Vakaa kiinteistömarkkina

Suomessa toimivien kiinteistönvälitysyritysten kokonaisliikevaihto vuonna 2018 oli 560 miljoonaa euroa. Liikevaihto pysyi lähes ennallaan (-0,6 %) vuoteen 2017 verrattuna. Samalla välitysalan henkilöstömäärä laski hieman, 1,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Liikevaihtoa yli 15 % kasvattaneiden yritysten osuus oli 39 prosenttia kaikista kiinteistönvälitysalan yrityksistä. Saman verran oli yrityksiä, joiden liikevaihto supistui 15 % tai enemmän. Alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä on kiinteistönvälityksen toimialan yrityksistä eniten, 46 %.

-Juoksua on parannettu, tuottavuus on alalla hiukan kohentunut. Voidaan sanoa, että nyt markkina on palannut normaalitilaan ja kaupankäynti on vakaata, toimitusjohtaja Pasi Aalto RE/MAXista sanoo.

Käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen sekä omakotitalojen kauppoja välitettiin kiinteistönvälittäjien toimesta 2018 tammi-joulukuussa noin 10,5 miljardin euron arvosta velattomina kauppahintoina noin 0,5 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

75 prosenttia toimialan yrityksistä on vakiintuneita eli toimineet alalla vähintään 5 vuotta. Noin neljännes kiinteistönvälitysyrityksistä on perustettu alle viisi vuotta sitten. Välitysliikkeet rekisteröidään Aluehallintoviraston välitysliikerekisteriin. Aluehallintoviraston ylitarkastaja Vesa Härmälän mukaan uusia yrityksiä rekisteröidään jatkuvasti lisää, esimerkiksi vuoden 2016 jälkeen uusia yrityksiä on tullut 200. Tällä hetkellä välitysliikkeitä on Suomessa 1840. Härmälän mukaan ei ole viitteitä yritysten määrän vähenemisestä.

-Olemme yrittäjävetoinen ketju, joten Aluehallintoviraston näkemykseen on helppo yhtyä. Tilastoissa trendinä näkyy yksittäisten yrittäjien osuuden kasvu, Pasi Aalto summaa.

-Toiminnan vakiinnuttaminen vie kuitenkin aikaa ja vaatii entistä kovempaa osaamista.

Laki edellyttää, että vähintään puolella kiinteistönvälitysliikkeessä työskentelevistä on LKV-tutkinto. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tavoitteena on kiristää kiinteistönvälittäjien osaamisvaatimuksia pohjoismaisen mallin mukaisesti ja taata siten turvallinen asuntokauppa kuluttajille kaikissa tilanteissa.

Lähteet: Mynewsdesk/Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tiedote 20.3.2019

Tiedotteen luvut perustuvat Tilastokeskuksen aineistoihin

Lue aiheeseen liittyvää myös TID-verkkolehdestä: ”Tinkivaraa vai ei”


Rakennusmessut Porvoo

Keskustelua kiinteistönvälityksestä myös Rakennusmessuilla Porvoossa 30.-31.3.2019 Uusimaa Areenalla

Lauantai 30.3.2019 klo 11 Paneelikeskustelu: Miten valitset kotisi myyjän

Raisa Harju, VT, lakimies/Keskuskauppakamari

Ulla-Maija Honkanen, DV, LKV, INS/Kiinteistömaailma/Asuntoporvoo Oy

Anna-Maija Kuosmanen, LKV, toimitusjohtaja/Sp-Koti Oy

Karri Ollila, LKV, MMM, AKA/Asuntoverkko/ISitOk Oy

Keskustelua johtaa porvoolainen viestinnän moniosaaja Aaro Kajaste.

Yleisöllä vapaa pääsy, tervetuloa! Facebook.com/raksaporvoo

Vastaa