Uusia yrittäjiä Suomeen

Vuonna 2015 Suomeen saapui 32 476 turvapaikanhakijaa pääosin Irakista, Syyriasta ja Afganistanista. Heistä toistasataa on majoitettu Porvoon Johannesbergiin entisen vanhainkodin tiloihin. Heidän joukossaan on monia kotimaassaan omaa yritystä pyörittänyttä osaajaa.

Johannesbergin yrittäjistä jotkut pohtivat mahdollisuutta aloittaa yritystoiminta Suomessa. Moni maahanmuuttaja onkin perustanut yrityksen Suomeen. Heidän määränsä on kolminkertaistunut 2000-luvulla. Uudellamaalla ulkomaalaistaustaisten perustamien yritysten määrä on kasvanut 60 prosenttia vuoden 2005 jälkeen.

Irakin Ramadista kotoisin oleva 35-vuotias parturi Ali Zidan Khalaf haluaisi avata oman parturiliikkeen. Sopiva paikka liikkeelle olisi hänen mielestään lähellä tulevaa kotia, joka puolestaan saisi mieluusti sijaita kaupungissa.

– Olemme tottuneet vilkkaaseen kanssakäymiseen, hän mainitsee.

Kulttuurierot Suomen ja Lähi-idän maiden välillä ilmenevät tutkimusten mukaan monen muun seikan lisäksi myös yhteisöllisyydessä. Esimerkiksi irakilaisille on ominaista suvun ja perheen vahva vaikutus ja tuki. Maahanmuuttajataustaisten yrittäjien verkostot voivat ulottua lähtömaahan saakka. Niitä hyödynnetään alkupääoman saannissa ja alihankintaketjuissa. Omat perheenjäsenet ja sukulaiset ovat yrittäjille monesti halpaa ja luotettavaa työvoimaa.

Myös 18-vuotias Mohammed Ali Kareem hallitsee saksien ja kamman käsittelyn. Hän on parturoinut isänsä liikkeessä Irakin Samarrassa. Hän jatkaisi mielellään samoja hommia, mutta haaveilee myös näyttelemisestä, jota hän harrasti innokkaasti kotimaassaan.

Sota on koetellut syyrialaisia jo neljä vuotta. Syyrialaisen ravintoloitsijan Abdulla Najm Aldinin, 46, ravintola pommitettiin maan tasalle. Aldinin omistama kookas kiinteistö ravintoloineen sijaitsi Idlibin kaupungin keskustassa. Mies näyttää kartalta Jar al Qamar -ravintolansa ja kotinsa paikat. Suunnitelmissa hänellä on, kuten kaikilla muillakin turvapaikanhakijoilla, oppia ensimmäiseksi suomen kieli. Kun oleskelulupa on saatu ja kieli edes jotenkin hallussa, voi suunnitella elämää eteenpäin. Maahanmuuttajayrittäjien yleisin toimiala on ravintola-ala, ehkäpä jonain päivänä myös Aldin on perustanut uuden ravintolan.

Aws Ghanem Ggo ajoi omistamaansa rekkaa siihen saakka kunnes ISIS takavarikoi sen omaan käyttöönsä. Irakin Mosulista kotoisin oleva 34-vuotias kuljetusalanyrittäjä näyttää kännykästään kuvaa komeasta autostaan ja sanoo olevansa valmis ratinpyöritykseen vaikka heti. Yritystoiminnan jatkaminen ei sen sijaan samoin tein onnistu, sillä uuden ajoneuvon hankinta vaatii paksun lompakon.

Mohammad Reda Aiwan ahersi omassa toimistossaan Damaskoksessa Syyrian pääkaupungissa. Hän auttoi asiakkaitaan mm. rakennus-, vesi-, viemäri- ja maankäyttölupien hankinnassa sekä kaavoitusasioissa. Lisäksi hän työskenteli kiinteistönvälittäjänä. Syyriassa lupahallinto on monimutkaista ja vaatii erityisosaamista, sillä jokainen lupa haetaan eri virastosta.

– Suomessa olen valmis tekemään mitä hyvänsä työtä, sillä tiedän täällä olevan vaikeaa työllistyä entisen kaltaisiin tehtäviini, 43-vuotias mies toteaa.

Luvat ja kielitaito kuntoon

Yrittäjien lisäksi turvapaikanhakijoiden joukossa on monien ammattien edustajia. Lääkäripariskunta Hiba Kadim, 32 ja Mazin Hameed Karhot, 41, haluaisivat hoitaa lääkärin tointa myös Suomessa. Aviopari on kotoisin Diaylasta Irakista. Lastenlääkärinä toiminut rouva Kadim tuudittaa sylissään kymmenen kuukauden ikäistä vauvaansa. Lapsen isä on ahkeroinut yleislääkärinä mm. Irakin hallinnon palveluksessa. Suurin este heidänkin kohdallaan omaan ammattiin työllistymiseen on kielitaidon puute. Lisäksi ulkomailla hankittu koulutus ei välttämättä vakuuta suomalaisia työnantajia.

Kielenopetusta keskuksen asukkaat saavat kuusi tuntia viikossa.

Mustafa Abbas on kouluttautunut opettajaksi ja kirjanpitäjäksi. Irakin Bagdadista kotoisin olevaa 28-vuotiasta kiinnostavat kirjanpitäjän hommat edelleen.

Mosulilainen 28-vuotias Ahmed Abdul Kareem toimi maansiirtokoneen kuljettajana rakennusurakoitsijan palveluksessa ja tekisi mielellään samaa Suomessa. Kemistin ja sairaanhoitajan koulutukset Irakissa hankkinut 28-vuotias Hashim Ali Hasmin voisi tehdä kumpaa työtä tahansa.

Joukon tulkkina ja puhemiehenä tapaamisessa toimii Mohammed Imad. Hän on koulutukseltaan maa- ja vesirakennusinsinööri. Irakin Mosulista kotoisin oleva 29-vuotias on työskennellyt rakennusalan yrityksissä Irakin lisäksi muissa Arabimaissa. Hänellä on kaksi ensisijaista toivetta: saada perhe Suomeen ja sille koti.

– Moni täällä asuvista on kotoisin Mosulista. Se johtuu siitä, että paikkakunta on ISISin hallitsemaa aluetta, hän kertoo. Mies on valmis ottamaan vastaan millaista työtä tahansa.

– Voisin toimia vaikka vapaaehtoistyössä, sillä tekemisen puute on hyvin turhauttavaa.

– Välillä tuntuu kuin olisimme vankilassa. Meille kaikille on nyt tärkeintä saada oleskelupa. Olemme odottaneet sitä jo yli puoli vuotta. Onko meidät unohdettu tänne, kun kukaan viranomainen ei ole käynyt meitä jututtamassa? hän kysyy.

Missä ja millaisena Johannesbergin asukkaat näkevät itsensä kymmenen vuoden kuluttua?

-Suomessa, kielitaitoisena ja samanlaisena kuin muutkin suomalaiset, kuuluu kuin yhdestä suusta.

– Minä haluaisin vielä siniset silmät ja vaaleat hiukset, ravintoloitsija Aldin vitsailee.

Teksti: Leila Toffer-Kares 4.4.2016

Vastaa