Voisivatko taide ja bisnes täydentää toinen toistaan? Tunteet kuohuvat asian ympärillä. Vaikuttaa siltä, että taiteesta ja rahasta on vaikea puhua samassa lauseessa.
Tanssija-koreografi Panu Varstala tunnistaa ilmiön, siksi hän tähdentääkin avoimen keskustelun merkitystä. Itsellään hänellä on hyviä kokemuksia toimivasta yritysyhteistyöstä, erityisesti ajankohtaisen Trash Heroes – projektin yhteydessä.
Trash Heroes eli Roskasankarit on Panu Varstalan ja Antti Lahden kiertävä esitys, jonka ytimessä on ajatus paremmasta kaupunkiympäristöstä. Tanssijakollegat polkevat lastipyörillä, pysähtyvät ja siivoavat alueen, jotta siinä olisi parempi tanssia. Myös yleisö saa osallistua. Pyöriin asennetut DJ-laitteet, lyömäsoittimet ja äänentoisto saavat energiansa aurinkopaneeleista.
Suomen Kulttuurirahasto myönsi tänä vuonna 20 000 euron apurahan Trash Heroes –konseptin kehittämiseen. Se mahdollistaa yhteistyön mm. päiväkotien ja koulujen kanssa eri puolilla Suomea.
Julkinen rahoitus on tärkeää, mutta aina se ei riitä. Vaikka raha ei ratkaise taiteen sisältöä, voi vähäinen rahoitus kääntyä pahimmillaan teosta vastaan, jos taiteilija joutuu tekemään puolinaisia ratkaisuja.
- Taiteilijat suhtautuvat yritysyhteistyöhön yleensä vähän varauksellisesti, koska siitä saattaa syntyä tietynlainen kaupallinen saundi, joka voi lyödä leimansa teokseen tai taiteilijaan. Meidän projektissamme en ole kokenut tällaista eikä meillä toisaalta olisi mahdollisuuksiakaan toteuttaa tätä ilman erilaisia yhteistyökuvioita, Varstala kertoo.
Yritysyhteistyö toteutuu pitkälti tuotemerkkien kautta, kun esimerkiksi kaiuttimista vastaa Genelec, esiintymispuvuista Formal Friday, aiemmin Tauko Design, kengistä OTZShoes ja aurinkolaseista Pöllöt Wooden eyewear. Pyörien sähköistämisessä auttavat yksityinen rahoittaja ja Classic Bike –pyöräkauppa.
- Olennaista on, että yhteistyöyritykset jakavat kanssamme samoja arvoja. Tiivistetysti voisi sanoa, että Trash Heroes on hyvän mielen projekti, jolla haluamme edistää kaupunkikulttuuria, kestävää kehitystä ja luonnonsuojelua. Arvostamme laatua ja suosimme niin paljon kuin mahdollista kotimaisia yrityksiä, Varstala mainitsee.
Maailman muuttajat
Yhteisillä tavoitteilla taiteen tekeminen ja bisnes voivat saada paljon hyvää aikaan – jopa maailmaa muuttavalla tavalla.
- Jos ideaalimaailma olisi minun määriteltävissäni, sanoisin, että bisneksen tulisi palvella tasavertaisen ihmisen olemassaoloa osana luontoa ja sivistystä sekä luoda hyvän elämän edellytyksiä. Näin ajattelen myös omaa taiteen tekemistäni. Bisneksessä tavoite on usein tienata mahdollisimman paljon. Sekin on hyväksyttävää, jos yritys samalla osallistuu yhteisen hyvän rakentamiseen.
Varstala lisää, että ne, jotka pystyvät, voivat kantaa kortensa kekoon rahalla, mutta osallistuminen ei edellytä vain rahaa – toiminta kuten roskien kerääminen lähiympäristöstä, asioiden esille tuonti ja tiedon jakaminen ovat nekin tärkeitä tapoja vaikuttaa. Tämähän koskee niin yrityksiä kuin yksityisiä ihmisiä. Samaan ajattelutapaan kuuluu Trash Heroes Facebook-sivuilla oleva linkki ”Pelasta pala Itämerta” –sivustolle.
Tuotanto-osaaminen lapsenkengissä
Panu Varstala ja Antti Lahti keikkailevat pyörineen myös yksin. Niin keikat kuin yritysyhteistyö perustuvat aktiiviseen myyntityöhön.
- Olen myös muusikko, joten keikkatyö on sitäkin kautta hyvin tuttua. Freelancerin on osattava myydä omaa työtään, mutta ensisijaisesti on oltava hyvä ”tuote” eli esitys/taideteos ja sillä timanttinen substanssi, ja sitten sitäkin on vielä jaksettava kehittää jatkuvasti, Panu Varstala painottaa.
Hänen mukaansa tuotanto-osaaminen taiteen puolella on Suomessa vielä lapsenkengissä.
- Alalla pitäisi olla (huomattavasti lisää osaavia ja moneen taipuvia tuotanto-organisaatioita ja tuottajia kuten esimerkiksi Arts Management Helsinki, jonka kanssa myös Trash Heroes on tehnyt yhteistyötä. He ottavat työstään korvauksen sopimuskohtaisesti, mutta olennaista on avarakatseisuus sen suhteen, mitä eri osapuolet haluavat ja voivat yhdessä saada aikaan. Tällä tavoin syntyy uutta. Myös yhteistyötä kuntien kanssa voisi jalostaa näin.
Yritysidea kasvaa
Panu Varstalan kevättä on siivittänyt Lahden Kaupunginteatterin suurproduktio Täällä Pohjatähden alla, jonka harjoitukset ovat kesätauolla. Trash Heroes on juuri sopiva kesätyö. Roskasankareilla on tosin jo sivuhaarakin, Light Heroes, Valosankarit, jonka Varstala ja Lahti ovat toteuttaneet yhdessä mm. Pyöräliiton kanssa jakamalla led-lamppuja ja heijastimia ”pimeille” pyöräilijöille ja jalankulkijoille. Trash Heroes saattaa laajeta tulevaisuudessa muillakin tavoin.
- Suunnitelmissa on, että isompiin kaupunkeihin tulisi aurinkoenergiapyöriä, joita kuka tahansa voisi lainata panttia vastaan ja järjestää omat kulttuuririentonsa. Ehtona olisi, että paikka siivotaan. Tämä kuvio vaatisi jo jonkun sitoutuneen rahoittajan, Varstala pohtii.
Vaikka maailmalla on samankaltaisia toimijoita, ehkä joku suomalainen näkisi tässä yritystoiminnan mahdollisuuden myös kansainvälisesti.
Teksti: Tuula Lukic 25.5.2017, kuvat: Srba Lukic
Trash Heroes on mukana tukemassa Suomi 100 –juhlavuoden kampanjaa ”Koko Suomi tanssii”, jonka kuudesta koreografiasta yksi, nykytanssi ”Onni”, on porvoolaisen Panu Varstalan käsialaa. Sen musiikista vastaa Chisu. Sadat tuhannet ihmiset ovat jo ottaneet haasteen vastaan. Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistyksen Ostosten Yö –tapahtuman startissa 5.5. tapailtiin Onnen askeleita Vanhalla Raatihuoneentorilla. Yleisradio vastasi kampanjan haasteeseen omalla Hulahula Suomi –kampanjallaan.