Vesi vetää uimaan

Vesi on loistava elementti liikuntaharrastukseen. On vesijumppaa, vesijuoksua ja uimahyppyä, mutta erityisesti vesi vetää tietysti uimaan.

Uinti on nivelystävällistä liikuntaa, joka harjoittaa koko kehoa ja sopii kaikenikäisille. Uinti on myös suosittu kilpaurheilumuoto ja se kuuluu osana vesipallon, taitouinnin, nykyaikaisen viisiottelun ja triathlonin kilpailusuoritukseen.

Porvoossa uintiharrastusta on jo vuodesta 1937 pitänyt yllä uimaseura BS-PU Borgå simmare – Porvoon uimarit rf. Uintiryhmiä on niin kilpauinnin harrastajille kuin niille, jotka haluavat harrastaa kilpailematta. Triathlonisteille on tekniikkaryhmä.

Seura panostaa vahvasti nuoriin ja näiden kilpauran mahdollistamiseen. Päävalmentaja Kim Sandberg vastaa kilparyhmistä, mutta osallistuu muidenkin ryhmien toimintaan.

  • Nuorimmat aloittavat seurassa noin 5-vuotiaana ja kilpailu jatkuu niin kauan kun mukana jaksetaan olla, hän kertoo.
PS PU päävalmentaja Kim Sandberg
Porvoon Uimarit panostaa vahvasti nuoriin ja näiden kilpauran mahdollistamiseen. Päävalmentaja Kim Sandberg vastaa kilparyhmistä.

Harjoitukset alkavat nuorimmilla maltillisesti kerran viikossa. Käyntejä lisätään vähitellen siten, että yläkouluikäiset harjoittelevat keskimäärin 6-7 kertaa viikossa ja sitä vanhemmat kahdeksan kertaa.

  • Jos huipulla haluaa pärjätä, on nuorena harjoiteltava aika paljon. Tällä hetkellä meillä on 13-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa noin viidentoista hengen porukka, joka on kova treenaamaan, Sandberg iloitsee.

Tuloksia nähdään varmaankin parin vuoden päästä. Jo nyt mitalit ovat hohtaneet Porvoon uimareiden kauloilla. Esimerkiksi kesäkuussa 13-16-vuotiaiden ikäkausimestaruusuinneista saatiin kotiin tuomisiksi neljä mitalia.

Kim Sandbergille valmennustyön hedelmistä parhain on nähdä lapsen ja nuoren kasvu niin fyysisesti kuin henkisesti.

  • On hienoa huomata, kuinka iän myötä nuoret ottavat vastuuta ja oppivat käsittelemään paineita. Pettymykset eivät ole maailmanloppu, vaan kuuluvat elämään.

Syyskuussa Porvoon uimareilla alkavat taas uudet kurssit. Pienimmille on luvassa kaksi uutta kurssia, joissa on tilaa noin neljällekymmenelle. Seuralla on myös kaksi kertaa viikossa kokoontuva masters-ryhmä eli harrasteryhmä aikuisille. Paikkoja kannattaa vielä kysyä, sähköposti: info@bs-pu.fi ja kotisivut: www.bs-pu.fi.

Kilpatreenaajat

Malin Lindblom, 13, ja Niilo Olander, 18, harjoittelevat Porvoon uimareiden kilparyhmissä. Malinille uinti on ollut osa elämää niin kauan kuin hän muistaa, mutta varsinaisen harrastuksen hän aloitti kuusi vuotta sitten. Niilo on harjoitellut aktiivisesti neljä vuotta.

Malin Lindblom ja Niilo Olander BS-PU
Malin Lindblom ja Niilo Olander ovat Porvoon Uimareiden nuoria lupauksia.

Malinin uinti-innostuksen alkulähteet ovat isän kanssa pienestä pitäen tehdyt uimahallikäynnit, Niilolla puolestaan kaverit, jotka jo olivat mukana Porvoon uimareissa. Kyselimme Malinilta ja Niilolta Porvoon uimahallilla, mitä uinti kilpaharrastuksena merkitsee.

1.Mikä on mieluisin uintilajinne?

Malin: Perhonen. Uin aika paljon myös pitkiä matkoja, pisimpänä 800 metriä vapaalla. 

Niilo: Rintauinti. Siinä pisin kilpamatka on 200 metriä.

2. Minkälaisia tavoitteita teillä on?

Malin: Sain tavoitteita täytettyä, kun voitin kesällä ikämestaruuksissa kaksi pronssia, 200 metrin perhosuinnissa ja 800 metriä vaparissa.

Niilo: En ole asettanut erityisiä tavoitteita, mutta tietysti haluan pärjätä kisoissa.

3. Onko ollut hetkiä, jolloin haluaisi lopettaa?

Malin: Ei. Välillä voi väsyttää ja tuntuu, ettei jaksaisi mennä treeneihin, mutta sitten kun tänne tulee, piristyy.

Niilo: En ole ollut niin tosissani koskaan. Otan harrastuksen mieluummin rennommin kuin liian vakavasti, mutta se ei tarkoita, ettenkö treenaisi täysillä. Uiminen on kivaa ja se tuo säännöllisyyttä elämään.

4. Kuinka usein treenaatte ja mitä muuta harrastatte?

Malin: Uin viisi kertaa viikossa. Tiistaisin käyn kuntosalilla. Lisäksi harrastan tanssia ja kesäisin yleisurheilua.

Niilo: Uintitreenejä on kahdeksan kertaa viikossa, keskiviikkona ja perjantaina kahdesti. Lisäksi on kaksi kuntosalitreeniä. Sunnuntai on lepopäivä. Tämän lisäksi ei muuhun jää oikein aikaa, kun kouluakin pitää käydä. Kesällä purjehdin.

5. Miten koette kilpailut?

Malin: Jos kilpailuissa jännittää, ajattelen, että kohta tämä on ohi ja nyt teen parhaani. Sitten jos menestyy, tulee hyvä tunne ja huomaa, että voi pärjätä, kun on tehnyt asian hyväksi jotain. Se kannustaa taas treenaamaan.

Niilo: Kisoissa yritän vain keskittyä uintiin, en mieti muuta enkä stressaa liikoja. Parhaat hetket tässä harrastuksessa ovat ne, kun kisoissa menee hyvin. Se palkitsee.

Teksti: Tuula Lukic Kuvat: Srba Lukic

Julkaisu TID/Jump In! Porvoo -tapahtumalehdessä elokuu 2019

Jump In Facebookissa

Comments are closed.