Savukalan uusi elämä

Myrskylän vanhassa meijerissä käy taas kuhina. Parkkipaikalle kaartaa autoja, pienestä puodista mukaan tarttuu kalaherkku toisensa perään. Paikalliset asukkaat ovat ottaneet ilolla vastaan noin vuosi sitten kotikonnuilleen Kylänpääntielle palanneen kalasavustamon.

Toimitusjohtaja Lilia Leps kiirehtii puodin puolelle suoraan tuotantotiloista. Työpäivän ensimmäiset tunnit ovat vierähtäneet varhain aamulla saapuneen kalaerän ruotimisessa. Ovien takana fileointi vielä jatkuu ja haukifileitä asetellaan savustusritilöille. Sitten ne saavat hissikyydin yläkerran uuneihin.

Myrskylän Savu
Vanha meijeri on Lepsille hyvinkin tuttu, sillä hän ehti työskennellä 15 vuotta rakennuksessa toimineessa entisessä kalasavustamossa. Nyt viiden vuoden jälkeen hän on taas täällä. Väliin mahtuu kausi, jolloin hän pyöritti savustamoa Ahvenkoskella, kun Myrskylän Savustamo oli toisen yrityksen omistuksessa.

Kylmäsavuhauki on Myrskylän Savun uusin herkkutuote, eikä Lilia Leps ota kuuleviin korviinsakaan, etteikö hauki olisi kala.

  • Olemme saaneet tehdä paljon työtä hauen arvostuksen nostamiseksi. Minusta hauki on gurmeeta, kun sen vain osaa valmistaa, hän sanoo.

Myrskylän Savu työllistää toimitusjohtajan lisäksi yhdeksän henkilöä. Käsityöllä on tuotannossa suuri rooli: on ruotojen poistoa, suolausta, pesua ja pakkausta. Savustamokierroksella yllätämme myös tuotantopäällikkö Toomas Lepsin, Lilian puolison, kädet kalassa, kun hän lappaa haukea jauhimeen pihvimassaksi.

Yrittäjän kotiinpaluu

  • Elämä on kyllä ihmeitä täynnä. En olisi uskonut, että jonain päivänä olisin vielä yrittäjänä täällä, Lilia Leps hymyilee muistellessaan menneitä vuosia.

Savustamon omistaja ajoi toiminnan Myrskylässä alas, ja noin vuosi sitten se laittoi tilat myyntiin. Lilia Leps päätti tarttua tilaisuuteen. Muutto Ahvenkoskelta Myrskylään on tarkoittanut niin yrityksen nimen kuin tuotemerkin muutosta. Ahvenkosken Savu on nyt Myrskylän Savu.

  • Kuin kotiin olisin tullut – ja tulinhan minä, sillä olen asunut Myrskylässä jo 27 vuotta. Kannustus on ollut mielettömän hienoa ja koen, että Myrskylässä on hyvä toimia yrittäjänä, Lilia Leps toteaa.

Hän on koulutukseltaan ravitsemusteknikko. Ennen opiskeluaan Suomessa Leps oli jo valmistunut ravintolakokiksi Virossa. Myrskylään hänet toi aikanaan venäjän kielen taito, kun entinen kalasavustamo halusi tehostaa vientiä naapurimaahan.

Premium-kalaa

Oman tehtaanmyymälän lisäksi Myrskylän Savun tuotteita myydään ympäri Suomen, uusimpana sopimuskumppanina Stockmann.

  • Kylmäsavu- ja lämminsavu lohi ovat myydyimmät tuotteet. Jonkin verran myymme myös ravintoloille, mutta pääosin asiakaskuntana ovat kaupat. Pieniä eriä menee vientiin Ranskaan ja Saksaan, Lilia Leps kertoo.

Suoraa vientiä Venäjälle ei EU-pakotteiden vuoksi ole, mutta rajamarketeissa Myrskylän Savun tuotteita myydään hyvin. Yrityksen liikevaihto on reilu kaksi miljoonaa euroa.

  • Pyrimme olemaan premium-valmistaja. Emme kilpaile hinnalla, sillä niillä markkinoilla on jo omat toimijansa. Laatu on meidän päälinjaus, josta haluan pitää kiinni.
Toomas Leps

Raaka-aineen hinta on tuottanut päänvaivaa erityisesti alkuvuodesta.

  • Raakakalan hinta on ollut rajussa nousussa, mutta me emme voi nostaa omia hintojamme samassa suhteessa. Sehän tarkoittaisi, että kala olisi pian vain rikkaiden ruoka, ja kun asiakkaiden määrä vähenisi, meidän täytyisi myös vähentää tuotantoa ja irtisanoa henkilökuntaa, Lilia Leps luettelee.

Reilun kilpailun kannalta alan toimijoita on kismittänyt tiukentunut sääntely ja valvonta. Suomalaisyrittäjästä viranomaisvaatimukset tuntuvat välillä kohtuuttomilta. Alalla käydään asiasta vilkasta keskustelua.

  • Valvonta on tarpeellista, mutta monet pienyrittäjät kokevat valvonnan raskaana ja aikaa vievänä. Useimmiten toimitusjohtaja joutuu itse käyttämään aikaansa lukuisten kyselyjen täyttämiseen ja raporttien laatimiseen.

Myös lisääntyneet viranomaistarkastukset vievät paljon työaikaa.

– Suurissa yrityksissähän on omat henkilöt tai jopa osastot näitä tehtäviä varten. Voisiko esimerkiksi ajatella, että tunnollisten pienyritysten tarkastuskäyntejä harvennettaisiin ja ne, joiden toiminnassa on ollut huomauttamista olisivat tarkemmassa valvonnassa? Lilia Leps kysyy.

Kalan syönti on onneksi pysynyt suosiossa – kun rantaviivaa riittää ja järviäkin tuhansittain, on kala monen suomalaisen ruokalautasella yhä luonteva valinta.

Teksti: Tuula Lukic 23.8.2016, Kuvat: Srba Lukic

Lisätietoja: Myrskylän Savu (myös Facebookissa)

Kylänpääntie 45, 07600 Myrskylä

Puoti on avoinna ma-to 9-16, pe 9-18 ja la 9-14

Vastaa