Pihasuunnittelun helmiä

Kevään koittaessa alkaa pihoilla jälleen orastaa uusi elämä. Tänä vuonna kevät on edennyt hitaanlaisesti: Raksa Porvoo -viikonloppuna huhtikuun alussa oltiin Etelä-Suomessakin messupäivän alkaessa hieman jopa pakkasen puolella. Mitä pihalla tulisi nyt ottaa huomioon?

  • Kun maa on vielä jäässä ja luntakin on, niin kannattaa edellisenä vuonna istutetut havut, tuijat ja katajat suojata esimerkiksi juuttikankaalla tai varjostusverkolla. Tämä siksi, että valon määrä lisääntyy ja pensas haluaisi jo yhteyttää, mutta se ei saa otettua maasta vettä. Kasvi voi kuivua ruskeaksi korpuksi, kertoo Meeri Dahlberg Tyrni Designista.
Tyrni Design
Tyrni Designin osastolta sai Raksa Porvoo -messuilla vinkkejä pihalle ja puutarhaan.

Meeri on messuilla yhdessä puolisonsa Samin kanssa esittelemässä heidän yhteisen, puutarhasuunnitteluun erikoistuneen yrityksensä palveluita. Tässä vaiheessa vuotta työ – markkinoinnin ja messuilla myymisen lisäksi – on lähinnä suunnittelua ja urakoiden laskentaa. Tulevan kauden töitä sijoitetaan kalenteriin.

Pihalla voi toki jo miettiä esimerkiksi hulevesien ohjausta, kun lumetkin kevään edetessä sulavat. Vedet on tärkeä saada ohjautumaan rakennuksesta poispäin.

– Pihalla vesiä ohjataan esimerkiksi pinnankallistuksilla ja tekemällä niin sanottuja viivytyspisteitä esimerkiksi kasvillisuudella. Sadevesipuutarhat ovat tällaisia uusia ratkaisuja, joissa pyritään hyödyntämään vesi tekemällä vaikkapa pieni kosteikkoalue, Meeri kertoo.

Meeri Dahlberg esittelee kuvassa dynaamista istutusta, jossa mm. jaloangervoa, kurjenpolvea ja punapäivähattua.

Tämän hetken pihatrendeinä Meeri mainitsee dynaamiset istutukset, joissa saattaa olla kymmeniäkin eri perennoja. Samoin luonnonmukaisuus on nyt IN.

  • Puutarhoissa suositaan yhä enemmän rouheampaa ja luonnollisempaa tyyliä. Toki on yhtä lailla perinteisiä, selkeärajaisia pihojakin, joihin teemme suunnitelmia.
  • Luonnonmukaisen puutarhan etuja hoidon kannalta on, että se tavallaan pitää huolen itse itsestään. Mitä luonnollisempi puutarha on, sen helpompi hoitajalle, sillä kasvitkin valitaan niin, että ne pärjäävät pienemmällä ylläpidolla, Meeri lisää.

Teksti ja kuvat: Tuula Lukić / TID media &events
Lue lisää: Tyrni Design

Comments are closed.