Jätteiden lajittelu on arkipäivää, mutta niin on myös siitä aiheutuva päänvaiva, jos jätteille ei ole asianmukaisia astioita. Yleensä ongelmat kulminoituvat keittiössä.
– Moni sanoo, että lajittelun suurin ongelma kotona on tilan puute. Se, että jätteet jäävät esille erilaisiin astioihin tiskipöydälle tai myttyihin huoneen nurkkiin, ei ymmärrettävästi oikein motivoi lajitteluun, pohtii ympäristökouluttaja Rakel Allén Rosk´n Rollista.
– Usein myös ajatellaan, että kaikki jätteet pitäisi saada mahtumaan keittiön allaskaappiin. Kyllähän ne voivat sinnekin mahtua, jos kaappi on iso ja hyvin suunniteltu, mutta useimmiten allaskaapissa on jätevaunu, jossa on tilaa ehkä kahdelle tai kolmelle roska-astialle, hän lisää.
Yhtälö on mahdoton, jos haluaa lajitella sekajätteen ja biojätteen sekä kartonki-, muovi-, lasi- ja metallipakkaukset. Lisäksi on vielä paristot, mutta niille riittää onneksi pienempikin rasia tai pussi.
Asiaa auttaa, jos katsoo keittiötä kauemmas. Löytyisikö talosta tai asunnosta jokin muu tila, johon jäteastiat voisi sijoittaa? Ehkä eteisen tai kodinhoitohuoneen kaappi, johon laatikot tai korit voisi siististi piilottaa oven taakse? Paperinkeräyksessä tähän on yleensä jo totuttu.
Keittiössäkään ei ole pakko olla jätevaunua moduuliastioineen, vaan allaskaappina toimii myös vetolaatikko, johon voi mahduttaa erikokoisia astioita ja vaikka kestokasseja.
Rakel Allén kannustaa asukkaita käyttämään luovia ratkaisuja.
– Kerrostalo- ja vuokra-asunnoissa vaikuttamismahdollisuudet ovat toki pienemmät. Asiasta on viime aikoina kuitenkin rummutettu aika paljon, joten uskoisin, että lajittelumahdollisuus otetaan yhä enemmän huomioon rakennuksen suunnitteluvaiheessa tai kun aloitetaan remontti.
Ihanteellista olisi, jos asianmukaiset tilat jätteen lajittelulle olisivat itsestäänselvyys eivätkä vain lisäluksus.
Keräysvelvoite laajenee
Biojätettä päätyy vielä merkittäviä määriä sekajätteen joukkoon. Ensi heinäkuusta alkaen astuu uuden jätelain mukaisesti voimaan biojätteen keräysvelvoite koskien taajama-alueiden kaikkia taloyhtiöitä, joissa on vähintään viisi huoneistoa. Itä-Uudenmaan alueella – Porvoo, Loviisa, Sipoo, Askola ja Pornainen – on jätehuoltomääräyksissä tämä keräysvelvoite ollut voimassa jo pitkään.
Vuoden 2024 heinäkuusta alkaen biojätteen erilliskeräysvelvoite tulee koskemaan kaikkia kiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa, myös omakotitaloja.
Pientaloissa voi kotikompostoinnilla korvata erilliskeräyksen. Keittiöjätteille ei riitä puutarhakompostori, vaan niitä varten on oltava lämpöeristetty ja haittaeläimiltä suojattu kompostori.
Lähes kaikelle kierrätettävälle kotitalousjätteelle on mahdollista tilata jäteyhtiöltä pihalle monilokeroastia.
Teksti: Tuula Lukić
TID media&events – kustannustoiminta ja tapahtumatuotanto
Mukana Raksa Porvoo -messuilla 2.-3.4.2022: Rosk´n Roll