Rakenna kestävää tulevaisuutta

Vinkkejä kodin rakennus- ja remonttiprojektien jätehuoltoon

Lajiteltu puu Porvoon jäteasemalla.

Hei kaikki kotirakentajat ja remontoijat!

Jokainen rakennus- ja remonttiprojekti on ainutlaatuinen haaste, ei pelkästään lopputuloksen, vaan myös sen aikana syntyvän jätteen osalta. Kestävä jätehuolto on tärkeä osa vastuullista rakentamista ja remontointia.

Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme, kuinka voimme olla entistä vastuullisempia ympäristömme suhteen – erityisesti jätehuollon parissa. Nostamme esiin muutamia seikkoja, joihin kotitalouksien kannattaa kiinnittää huomiota omissa projekteissaan.

1. Hyvän suunnittelun merkitys

Hyvä suunnittelu on avainasemassa jätemäärien minimoimisessa ja tehokkaassa jätehuollossa. Hanki tarvittavat materiaalit määrämittaisina ja varmista, että käyttämättömien materiaalien palautus on mahdollista! Kannattaa myös aina laskea menekki mahdollisimman tarkasti ennen ostamista. Tämä kaikki vähentää hukkaa ja säästää kustannuksia.

2. Käyttökelpoisten materiaalien uusiokäyttö

Vanhojen rakennusosien, kuten ovien ja ikkunoiden, uusiokäyttö voi olla sekä ekologinen että taloudellinen valinta. Tarkista mahdollisuudet myydä tai lahjoittaa käyttökelpoiset rakennusmateriaalit paikallisiin liikkeisiin tai yhteisöihin! Pidä erilliset keräyspisteet eri jätelajeille ja hyödynnä uudelleenkäyttöä missä mahdollista.

3. Jätteiden lajittelu säästää rahaa

Lajitteluopaste Rosk´n Roll Porvoon jäteasemalla.

Tehokas lajittelu säästää rahaa, kun monet jätteet, kuten puujätteet, metalliromut ja vaaralliset jätteet, voidaan toimittaa jäteasemalle maksutta, kunhan ne on lajiteltu oikein. Tietyt materiaalit otetaan myös vastaan edullisemmin kuin sekajätteet, kuten puhtaat kipsilevyt sekä betoni- ja tiilijätteet. Jäteaseman sekajätteet jaetaan puolestaan palavaan ja palamattomaan sekajätteeseen, joten lajittele nekin huolellisesti! Tarkista lajitteluohjeet Rosk’n Rollin jäteoppaasta osoitteessa rosknroll.fi/jateopas ja opi oikeat lajittelutavat.

4. Vähennä vaarallisen jätteen määrää

Jätteiden lajittelupisteitä Porvoon jäteasemalla.

Vaarallisten jätteiden oikeaoppinen lajittelu ja säilytys on erityisen tärkeää. Vaarallisiin jätteisiin kuuluvat ylijääneet maalit, liimat, lakat ja aerosolit. Käyttämällä tuotteet loppuun vähennät vaarallisen jätteen määrää. Esimerkiksi tyhjät metalliset maalipurkit voi lajitella metallinkeräykseen. Erityistä huomiota on lisäksi kiinnitettävä asbestistiin, koska se vaatii muun muassa erikseen pakkaamista ja merkitsemistä.

5. Kierrättämällä säästät luonnonvaroja

Lajittelemalla ja kierrättämällä rakennusmateriaaleja säästät rahan lisäksi myös ympäristöä, koska rakentaminen kuluttaa paljon luonnonvaroja. Metallijätteestä saadaan raaka-ainetta metalliteollisuuteen, ja kipsijäte korvaa uusien kipsilevyjen valmistuksessa käytettävää neitseellistä kipsiä.

Kierrätys vähentää ympäristön kuormitusta. Jätehuolto on osa kierrätystä.

Ympäristöystävälliset käytännöt rakentamisen ja remontoinnin aikana eivät ainoastaan suojele luontoa, vaan tekevät myös työmaasta turvallisemman ja tehokkaamman. Pienilläkin teoilla on merkitystä – yhdessä voimme rakentaa vihreämpää tulevaisuutta.

Tutustu Rosk’n Rollin vinkkeihin sujuvaan asiointiin jäteasemalla osoitteessa rosknroll.fi/tervetuloa-jateasemalle ja aloita matka kanssamme kohti kestävämpää rakentamista.

Tervetuloa Raksa Porvoo -messuille 13.-14.4. keskustelemaan lisää kodin rakennus- ja remonttijätteiden lajittelusta ja muista kodin jätehuoltoon liittyvistä asioista Rosk’n Rollin osastolle!

Rosk´n Roll jätehuolto
Raksa Porvoo 13.-14.4.2024

Comments are closed.