Toimiva keittiö säästää askelia

Irmeli ja Ilkka Eskola ryhtyivät remontoimaan 1980-luvulla rakennettua omakotitaloa Porvoon Lehtihamarissa pian sisäänmuuttonsa jälkeen.

Työt aloitettiin seiniä kaatamalla sekä lattia- ja kattomateriaaleja purkamalla. Alun perin heidän ei ollut tarkoitus uudistaa keittiötä, mutta kun sen ja olohuoneen välinen seinä oli poistettu, pariskunta havaitsi, että vanha keittiö ei sovi heidän tyyliinsä.

– Keittiössä ei sinänsä ollut mitään vikaa. Se vain ei istunut ilmeeltään muuhun kokonaisuuteen, kun tilasta tehtiin avoin olohuoneen kanssa, Irmeli Eskola kertoo.

Omin voimin

Aiemmin Eskolat ovat rakentaneet alusta alkaen yhdessä kaksi omakotitaloa. Lisäksi Ilkka on tehnyt muutaman talon myös muille, joten kokemusta vasaran heiluttelusta ja vatupassin käytöstä on kertynyt melko lailla. Sukulaiset ovat auttaneet heitä omien kohteiden rakentamisessa jonkin verran, mutta pääosin rakennushommat ovat olleet Ilkan harteilla. Irmelin osuutena on ollut paljolti ideointi ja suunnittelu, niin tässäkin keittiöremontissa.

– Halusin keittiöstä mahdollisimman käytännöllisen. Alakaappeja meillä ei ole ollenkaan, vaan niiden tilalle asensimme vetolaatikot. Olohuoneen ja keittiön väliin rakensimme saarekkeen. Sen keskellä sijaitsee liesi ja sen yläpuolella liesituuletin.

Aiemmat asukkaat ruokailivat keittiössä, mutta Eskolat sijoittivat ruokailutilan olohuoneen puolelle. Tavallaan keittiö pieneni ja olohuone suureni seinän purkamisen myötä.

Jouhevaa remontointia

Piirustukset teetettiin keittiötoimittajalla, josta myös hankittiin kaapistot ja osa kodinkoneista. Tähän ehdotelmaan pari teki joitakin muutoksia. Esimerkiksi mikron paikka seinän vierestä siirrettiin yläkaapiston keskelle. Näin sitä on helppo käyttää.

Pöytätasot, seinälaatat, lattia- ja kattomateriaalit sekä tapetit hankittiin paikallisista yrityksistä.

Putkituksiin ei tarvinnut tehdä muutoksia, sillä vesipiste säilyi samassa paikassa. Sen sijaan lieden ja liesituulettimen sähköt piti vetää uuteen kohtaan. Samassa yhteydessä työtasojen valot uudistettiin kaukosäätimellä toimiviksi. Valon voimakkuutta voi säädellä hipaisukoskettimella.

– Ikäviä yllätyksiä ei tullut eteen, sen sijaan yksi mieluinen. Ikkunan alle asennetut vetolaatikot ja niiden päällä oleva taso mahtuivat millilleen oikeaan korkeuteen, Ilkka Eskola mainitsee.

– Toki remonttia tehdessä eteen tulee pähkäiltäviä asioita, mutta kun on paljon tehnyt erilaisia kohteita osaa soveltaa oppimaansa.

Moni vieroksuu kaapistojen kasausta. Se koetaan monimutkaiseksi. Eskoloista oli etu, että kaapit ja laatikostot olivat paketeissa. He hakivat tavaraa liikkeestä tarpeen mukaan, näin ne eivät vieneet tilaa asunnossa, jossa he asuivat koko remontin ajan.

Kaikki lähellä

Kaikki eivät ole kykeneviä tekemään keittiöremonttia itse. Se on myös yksi kalleimmista kodin kunnostustöistä, joka kannattaa suunnitella huolella. Suunnitteluapua saa keittiötoimittajilta ja mm. Työtehoseuralta, jolta voi tilata asiakasystävälliseen hintaan keittiösuunnitelman lisäksi muitakin kodin tilojen suunnitelmia.

Keittiöremontti vei pariskunnalta työn ohella tehtynä nelisen viikkoa. Nyt he ovat ehtineet kokkailla remontoidussa keittiössään jo joitain vuosia. Tekisivätkö he jotain toisin?

– Yhden lisäyksen olemme tehneet. Saarekkeen olohuoneeseen näkyvälle puolelle olemme asentaneet pienen seinämän, jotta padat ja kattilat eivät näy sinne, pariskunta kertoo.

Eskoloiden mielestä parasta heidän keittiössään on se, että kaikki toiminnot ovat käden ulottuvilla ja se, että työskennellessään voi seurustella katsekontaktissa vieraiden kanssa.

Teksti: Leila Toffer-Kares
Kuvat: Leila Toffer-Kares ja Scasi

TIDmedia&events – tapahtumat
Raksa Porvoo – Asumisen ja rakentamisen messut

Raksa Porvoo 2.-3.4.2022

Comments are closed.