Komea, musta Islanninhevonen pyörähtää Arnella Nymanin ympäri ja asettuu kuvattavaksi. Poseeraaminen ei ole Thórin lempipuuhaa, mutta se suorittaa tämänkin tehtävän emäntänsä vakaissa ohjaksissa. Askellajiratsastuksen moninkertainen Suomen mestari, sipoolainen Arnella Nyman, pitää todennäköisesti hallussaan myös Suomen nuorimman hevostalliyrittäjän titteliä.
Arnella Nyman, 22, ja Thór, 13, ovat päässeet yhdessä pitkälle. Syyskuun alusta lähtien voittoisa kilpahevonen on saanut askeltaa omilla mailla, kun Arnella Nyman avasi ratsastustallin puolisonsa Tom Äikäksen kanssa ostamalleen maatilalle. Ennen omaa kotia Thór asui Nurmijärvellä vuokrapaikalla.
Nymanin tallilla hevosia on nyt kaikkiaan 12, joista kolme on omia ja muut vuokrapaikoilla täysihoidossa.
- Olin ajatellut, että jossain vaiheessa voisin perustaa yrityksen, mutta tämä tuli nopeammin kuin olisin ikinä uskonut. Kun viime helmikuussa sain tietää, että tämä paikka on myytävänä, en voinut ohittaa tilaisuutta. Se oli sellainen nyt-tai-ei-koskaan –valinta, Arnella Nyman selittää iloisesti.
Positiivisuus ja päämäärätietoisuus ovat nuoren yrittäjän tärkeimpiä voimavaroja. Yrityksen alkuvaiheessa näitä ominaisuuksia on tarvittu tilan mittavissa kunnostustöissä. Omat vanhemmat, Kirsti ja Robert Nyman, ovat olleet korvaamaton apu.
Myös rahoitusneuvottelut olivat haastavia. Pohjatyönä oli tehtävä tarkat liiketoimintasuunnitelmat. Arnella Nyman kiittää Sipoon elinkeinopäällikkö Rauno Tiaista arvokkaasta asiantuntija-avusta.
- Pankille oli tietysti tärkeää saada uskottavat laskelmat ja minun tehtäväni oli todistaa, että saan asiakkaita ja pystyn maksamaan investoinnit takaisin. Monet pankkineuvottelut sain käydä läpi.
Uusyrityskeskuksen starttiraha olikin sitten iloinen yllätys.
- Uusyrityskeskus edellytti vähän erilaisia hakemuksia. Uusien yrittäjien kannustaminen on tärkeää ja starttiraha on erinomainen väline, mutta voi olla niinkin, että jotkut kokevat monien erilaisten hakemusten tekemisen hankalaksi. Byrokratiaa voisi vähän helpottaa, Arnella Nyman miettii.
Uskotaanko kykyihini?
Tallin omistajan päivä alkaa joka aamu puoli seitsemän herätyksellä, sillä eläimet odottavat aamuruokintaa.
- Tom käy palkkatöissä ja joskus hän heittää aamuheinät puolestani, ennen kuin lähtee. On luksusta, jos saan nukkua puoli kahdeksaan. Työpäivä menee silti kuin huomaamatta ja monesti joudun muistuttamaan itseäni paussien pitämisestä, Arnella naurahtaa.
Työ on hyvin fyysistä – on karsinoiden siivoamista, rehupaalien nostelua ja ratsastusta. Asiakkaat käyvät ratsastamassa omilla hevosillaan, mutta Arnella voi sopimuksesta läpiratsastaa myös asiakkaitten hevosia.
Kannattava yritystoiminta edellyttää hevostallilta myös muuta kuin vain vuokrapaikat.
- Varsinainen palkka tulee ratsastustuntien pitämisestä ja valmentamisesta. Se olikin asia, jota eniten jännitin. Olen menestynyt kilparatsastaja, mutta en ollut varma, uskotaanko kykyihini valmentajana. On ollut ihana huomata, että minuun luotetaan.
Helsingin yliopistossa suoritetut kasvatustieteen kandidaatin opinnot ovat olleet hyödyksi. Maisterin opinnot ovat tekeillä.
- Joskus, kun istuin luennolla, ihmettelin, mihin minä tätä kaikkea teoriaa tarvitsen. Sitten yllättäen tuolla ratsastuskentällä huomaan, että juuri tätä tuli opiskeltua ja nyt hyödynnän teorioita käytännössä.
Kaunis kotitalo on samassa pihapiirissä tallin kanssa. Hevosten hoitamisen lisäksi Arnella Nyman pitää ratsastustunteja. Hän käy valmentamassa myös Sipoon ulkopuolella.
Voiko tämä olla totta?
Ratsastus oli Arnellan haave jo 6-vuotiaana.
- Äiti lupasi, että saan aloittaa, kun täytän kymmenen. Hän ajatteli, että siihen mennessä olen unohtanut asian.
Toisin kävi. Kun maaginen päivä koitti, oli tytöllä suunnitelmat valmiina ja äitikin elvytti nuoruudenaikaisen ratsastusharrastuksensa. Arnella aloitti kilpailut 11-vuotiaana ja on saavuttanut jo 25 Suomen mestaruutta askellajiratsastuksessa. Maajoukkueessa hän on kilpaillut vuodesta 2008 ja voittanut kaksi MM-pronssia sekä yhden PM-pronssin. Tämän vuoden elokuussa PM-mitali oli hopeinen.
- Jatkan kisaamista Thórin kanssa, se on intohimoni. Ensi vuonna ovat vuorossa MM-kisat Hollannissa.
Rakkaan harrastuksen muuttuminen työksi ja yrittäjyydeksi tuntuu Arnella Nymanista vielä vähän uskomattomalta.
- Joskus ajattelen, että nipistäkää minua, voiko tämä olla totta. Kesä oli kiireistä kisakautta ja samalla teimme remonttia. Viimeiset sähköjohdot saatiin vedettyä juuri, kun ensimmäinen asiakas ajoi pihaan. Sanoisin, että ajoitus oli täydellinen.
Arnellalle luottamus intuitioon on tärkeää niin elämässä yleensä kuin työssä.
- Kun ottaa täysihoitoon hevosia, on mietittävä jokaisen luonnetta ja tiedettävä, millaisissa laumoissa ne ovat aikaisemmin olleet. Hevosten hyvinvointi on minulle kaikkein tärkeintä, joten toivon, että omistajatkin antavat avoimesti palautetta, niin etteivät asiat jäisi käsittelemättä. Haluan olla helposti lähestyttävä. Tämä työ kyllä edellyttääkin sosiaalista luonnetta, kun omalla pihalla pyörii niin paljon ihmisiä.
Yrittäjyys sinänsä ei ole koskaan tuntunut Arnella Nymanista vieraalta, sillä suvussa on useita yrittäjiä. Isän täti, Margit Mechelin, tuli tunnetuksi Herttoniemessä sijaitsevan Mechelin Companyn omistajana.
- Äidilläni oli 18 vuotta kenkäkauppa Helsingissä. Hän oli siinä oman äitinsä kanssa. Vaarillani oli suutarinliike. Ei itse itsensä työllistäminen niin ihmeellistä ole, Arnella Nyman tuumii.
Islanninhevonen
on yksi maailman vanhimmista hevosroduista. Islanninhevosta on jalostettu kotimaassaan täysin puhtaana miltei tuhat vuotta, koska hevosten vienti Islantiin kiellettiin varhain. Vielä nykyisinkään Islantiin ei saa viedä hevosia lainkaan. Islanninhevonen on pienikokoinen, vahva ja monikäyttöinen ratsuhevonen. Suomessa Islanninhevosia on alle 3000. Lähde: Suomen Islanninhevosyhdistys, www.islanninhevonen.net
Lue lisää: Nella radoilla -blogi
Teksti: Tuula Lukić 3.12.2016, Kuvat: Sara Lukić