Hyvää oloa puutarhasta

Tiesitkö, että kotiportailtasi aukeaa hyvinvoinnin lähde niin mielelle kuin kropallekin? Eikä siihen välttämättä omaa puutarhaakaan tarvita, sillä parvekekasvit, kodin kukat, kaupungin puisto tai lähimetsä toimivat myös!

Luonnon vaikutukset hyvinvointiimme on tiedostettu kauan. Tehtyjen tutkimusten kautta on myös saatu tietää, mitkä asiat tarkemmin ottaen saavat nämä vaikutukset aikaan. Tiedämme, että vaikutukset syntyvät pitkälti hormoniemme kautta. Esim. pelkkä oleskelu puutarhassa laskee stressihormoni kortisolin tuotantoa, minkä ansiosta verenpaine laskee, lihasjännitys vähenee ja syke laskee. Myös serotoniinin tuotanto lisääntyy, millä puolestaan on vaikutusta mielialan kohenemiseen. Vastustuskykymmekin on todettu erilaisten kasvien erittämien ainesosien ansiosta vahvistuvan luonnossa ja nopeuttavan sairauksista toipumista. Lisäksi puutarhassa puuhaileminen pitää yllä fyysistä kuntoamme.

Voimakkain vaikutus syntyy luonnollisesti puutarhassa tai muualla luonnossa oleskellessa, mutta vastaavia vaikutuksia on todettu saavutettavan myös parveke- tai huonekasvien avulla. Jopa virtuaaliset, eli luontokuvien ja -äänien avulla rakennetut tilat aikaansaavat meissä samoja vaikutuksia.

Puutarha tarjoaa virikettä kaikille aisteillemme, paikan harrastuksille ja luoville ratkaisuille, lasten leikeille, perheen ja ystävien yhdessäololle, haastetta kropalle ja lepopaikan uupuneelle. Jos omaa pihaa ei ole tai haluaa tehostetusti nauttia puutarhan vaikutuksista, on mahdollista osallistua ohjattuihin luonto- ja puutarhaperustaisiin hyvinvointipalveluihin. Näitä järjestävät mm. Green Care yrittäjät.

Sosiaalista kanssakäymistä, ja sitä kautta hyvinvointiamme lisää muiden samanhenkisten ihmisten kanssa toimiminen. Tähän tarjoavat mahdollisuuden mm. puutarhayhdistykset ja erilaiset kerhot. Esimerkkinä Loviisan puutarhayhdistys ja sen organisoima Loviisan Avoimet puutarhat, joka tuo mahdollisuuden puutarhasta nauttimiseen myös heille, joilla omaa puutarhaa ei ole.

Teksti: Tarja Tupamäki / puutarhuri, puutarhasuunnittelija ja Green Coach puutarhaterapeutti, Greatroom

Kuvat: Shutterstock

www.greatroom.fi/vihervoima/

www.facebook.com/Vihervoima/

www.avoimetpuutarhatloviisa.com

www.facebook.com/avoimetpuutarhatloviisa/

Rakennusmessut Porvoo

Uusimaa Areena Porvoo 30.-31.3.2019 la klo 10-17, su klo 12-17
Tervetuloa, vapaa pääsy!

Puhetta puutarhasta Rakennusmessuilla sunnuntaina 31.3.2019 klo 14:15.
Keskustelua johtaa toimitaja Aaro Kajaste. Keskustelemassa:
Bernt Olin, puutarhuri/Berntin ja Märthan puutarha, chiliharrastajan puutarha
Pilvi Saarenpää, puheenjohtaja/Porvoon perinteinen siirtolapuutarhayhdistys POPS ry
Tarja Salo, puutarhuri/Image Design Oy
Tarja Tupamäki, Loviisan Puutarhayhdistys ry, puutarhuri, puutarhasuunnittelija/Greatroom

Asumisen ja rakentamisen suurtapahtuma avaa tietä kohti kevättä ja kesää. Lisätietoa:

Facebook: @raksaporvoo

Vastaa