Kesän ja talven tasapainottelua

Talma Active Park.

Talma

Sipoon Talma on monelle tuttu laskettelurinteistään, mutta mitä tapahtuu, kun talvi on taittunut ja rinteet viheriöivät? On tietysti aika kesäriennoille, kuten minigolfille ja kiipeilylle.

Talven ja kesän tasapainottelu on ollut jo reilut 30 vuotta toimintaa pyörittäneen perheyrityksen elinehto. On oltava ajan hermolla, mikä käytännössä tarkoittaa asiakkaiden tarpeisiin vastaamista.

– Palvelu on tärkeintä. Asiakashan tuo leivän pöytäämme, eli kun yritystä kehittää, on oltava nöyrä ja kuunneltava asiakasta, tähdentää Talma Ski Oy:n toimitusjohtaja Esa Pihlajaniemi.

Talman rinteillä otettiin ensimmäiset hissit käyttöön tammikuussa 1984. Vuosikymmenen lopulla lumilautailu rantautui Suomeen ja Talma Skissä tehtiin päätös panostaa tämän lajin harrastajiin. Sen suosio on yhä vahva.

Kolmeenkymmeneen vuoteen mahtuu monenlaisia vaiheita, mutta yksi on ja pysyy – rinteiden korkeus on rajallinen. Tämä tosiseikka on haastanut kehittämään muita kuin pitkään laskuun perustuvia täkyjä, mm. kumpareita, hyppyreitä ja erilaisia reilialueita. Talmassa on myös Etelä-Suomen ainoa half-pipe.

Koko ajan on myös pidetty huolta perinteisistä elämyksistä pulkkamäkineen, sillä lapsiperheet ovat Talman suurin kävijäryhmä.

– Jos miettii yksittäisiä käännekohtia, niin Werneri Park –lastenmaan rakentaminen kuuluu niihin. Se oli selkeä uusi avaus meiltä viisi vuotta sitten ja sen suosio yllätti, Esa Pihlajaniemi kertoo.

Talma Kiipeilyä

Kärkituotteen etsintää

Vaikka talvi on Talma Skin painopiste, on kesätoimintojen kehittäminen välttämätöntä. Perheet hakevat vapaa-ajan kohteita ympäri vuoden ja tähän tarpeeseen Talma haluaa vastata houkuttelemalla perheitä viettämään yhteistä aikaa ulkoillen ja liikkuen.

– Toimintaan pitää satsata koko ajan, etenkin kun meillä on työntekijöitä, joiden osaamisen haluamme pitää talossa. Kun perusinfrakin on olemassa, on ollut luontevaa hyödyntää kokonaisuutta myös kesällä, toteaa Esa Pihlajaniemi.

Vuosien varrella on toteutettu erilaisia vaihtoehtoja ja etsitty kesän kärkituotetta. Kesätarjottimella ovat olleet paintball, frisbee golf ja minigolf. Yksittäin ne eivät ole vielä riittäneet, mutta viime kesänä repertuaari täydentyi kiipeilypuistolla. Syntyi Talma Active Park -seikkailupuisto, jossa tänä kesänä päästään oikein kunnolla köysiratojen ja kiipeilyn vauhtiin.

– Viime kesä oli harjoittelua myös meille. Halusimme oppia ja nähdä, missä on kapasiteetin raja. Nyt lähdemme hakemaan enemmän kävijämääriä.

Uutta on myös talvella suositun Werneri Parkin avautuminen kesäisenä touhupuistona pomppulinnoineen, karuselleineen ja lasten kiipeilyratoineen. Alueella on lisäksi sählykenttä perheen pienimmille, frisbee golf -tarkkuusheittorata sekä erilaisia pihapelejä.

Perheyrityksen arkea

Talma Ski Oy:n pääomistajina ovat veljekset Esa ja Vesa Pihlajaniemi sekä ravintolatoiminnasta vastaava sisko Hannele Pihlajaniemi-Sirén. Esan pojalla Jani Pihlajaniemellä on 10 prosentin osuus. Perhe on tiiviisti mukana yrityksen päivittäisissä toiminnoissa.

– Siinä on hyvät ja huonot puolensa, kun perheenjäsenet tekevät päätöksiä. Käytännössähän tämä on yhtä hallituksen kokousta koko ajan, kun tehdään töitä yhdessä ja käsitellään siinä samalla monia asioita. Mutta kun on syntymästä asti kinattu saman pöydän ääressä, niin on oppinut tuntemaan toisen aika hyvin, Esa kiteyttää.

Sipoon elinkeinopolitiikassa hän on nähnyt selkeän myönteisen muutoksen viimeisen 5-10 vuoden aikana.

– Jos katsoo siitä kauemmas, kovinkaan paljon hyvää sanottavaa ei olisi. Kunnan rooli on keskeinen. Jos suhtautuminen yritystoimintaan on varauksellista ja päätöksenteko esimerkiksi tontti- ja tila-asioissa on hidasta, yritykset lähtevät pois, into laantuu. Sipoossa on menty isoin harppauksin parempaan, niin että yrittäjän kannalta Sipoota voi kehua kaikille.

Talma kiipeily

Trendien virrassa

Yrityksessä toimintaa suunnitellaan tulevaisuuteen katsoen, mutta kovin kauas on vaikea nähdä. Talma Skin kaltaiset yritykset ovat osin arvaamattoman sään armoilla ja trendit saattavat muuttua nopeastikin.

– Voi olla, että mikään ei muutu pitkään aikaan tai sitten kaikki menee päälaelleen nopeasti. Me suunnittelemme noin kolmen vuoden jaksoilla. Toimiala vertailee koko maailman tilannetta, mutta erityisesti Euroopassa seuraamme toistemme toimintaa nähdäksemme, mikä on suunta ja mikä kannattaa, Esa Pihlajaniemi toteaa.

Suomen kannalta hyvä merkki on se, että talvimatkailu on kasvussa.

– Yhä uusia asiakasryhmiä uusista maista tulee Suomeen. Vaikka Lappi onkin suosittu kohde, riittää tulijoita myös Helsinkiin. Sieltä on helppo tulla hakemaan talvifiilistä Talmasta ja nyt kesällä meillä on vielä uutta tarjottavaa matkailijoille.

Talma Skin haasteena on saada ihmiset ulos ja liikkeelle, kun kilpailevia ajanvietetapoja on pilvin pimein. Uuden tuotteen, kuten kiipeilyn osalta, on vielä vaikea sanoa, saako se harrastuksena paikkansa vai ovatko kävijät vain kertakokeilijoita. Viime kesän perusteella näyttää lupaavasti siltä, että käyntikertoja on useita. Se mahdollistaa palvelun kehittämisen vielä pidemmälle.

Talma Ski Oy

– Perustettu 1984
– Liikevaihto noin 2 milj. €
– Työntekijöitä
– talvikaudella noin 40, lisäksi hiihtokoulun opettajat
– kesäkaudella noin 18
– Sipoon Vuoden Yritys v. 2000 (Sipoon Yrittäjät ry)
– Paras hiihtokeskus v. 2000 (Suomen hiihtokeskusyhdistys)
– Vuoden lähikeskus v. 2011 ja 2016 (Suomen hiihtokeskusyhdistys)

Talma Active Park aukioloajat kesäkuussa Ma-Pe 12:00-20:00, La 10:00-19:00 ja Su 10:00-18:00, suljettu juhannuksena 23.-24.6.2017. Lue lisää: www.talmaski.fi.

Teksti: Tuula Lukic, kuvat: Talma Ski Oy

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.Vaaditut kentät on merkitty *-merkillä

Voit käyttää näitä HTML -avainsanoja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>