietokoneita on kymmenkunta.

  • Pyrimme pysymään ajan hermolla, jotta tavoitamme nuoria. Kaikkia emme pysty tavoittamaan eri syistä, mutta ainakin toivomme, että nuoret uskaltaisivat tulla nuorisotiloihin ja rohkeasti mukaan tapahtumiin, pohtii nuorisotyöntekijä Ahti Herttua.
Nuorisotila Zentra Porvoo
Amanda Ahlgren (vas.), Maija Ahtinen, Miika Koistinen, Mats Holmström, ja Ahti Herttua päivystivät Nuorisotila Zentrassa pelipäivänä.

Pelitaitoja oli mahdollisuus hioa kesän alussa nuorisopalveluiden järjestämällä pelileirillä. Kesäleirillä tutustuttiin monenlaisiin peleihin, myös perinteisiin lautapeleihin.

11-vuotias Oskari oli omalla vuorollaan Zentran tietokonehuoneessa. E-urheilu kiehtoo, ja tavoitteena on kehittyä, jos ei ihan maailman parhaaksi, niin ainakin Suomen parhaaksi. Fortnite on hänen suosikkipelinsä.

  • Pelissä tarvitaan lihasmuistia, että tietää missä mikäkin näppäin on. On oltava nopeat refleksit ja kyky keskittyä, Oskari kertoi.

Kaikki vapaa-aika ei kulu tietokoneella, sillä kotona on määrätty peliajat. Salibandy-harrastus ja perheen koira pitävät Oskarin muuten liikkeessä.

Teksti: Tuula Lukic, julkaisu Jump In! Porvoo -tapahtumalehti elokuu 2019

Kuvat: Srba Lukic

Comments are closed.