Pullan tuoksua keisarin kotona

Aki ja Heli Palsanmäki liikkuvat huutokauppa-asioilla pitkin maita ja mantuja, usein kaukana kotoa. Pian he saapuvat myös Porvooseen Raksa-messujen huutokauppaan. Mahtaako keisarillisen huutokauppapariskunnan koti olla yhtä tavarantäyteinen kuin huutokauppa? Mitä koti merkitsee?

Huutokauppakeisari Aki ja Heli Palsanmäki
Heli ja Aki Palsanmäki tuovat hyvää tuulta tullessaan. Kuva: Kalle Pernu.

Suomen tunnetuimman meklarin kautta kulkee vuosittain aika lailla tavaraa. Huutokauppakeisari Aki Palsanmäen kädessä onkin useimmiten meklarin nuija, mutta kyllä siinä vasarakin pysyy.

– Kotona en oikein ehdi muuta kuin pieniä hommia tekemään, kun työelämä on niin hektistä. Jätän remontit ammattilaisille, mutta taulun saan seinälle aina, kun on tarvetta, hän tuumii hyväntuulisesti.
Kotona on oltava järjestys ja tuolit mieluusti ojennuksessa.

– Minä arvostan siistiä kotia. Siirrän tuolitkin herkästi niin, etteivät jää hujan hajan pöydän ympärille. Siistiin kotiin on mukava tulla, Aki jatkaa.

Koti on niin Akille kuin Helille ensisijaisesti tärkeä kiinnekohta. Kotipesä Uuraisilla, lähellä Keski-Suomen keskipistettä, houkuttelee palaamaan pidemmänkin taipaleen takaa.

– Nykyään ajamme huutokauppareissuilta kotiin aina, kun vain mahdollista. Oma sänky paras sänky!
Sänky onkin huonekaluista mieluisin, ainakin Akille. Ja sohva.

– Luontevaahan se on sohvalla lökötellä, katsoa telkkaria ja kerätä voimia työpäivän jälkeen, hän tokaisee.

Unelmamaisemat

Kumpikin nauttii avarasta maisemasta.

– Kyllä maisemalla on merkitystä. Ehdottomasti haluan, että kesällä näkyy järvi ja koivuja, Aki toteaa.

– Oma piha on tärkeä. Ja hyvät naapurit myös, niin kuin meillä täällä on. Ihan eristyksissä en haluaisi asua, vaan ympärillä on oltava elämää, Heli lisää.

Unelmissa on toinen koti lämpimämmillä seuduilla, eli tulevaisuuden maisemiin saattavat talvisin kuulua appelsiini- ja sitruunapuut, palmut ja meri.

– Sellainen haave meillä on, että kun täytän 55, asuisimme osan vuodesta etelässä. En tiedä, toteutuuko tuo, mutta unelmia täytyy olla, Aki sanoo.

Koti muuttuu ja mieli muuttuu

Palsanmäet ovat asuneet nykyisessä talossaan noin 13 vuotta. Viimeisten vuosien aikana koti on käynyt läpi remonttia huone kerrallaan. Työhuone, kylpyhuone, sauna, wc ja vaatehuone on uusittu. Seuraavaksi vuorossa on keittiö, ja sieltä löytyy myös Helin mieluisin huonekalu – ruokapöytä. Eikä mikä tahansa pöytä, vaan iso.

Heli Palsanmäen pöytään mahtuu iso ystäväjoukko.

– Sen ympärille mahtuu paljon ystäviä. Ja tietenkin sukulaisia, sillä tykkään järjestää juhlia.
Yleiskone on leipomista rakastavalla Helillä ahkerassa käytössä. Pian hän saa leipoessaan nauttia myös pihanäkymästä, kun remontin yhteydessä työtaso sijoitetaan ikkunan alle.

Remontit pariskunta suunnittelee yhdessä, kuten kaikki isot kodin hankinnat, mutta sisustus on enemmän Helin kuin Akin heiniä.

– Kun tultiin tähän taloon ja esineitä alkoi kertyä, haalittiin aina vaan lisää hyllyjä, että saatiin kaikki esille. Nyt on sellainen tunne, ettei enää halua niin paljon tavaraa ympärille. On jännä huomata, kuinka mieli muuttuu – ehkä ikä tekee tehtävänsä. Tai ehkä en halua, että koti näyttää samalta kuin työpaikka, Heli naurahtaa.

Tästä en luovu

Palsanmäet ovat laittaneet vuosien varrella kertyneitä tavaroita jo kiertoon. Tauluja pitää kuitenkin olla, ne ovat molempien mieleen. Taulujen joukossa on yksi, josta Aki ei luovu mistään hinnasta.

– Se on maisema, kummisetäni öljyvärimaalaus mummin ja papan pihapiiristä Uuraisten Haukimäeltä, jossa asuin lapsuuteni. Vasta alakouluikäisenä muutin isän luokse. Taulu on täynnä hyvien muistojen havinaa.

Entä Heli, onko esineitä, joista et luopuisi?

– Lahjaksi saamani korut, eritoten kultaseppä Sanna Hytösen tekemät uniikit sormus ja kaulakoru. Niissä on kauniit kivet, lempiväriäni lilaa. Jos joskus muutamme tästä talosta, on korut ainakin helppo ottaa mukaan, aivan kuten Swarovskin pienet kristallifiguurit, joita kerään. Niistäkään en luopuisi.

Erikoinen sisustuselementti Palsanmäkien kotona on Akin hankkima vanha jukeboksi. Sitäkin omalaatuisempi on tulipunainen Pappa-Tunturi vuosimallia 1969. Se on siis viisikymppinen, aivan kuten Aki, vain kaksi päivää vanhempi, ja se saapui taloon viime marraskuussa 50-vuotislahjana Heliltä. Nyt tuo kulttimopo seisoo kunniapaikalla omassa puisessa telineessään eikä varmaan kovin helposti päädy meklarin nuijittavaksi.

Teksti: Tuula Lukić
Kuvat: Srba Lukić ja Kalle Pernu

Huutokauppa sunnuntaina 14.4.2024, paikalla Aki ja Heli Palsanmäki.

Lisää mielenkiintoista luettavaa: Huutokauppa Palsanmäki

Comments are closed.