Suomen ainoa puukenkätehdas Talla vaalii Myrskylässä katoavaa käsityöperinnettä – oikeastaan kokonaista kenkäkulttuuria. Edes tehtaan tulipalo puolitoista vuotta sitten ei lannistanut perheyrittäjiä, Erja Rätyä ja Hannu Salmista.
Tallan tarina sai alkunsa vuonna 1968. Lääkäri Touko Ollilalla oli tuoteidea jalkoja ja selkää säästävistä puupohjaisista kengistä. Yhdessä ortopedien kanssa suunnitelluista, hyvin muotoilluista Tallan puukengistä tuli 1970-luvulla hittituote. Niitä käyttivät niin sairaala-ammattilaiset kuin tavalliset kengänkuluttajat. ”On hyvä olla, kun on talla jalan alla” kuului kenkämerkin slogan.
Tehdas sijaitsi Askolan Juornaankylässä. Toiminta oli jo lähes hiipunut, kun Erja Räty vuonna 1986 osti Tallan ja siirsi koneet ja varaston Myrskylään.
Talla on Erja Räty Ky:n tuotemerkki. Tehtaanmyymälässä Myrskylän Syväjärventiellä on hyllyillä perinteisiä hollannikkaita sekä Tallan nostalgisia malleja, kuten remmillinen Niko ja leveälestinen Nummi. Niiden rinnalla on myös uusia malleja ja kuoseja, joita Erja Räty suunnittelee.
– Marimekko on ollut suurin asiakkaamme silloin, kun heilläkin oli vielä Kirsti Paakkasen periaate hankkia kaikki mahdollinen Suomesta. Nykyään yritykset siirtävät alihankinnat Aasiaan, koska hinta ratkaisee, Hannu Salminen kritisoi.
Myrskylässä puukenkätehtailijoilla on silti vahva usko tulevaisuuteen. Erja Räty Ky:llä tulee tänä vuonna täyteen 30 vuotta ja se on noussut jopa tuhkasta uudelleen vuoden 2014 tulipalon jälkeen. Tuotekehitystä tehdään muun muassa hankkimalla uusia koneita.
Keksijä ja kenkäkulttuuri kohtaavat
Tähän asti tuotanto on toiminut alkuperäisillä koneilla, jotka ovat suorittaneet uskollisesti tehtäviään 1970-luvulta lähtien. Niiden päivittämisessä on ollut päänvaivaa, kun maailmalta ei tahdo löytyä alan osaamista eikä oikein innostustakaan paneutua katoavaan teollisuudenalaan.
Nyt avuksi on saatu suomalaiskeksijä, Raimo Kaukinen, joka jatkaa Pertti ”Spede” Pasasen Spede-Idea Oy:n innovatiivista keksijäkulttuuria.
- Se mies keksii vaikka mitä. Hän kehittää yhdessä Simo Kyllösen kanssa meille uutta hiomakonetta, jolla pystymme tekemään kenkiin erilaisia kallistuksia ja korkoja, Hannu Salminen sanoo innoissaan.
Hannu, ”äänetön yhtiömies”, vie meidän tehdashalliin, jossa on muun muassa vuodelta 1973 peräisin oleva kopiojyrsin. Se jyrsii puukenkien pohjia noin 16 parin tuntivauhdilla. Myös alihankintana valmistettavat pesäpallomailat, tehtaan toinen päätuote, tehdään jyrsimellä.
Tämä osa tehtaasta kärsi pahoin tulipalossa, joka sai alkunsa lämpökeskuksesta. Viikossa tehtaalla syntyy noin sata paria puukenkiä. Marimekon aikaan tahti nousi parhaimmillaan jopa 15 000 pariin vuodessa.
Kengän kaari
Tallan puukengissä kopisee haapa ja koivu. Tukit ostetaan lähiseutujen metsistä ja sahataan lankuiksi tehtaan pihalla. Osa koivulankuista ostetaan Askolasta Eero Koskelan sahalta. Kierrätys toimii, kun käyttökelvottomat pohjat päätyvät polttopuiksi.
Koko kengän valmistuskaari on käsityövaltaista. Lestityspaikalla Heikki Moilanen sivelee lestin saippuavedellä, nostaa pehmenemässä olleen kenkänahan vesiämpäristä, naksuttelee sen niiteillä pohjaan ja lopuksi työntää oikean kokoisen lestin varovasti sisään. Tästä kenkä pareineen menee kuivumaan. Parin päivän päästä lesti otetaan pois ja puukenkä on valmis myyntiin – tosin suurin osa kenkäpareista on jo myyty ennen kuin ne edes päätyvät omaan laatikkoonsa.
- Teemme pääasiassa tilaustöitä ja suurin asiakaskunta ovat terveydenhoidon ammattilaiset ja sairaalat. Jälleenmyyjien verkosto on pienentynyt, sillä etenkin isoilla ketjuilla on tiukat toimitusehdot.
Myös pienemmät putiikit haluavat siirtää riskiä valmistajalle ja toivovat usein myyntitiliä. Myyntitilit ovat työläitä ja Erja Räty on luopunut niistä lähes kokonaan.
- Tallan kenkiä löytyy kyllä muutamista kaupoista Suomessa, mutta koko valikoima on parhaiten löydettävissä verkkokaupassamme, jonne pikku hiljaa tulee myös lisää malleja.
Tehtaanmyymälään voi sopia käynnin etukäteen puh. 040 764 5086 arkisin klo 9-18. www.talla.fi
Teksti: Tuula Lukic 31.5.2016, Kuvat: Srba Lukic