Porvoolaisen Timo Tikkasen aivosolut hyrräävät vähän eri taajuuksilla kuin tavallisella tallaajalla. Hän on keksijä. Keksijänkammiossa on kaikenlaista pientä ”sälää”, mutta mietintämyssyä ei näy, eikä Timo Tikkanen myöskään kalauta itseään vasaralla päähän ideoinen synnyttämiseksi kuten Ankkalinnan Pelle Peloton.
Sen sijaan porvoolaiskeksijän ajatustenvauhdittajana on puoliso ja yhtiökumppani Leea. Keksinnöt ovat tuoneet leivän perheelle vuodesta 1987, kun Timo ja Leea Tikkanen perustivat yrityksen Tiksa Oy.
![](https://www.tid.fi/wp-content/uploads/2022/02/TTikkanen.jpg)
– Kun jokin ongelma on ratkaistavana, minun täytyy saada peilata ajatuksiani jonkun kanssa. Keksiminen on kyseenalaistamista, Timo kuvailee.
– Minun ei välttämättä tarvitse tietää tekniikasta. Timo tarvitsee vain jonkun luotettavan kuuntelijan, jolle voi puhua. Esitän kysymyksiä, ja kun keksintö on tuloillaan, ei tyhmiä kysymyksiä ole olemassakaan, Leea lisää.
Yhteinen yritys on antanut vankan pohjan elämässä, sillä kummallakin on kokonaisuuden kannalta tärkeä rooli ja aviopuolisot voivat luottaa toisiinsa. Leea hoitaa Tiksan taloushallinnon ja paperityöt ja Timo keskittyy keksimiseen.
Heureka!
Keksijän työkenttä on laaja, mutta Timo Tikkanen kertoo tehneensä eniten töitä metallialan keksintöjen parissa. Läpimurtonsa hän teki 1980-luvulla. Perheellä oli tuolloin maatila, ja omassa navetassa syntyi protokappale pyöröpaalin muovittajasta, joka päätyi lopulta suurille markkinoille.
– Se antoi sysäyksen ammattimaiselle toiminnalle ja oman yrityksen perustamiselle, Timo muistelee.
Keksintöjä alkoi syntyä eri tahoille. Kaikista ei ole tullut pidettyä lukua, eikä kaikkia ole edes patentoitu, vaan ne ovat menneet heti tilaajan tuotantoon. Matkan varrelta nousee mieleen muiden muassa Ikealle suunniteltu tietokonepöydän tuotantolinja.
Yksi merkittävimmistä Tikkasen keksinnöistä oli isojen vesijettien hydraulinen servo-ohjaus.
– Se oli tilaustyö, kuten moni muukin keksintöni. Pöytälaatikkoideat eivät elätä. Tilaaja maksaa patentin ja hyödyntää keksintöä omassa tuotannossaan ja markkinoinnissaan. Keksijän nimi kyllä mainitaan patentin yhteydessä, Timo Tikkanen kertoo.
Mutta mistä täytyy lähteä liikkeelle, että jotain alkaa syntyä?
– Moniin asioihin on jo olemassa jokin tekninen ratkaisu. Usein se on myös jo patentilla suojattu. Jos haluaa keksiä uutta, on olemassa oleva käännettävä päälaelleen ja tarkasteltava asiaa toisesta suunnasta.
Ne, jotka tekevät tuotekehitystä halvimman kautta, kopioivat toisten tuotteita pienillä muutoksilla. Sitä Timo Tikkanen ei hyväksy lainkaan. Pahimmillaan kyseessä voi olla patenttirikos.
Keksiminen edellyttää ennakkoluulottomuutta ja kykyä katsoa asioita monista näkökulmista. Itsepäisyyttäkin tarvitaan.
– Minun päätäni ei saa kääntää kukaan muu kuin vaimo, Timo naurahtaa.
Umpikujiakin saattaa tulla vastaan. Joskus reitti aukeaa, joskus ei.
– Servo-ohjauksen parissa ahersin vuoden. Suuret jettivalmistajat olivat sijoittaneet patentteihin jo miljoonia ja minun piti löytää aivan uusi ratkaisu. Yritin ja epäonnistuin yhä uudelleen epätoivoon asti ja sitten oli jätettävä asia Herran haltuun. Yöllä pomppasin unesta hereille ja piirustukset olivat silmieni edessä – heureka! Sen jälkeen on tullut tavaksi pyytää yläkerrasta apua kinkkisissä tilanteissa.
Teksti: Tuula Lukic 4.4.2016
Kuvat: Srba Lukic