Porvoosta muotoilun mekka

Taidekäsityöstä ja muotoilusta kiinnostuneet palkitaan tänä jouluna kaksinkertaisesti, kun jo lähes 40 vuoden iän saavuttanut Ornamon Design Joulu -myyntitapahtuma järjestetään Helsingin lisäksi Porvoossa! 

Porvoo on tunnetusti joulunajan vierailukohde, johon matkataan kauempaakin tekemään lahjaostoksia ja hakemaan joulutunnelmaa. Ornamon Design Joulun tuottaja, teollinen muotoilija ja keraamikko Srba Lukic onkin onnellinen saadessaan tämän tapahtuman vihdoin kotikaupunkiinsa, johon hänkin on jättänyt kädenjälkensä. 

Srba Lukic ilmaisee itseään keramiikan kautta.

”Minulle muotoilijana ja Ornamon jäsenenä on erittäin tärkeää, että ”vanha perinteinen” ja ”uusi tuleva” kohtaavat – ja kohtaavat nimenomaan siellä, missä on alkulähde. Porvoo on mielestäni designin ja taiteen mekka. Kaupungilla on vahva kulttuurihistoriallinen perusta, jolle nykyaika voi jatkuvasti rakentaa uutta. Porvoo on mukana kehityksessä ja täällä tapahtuu.” 

Korumuotoilija ihastui hopeaan

Ornamon Design Jouluun on ilmoittautunut jo runsaasti näytteilleasettajia. Kiire tuntuu olevan syksyn sana, mutta pitkän hiljaiselon jälkeen se on vain positiivinen asia. Porvoolainen korumuotoilija Mari Kallionpää on innoissaan tapahtuman rantautuessa vihdoin omille nurkilleen. 

”Ihmiset tulevat paikalle varmasti hyvällä mielellä. Tämä on mukavan oloinen tapahtuma, ja kun tilanne on ollut erikoinen viime aikoina, on kaikkien tunnelma varmasti jo myönteisesti viritetty.” 

Mari Kallionpää tykästyi hopeaan jo opiskeluaikoina.

Kallionpää on myös Ornamon jäsen ja opiskellut korumuotoilijaksi aikoinaan Lahdessa. Siellä hän tutustui hopeaan opintojensa päämateriaalina ja sille tielle onkin sitten jääty. 

”Opiskeluajoista se on lähtenyt. En alkanut oikeastaan enää kyseenalaistamaan materiaalivalintaa. Hopea on haastava, mutta kiva materiaali. Pidän hopean käsittelystä”, hän toteaa. 

Maaseudulla asuminen näkyy suunnittelussa, ja hänen luovaa työtään ohjaavat luonto, piha ja puutarha. Nämä elementit näkyvät vahvasti Mari Kallionpään koruissa. 

DAISY napit / Mari Kallionpää Jewellery
KÄPY korvakorut / Mari Kallionpää Jewellery

Kaksi vilkasta viikonloppua

Srba Lukic toteaa, että Ornamon Design Joulu on erinomainen tilaisuus niin kävijöille kuin alan ammattilaisille tutustua taidekäsityön moniin muotoihin. Hän tuo itsekin pienen valikoiman jouluteemaisia tuotteitaan myyntiin ja sanoo oman designinsa sekä visionsa näkyvän tapahtumassa. 

Aikaisempina vuosina Ornamon Design Joulu on keskittynyt yhteen viikonloppuun, mutta nyt näytteilleasettajilla on mahdollisuus myydä tuotteitaan viiden päivän ajan, kahtena viikonloppuna marras-joulukuun taitteessa. Kävijöillä on siis varaa valita ja käydä vaikka molemmissa tapahtumissa, Porvoossa ja Helsingissä. Sisäänpääsy on ilmainen.

Ornamon Design Joulu järjestetään Porvoon Taidetehtaalla 27.–28.11. ja seuraavana viikonloppuna 4.–6.12. Helsingin Kaapelitehtaalla. Lisätietoja näillä sivuilla: tid.fi/tapahtumat.

Vielä ehtii myös ilmoittautua mukaan näytteilleasettajaksi.

Teksti: Johanna Lukic

Comments are closed.