Koti kuin kasvihuone

Luontotalo, ekotalo, kasvihuonetalo, lasitalo. Rakennusta lasin suojissa kutsutaan monella nimellä. Erikoinen rakennusratkaisu on vielä harvinaisuus. Suomen ensimmäinen nousee Loviisan Kuningattarenrantaan.

Loviisan asuntomessualueelle suunnitellaan suomalaisittain ainutlaatuista taloa, jonka suojissa olisi mahdollista nauttia välimerellisestä ilmastosta ja oman puutarhan tuoreista antimista, vaikka kasvukausi ulkona olisi jo ohi.

tomaatinkukka
Välimerellistä kukintaa, tomaatit kypsyvät!

Kyseessä on kasvihuoneen sisälle rakennettava talo. Sen kaukaisena esikuvana on niin sanottu luontotalo (Naturhus), jonka prototyypin ruotsalaisarkkitehti Bengt Warnen suunnitteli 1970-luvulla.

Loviisassa talo on nimetty viehättävästi Puutarhakodiksi, mikä sopii mainiosti kaupunkiin, joka on tunnettu Avoimet puutarhat –tapahtumastaan. Idean isällä, Robert Jordasilla, on puutarha sitäkin lähempänä sydäntä. Hänet tunnetaan Pikku Puutarha Robbesin innovatiivisena kasvihuoneviljelijänä ja kerrosviljelyn kehittäjänä.

Robert Jordas
Idea talosta kasvihuoneessa alkoi kypsyä Robert Jordasille omien vertikaaliviljelmien äärellä Lapinjärvellä. Kuva: Srba Lukić TIDmedian arkisto.

– Idea pyöri mielessäni aika kauan. Omassa kasvihuoneessa tulin miettineeksi sitä, kuinka oivallinen suoja sellainen iso rakennelma on ulkoilmaa vasten. Sitähän lasihuone on – kuori, joka suojaa taimia, Puutarhakodin hankejohtaja Robert Jordas kertoo.

Tanskassa eräällä matkallaan hän sitten kävi katsomassa taloa, joka oli rakennettu kasvihuoneen sisälle. Myös Ruotsista löytyi esimerkkejä. Aihe alkoi kiehtoa yhä enemmän ja toteuttaminen avautui Loviisan Asuntomessujen myötä.

Viides vuodenaika

Jordas toteaa, että kasvihuonerakentaminen ei sinänsä ole uutta tai vaikeaa, mutta talonrakentamista ajatellen kokonaisuuteen ei ole olemassa mitään valmiita manuaaleja.

– Olemme ratkoneet erilaisia vaihtoehtoja, jotta saisimme lasihuoneesta irti mahdollisimman paljon ja yhdistettyä sen järkevällä tavalla asuinrakennukseen. Kaikki pohjautuu tarkkaan suunnitteluun.

Työryhmässä ovat mukana arkkitehti Pekka Pakkanen sekä rakennusarkkitehti Kalevi Ilonen, joka toimii hankekoordinaattorina. Puurakenteisia asuntoja tulee Kuningattarenrantaan kaikkiaan kolme ja kunkin huoneistoala on 153 m2. Katettua lämmittämätöntä tilaa on lähes saman verran.

– Päätavoitteena on hyvä asumiskokemus, Jordas mainitsee ja lisää, että lasihuone tarjoaa asukkaille ainutlaatuista viher- ja oleskelutilaa, ikään kuin ylimääräisen, viidennen vuodenajan.

Puutarhakoti havainnekuva 2022
Havainnekuva (puutarhakoti.fi)

Energiatehokasta asumista

Lasihuone talon ympärillä on säänsuoja, joka mahdollistaa vehreyden pitkälle syksyyn. Tila muodostaa pienen puutarhan ja sillä on oma suojattu ilmasto, jossa Välimeren alueen kasvit pärjäävät.

– Lasihuoneessa voi olla talvella miinusasteita, mutta helmikuun auringossa se jo lämpenee nopeasti. Kuumenemista kontrolloidaan automatiikalla, joka avaa tarvittaessa luukut, käynnistää puhaltimet ja kastelee taimet. Jos on pidempään poissa, ei tarvitse pelätä, että kotona odottaa aavikko, Jordas esittelee.

Lasiseinä peittää asunnot kaikilta muilta ilmansuunnilta paitsi pohjoisesta. Käytännön kysymyksenä mieleen nousee isojen lasipintojen puhtaanapito.

– Katon kaltevuus ja huoltotelineet ovat tietysti olennaisia. Yleensä kasvihuone on kohtuullisen helppo pestä, kun se suunnitellaan lattiamateriaaleja myöten siten, että siellä voidaan käyttää vettä, Jordas vastaa.

Lasiseinät ja katot varustetaan myös energia- ja varjostusverhoilla. Älykäs taloautomaatio ohjaa asunnoissa niin ilmanlaatua kuin lämpöä. Lämpöpumpputeknologia ja aurinkopaneelit lisäävät energiatehokkuutta.

Asuntomessut järjestetään Loviisan Kuningattarenrannassa 7.7.–6.8.2023

Kuningattarenranta on Loviisanlahden ja Saaristotien väliin rakentuva uusi asuinalue, josta avautuvat upeat näkymät Loviisanlahden yli vastarannalle historialliseen, 1700-luvulta peräisin olevaan alakaupunkiin. Kaupungin keskusta palveluineen on lähellä.

Kuningattarenrannan kruununa ovat pienvenesatama ja sen alueella olevat aukiot sekä rannan laajat viheralueet viehättävine kävelyreitistöineen. Kaikkiaan asuinalueella on lähes kaksi kilometriä merenrantaa.

Alueelle suunnitellaan myös kelluvien asuintalojen kortteli ja kelluva uima-allas saunoineen ja kahvila-ravintoloineen. Asunnot sijaitsevat vain muutamien kymmenien metrien päässä merenrannalta ja lähes kaikista alueelle rakennettavista asunnoista avautuu upea merinäköala.

www.kuningattarenranta.fi, www.loviisa.fi, www.puutarhakoti.fi

Teksti: Tuula Lukić
Kuvat: Puutarhakoti (havainnekuvat) ja Srba Lukić
TID media&events – kustannustoiminta ja tapahtumatuotanto

Mukana Raksa Porvoo -messuilla: Loviisan kaupunki

Raksa Porvoo – Asumisen ja rakentamisen messut Uusimaa Areenalla 2.-3.4.2022 la-su klo 10-16. Ilmainen sisäänpääsy.

Raksa Porvoo 2.-3.4.2022

Comments are closed.